Nemzetközi foci

Így halad el mellettünk a modern foci - II. rész

Korábban még csak a nyugati futballkultúrákhoz képest volt lemaradva hazánk labdarúgása, mostanra viszont már a Kárpát-medencében is háttérbe szorultunk. Lássuk, hogy állunk a szomszédokkal, és van-e egyáltalán olyan ország a környékünkön, amely a magyarok mögött van klubfutballban.

Magyarország - UEFA-rangsor: 30. helyezett

Kezdjük is a mi drága jó focinkkal, hiszen ez következik a rangsorban. Aligha kell bármelyik olvasónknak is bemutatnunk a magyar válogatott hihetetlen vesszőfutását és sikertelenségét 1986 óta. Se világverseny, se tisztességes eredmények tétmérkőzésen nem jutottak mostanság az elkeseredett híveknek. A magyar futball mélyebben van, mint valaha, ehhez pedig a klubok és az MLSZ is asszisztálnak, de ez egy másik téma. A 14 év alatt elért három Európa Liga/UEFA-kupa- és egyetlen Bajnokok Ligája-csoportkör igen szerény eredmény, még akkor is, ha a Videoton az Európa Ligában erősebb csapatokat vert ki, és a hat pontot szerzett Paulo Sousa vezetésével. A legnagyobb győzelem azonban a szebb napokat is megélt Zalaegerszeghez köthető, amely nem kisebb csapattal, mint a Manchester Uniteddal bánt el itthon. Némi szarkazmussal azt mondhatjuk, ebben az évezredben egy Koplárovics-gól és más semmi...

A magyar futballközeg egyszerűen alkalmatlan komoly eredmények elérésére. Inkonzekvens döntések, a szurkolók elüldözése, érthetetlen klubpolitikák és a megmaradt fanatikusok hülyének nézése. Így lehetne összefoglalni a jelenlegi állapotokat, amiből nagy ritkán tud csak egy-egy csapat kievickélni. Építhetünk stadionokat, lehetnek hangzatos ígéretek, de jelenleg emögött nincs a világon semmi.

A magyar klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2002/03 Bajnokok Ligája, harmadik selejtezőkor Zalaegerszeg-Manchester United (angol) 1-0, 0-5
2009/10 Bajnokok Ligája, playoff Levszki Szófia (bolgár)-Debrecen 0-2, 1-2
2010/11 Európa Liga, csoportkör Debrecen-Sampdoria (olasz) 2-0
2012/13 Európa Liga, harmadik selejtezőkör Videoton-Gent (belga) 1-0, 3-0
2012/13 Európa Liga, playoff Videoton-Trabzonspor (török) 0-0, 0-0 (tizenegyesekkel: 4-2)
2012/13 Európa Liga, csoportkör Videoton-Sporting (portugál) 3-0
2012/13 Európa Liga, csoportkör Videoton-Basel (svájci) 2-1

 

Szlovákia- UEFA-rangsor: 29. helyezett

A rangsorban mindössze csak egy hellyel van előttünk Szlovákia labdarúgása, ami akár bizakodásra adhat okot számunkra. Hogy sikerélmény-e ez egy 1993 óta létező országgal szemben? Aligha! Válogatottjuk a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon az olasz válogatottat legyőzve bejutott a legjobb 16Az Artmedia letette névjegyét Európa labdarúgásában, majd hamar el is tűnt - Fotó: hnonline.sk közé, azonban ezt leszámítva világversenyeken nem szerepeltek. Azért ez is érdekes dolog, hogy egy ország történelme folyamán egyetlen győzelmet könyvelhet el nemzetközi tornákon, azt pedig az aktuális vb-címvédő ellen. Klubcsapataik nagyjából hasonló sikerességgel szerepelnek az európai hadszíntéren, mint a mieink, kiugróan jó éve csak az akkor még Artmedia Petrzalka névre hallgató klubnak volt, amikor is a Celtic és a Partizan Belgrád csapatán keresztül jutottak be a BL csoportkörébe, ahol egyáltalán nem vallottak szégyent. A dicsőséges menetelés azonban nem járt hosszútávú sikerekkel a város labdarúgásának életében. Rögtön a csoportkör után a csapatot szétszedték, a 2008/09-es szezon előtt pedig a klubtulajdonos és a legfontosabb szponzor is távozott a csapattól. Előbb kiestek a másod-, majd a harmadosztályba, a következő idényt pedig financiális okok miatt már az ötödik vonalban kezdhetik meg. Idén azonban könnyen meglehet az északi szomszédaink újabb sikere, a Bajnokok Ligája playoffjában ugyanis a Slovan Bratislava a BATE ellen lép pályára, így nem elképzelhetetlen, hogy 2006 után ismét a legrangosabb kupasorozat legjobb 32 csapata között lesz szlovák együttes. Reméljük, a Slovan nem jut a Petrzalka sorsára.

A szlovák klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2005/06 Bajnokok Ligája, második selejtezőkör Petrzalka-Celtic (skót) 5-0, 0-4
2005/06 Bajnokok Ligája, harmadik selejtezőkör Partizan Belgrád-Petrzalka 0-0, 0-0 (tizenegyesekkel: 3-4)
2005/06 Bajnokok Ligája, csoportkör Petrzalka-Porto (portugál) 3-2, 0-0
2005/06 Bajnokok Ligája, csoportkör Petrzalka-Rangers (skót) 2-2, 0-0
2010/11 Bajnokok Ligája, playoff Zsolna-Sparta Prága (cseh) 1-0, 2-0
2011/12 Európa Liga, playoff Slovan Bratislava-Roma (olasz) 1-0, 1-1

Csehszlovákia felbomlása után az utódállam labdarúgása 10-12 év után talált igazán magára. A Slovan Bratislava jelenleg kiemelkedni látszik az ország labdarúgásából, de a Videoton elleni 2012-13-as kiesésük is azt mutatja, nem sokkal jobb az ország futballja a mieinknél. Stadionjaik kisebbek, elmaradottabbak, válogatottjuk pedig nagyjából a mi szintünkön van jelenleg.

 

Szlovénia - UEFA-rangsor: 28. helyezett

Ami Moldovában a Sheriff Tiraspol, Fehéroroszországban a BATE Boriszov, az Szlovéniában az NK Maribor. A lilák 2010-ben átvették az uralkodást, és onnantól fogva nemigen lehet beleszólni a bajnoki cím sorsába. A volt jugoszláv tagköztársaság önálló bajnokságát 1991-ben írták ki először, és a már említett Maribor 12 aranyéremmel vezeti a listát. De nem csak hazájában, Európában is egyértelműen az egyedüli domináns csapat Szlovéniából a sárga-lila együttes. Őket leszámítva elvétve vesznek egy-egy kört sikerrel a csapatok, így különösebb eredményeket nem vonultatnak fel a szlovénok a Mariboron kívül. Ők azonban egyre komolyabb faktort jelentenek, ezt jelzi, hogy a legutóbbi három évben egyaránt sikerült bejutniuk az Európa Liga csoportkörébe, egy ízben pedig tovább is jutottak onnan. Válogatottjuk legutóbb 2010-ben járt világbajnokságon, akkor Algéria legjobbjait legyőzve a harmadik helyen végeztek csoportjukban az Egyesült Államok és Anglia mögött.

Zlatko Zahovic korábban a válogatott tagjaként, manapság pedig a Maribor klubigazgatójaként tehet sokat a szlovén labdarúgásért - Fotó: siol.net

Nem is oly régen, 2010-ben a Videoton tesztelte a Maribor erejét, akkor 3-1-es összesítéssel a szlovénok jutottak tovább. Jelenleg a szlovén labdarúgó-válogatott és a klubfutball is a mieink előtt jár, bár rendkívüli módon egy lábon álló a futballjuk. Úgy tűnik, ha a Maribor nem tesz le valamit az asztalra, akkor abban az évben a nyugati szomszédunk számára is hamar véget ér a kupaszereplés.

A szlovén klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2011/12 Európa Liga, playoff Rangers (skót)-Maribor 1-1, 1-2
2012/13 Európa Liga, csoportkör Maribor-Panathinaikosz (görög) 3-0
2012/13 Európa Liga, csoportkör Maribor-Tottenham (angol) 1-1
2013/14 Európa Liga, csoportkör Maribor-Wigan Athletic (angol) 2-1
2014/15 Bajnokok Ligája, harmadik selejtezőkör Maribor-Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 1-0, 2-2

 

Szerbia - UEFA-rangsor: 27. helyezett

Ha azt mondom, 1-7, alighanem mindenkinek ugyanaz a horrorfilm jut az eszébe. Nem, nem az idei világbajnoki elődöntő, kedves 20 éven aluli olvasóink, annál egy sokkal fájóbb élmény, az 1997-es világbajnoki pótselejtező. A párharc első meccsén az Üllői úton szégyenítettek meg minket déli szomszédaink, hasonló módon mint a németek a brazilokat az idei vb-n, a jugoszláv válogatott végül 12-1-es összesítéssel jutott ki a franciaországi tornára. Habár az egykoron Mihajlovics, Sztojkovics, Mijatovics, Milosevics fémjelezte államot ma már nem is Jugoszláviának, hanem ezen részét Szerbiának hívjuk, a sikerek nem múltak el. Ott voltak a 2006-os és 2010-es világbajnokságon, és klubcsapataik is képesek néha fejtörést okozni a nyugati csapatoknak. A történelmileg kissé kesze-kusza állam bajnokságát rendszerint a két belgrádi óriás, a Red Star és a Partizan uralja, csoportkörök számából pedig nincs hiány a déli szomszédaink részéről sem. Igaz, siker ott már nem sok jut nekik, pontot is alig-alig gyűjtenek az Európa Liga megszületése óta, de legalább bejutnak oda.

Magyarország-Jugoszlávia 1-7

Isten ments minket, hogy még egyszer a szerbekkel összekerüljünk bárhol is, mert ismét nem lenne benne sok köszönet. A két belgrádi együttes sem tartozik a verhető kategóriába, úgyhogy inkább jöjjön egy Feröer-szigeteki vagy máltai gárda, mint a szerbek. Legutóbb szerb gárdával a Budapest Honvéd találkozott, ők a Vojvodina ellen sima kettős vereséggel búcsúztak.

A szerb klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2003/04 Bajnokok Ligája, harmadik selejtezőkör Newcastle United (angol)-Partizan Belgrád 1-0, 0-1 (tizenegyesekkel: 3-4)
2003/04 Bajnokok Ligája, csoportkör Partizan Belgrád-Real Madrid (spanyol) 0-0
2009/10 Európa Liga, csoportkör Partizan Belgrád-Sahtar Donyeck (ukrán) 1-0
2010/11 Bajnokok Ligája, playoff Anderlecht (belga)-Partizan Belgrád 2-2, 2-2 (tizenegyesekkel: 2-3)

 

Horvátország - UEFA-rangsor: 19. helyezett

A Jugoszláv Köztársaságból való kiválás után 1992-ben rendezték meg az első önálló, Prva HNL névre keresztelt horvát bajnokságot. Az idei esztendőig kiírt 23 idényből tizenhatszor a Dinamo Zágráb (korábbi nevén Croatia Zágráb), hatszor a Hajduk Split, egy ízben pedig az NK Zágráb tudta elhódítani a bajnoki trófeát. Emiatt sem meglepő tehát, hogy a nemzetközi színtéren is a Dinamo sikereit tudjuk többségében emlegetni, bár a Rijekának és a Hajduk Splitnek is jutott egy-egy csoportkör. A csoportkörök ugyan megvannak, de ott már nem tudnak jól szerepelni a horvát együttesek. A Dinamo például a legutóbbi 18 találkozóján 2 pontot szerzett, és 7-47-es gólkülönbséggel "büszkélkedhet".

A horvát klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2007/08 UEFA Kupa, első forduló Ajax (holland)-Dinamo Zágráb 2-3, 1-0
2010/11 Európa Liga, csoportkör Dinamo Zágráb-Villareal (spanyol) 2-0
2010/11 Európa Liga, csoportkör Dinamo Zágráb-Bruges (belga) 2-0
2013/14 Európa Liga, playoff Rijeka-Stuttgart (német) 2-1, 2-2

Bár nem a horvát klubcsapatok dicsőségeit zengi egész Európa, a nyári Európa Liga-selejtezőben kiderült, bizony a horvát ezüstérmes nem egy kategóriával jobb a magyar bronzérmesnél. Habár a klubcsapataik eredményessége az elmúlt két évben visszaesett (nekünk legyen mondva, hiszen négy csapatuknak van esélye az Európa Liga csoportkörére), még így is Európa középmezőnyébe tartoznak. A magyar csapatok változó sikerrel abszolválják a horvátok elleni meccseket, de a 2005-ös Debrecen-Hajduk Split (3-0, 5-0) párharcot a mai napig szívesen emlegetik a lokisták.

 

Ausztria - UEFA-rangsor: 16. helyezett

Az osztrák foci rohamosabban fejlődik, mint ahogy az euró árfolyama emelkedik hazánkban. Néhány éve még ott tartottak, hogy az ország bajnoka indulhat csak a Bajnokok Ligája selejtezőiben - ők is többnyire a második fordulóban kezdték meg szereplésüket -, mára viszont a begyűjtött koefficiens-pontoknak köszönhetően két csapatuk is van a legrangosabb kupasorozatban, és mindketten a harmadik fordulóban csatlakoznak be a küzdelmekbe. A fejlődés azonban egyelőre csak Európa Liga-csoportkörökben mutatkozik meg, a Bajnokok Ligájában még várat magára a siker. Komoly esély van azonban arra, hogy idén bekövetkezzen ez a diadal, a Salzburg ugyanis a svéd Malmővel játszik a főtábláért. Az a Salzburg, amely nagyon úgy tűnik, évekre megalapozta a Red Bullal kötött szponzori szerződésével a sikereket. Segítségükkel igen színes, brazilok, spanyolok, németek és más nemzet játékosai tarkította együttest sikerült összevásárolni, a kapuban pedig hazánk fia, Gulácsi Péter áll. A salzburgiak a 2013/14-es bajnokságban 18 pontos fölénnyel nyerték meg az osztrák Bundesligát.

Kis pénz - kis foci, nagy pénz - nagy foci! - Fotó: newshopper.com

A pénz nem minden - tartja a mondás, ám a mai modern labdarúgás sokszor rácáfol erre. Az osztrák futball utóbbi években látott jó eredményei, illetve a rendszeres EL-csoportkörbe jutás megalapozta, hogy csapataik immár kedvező helyzetből várhassák a párharcokat.

 

Románia - UEFA-rangsor: 15. helyezett

Megszámlálhatatlanul sok pofont szenvedett el a magyar labdarúgás az elmúlt másfél évtizedben, de talán az összes közül a románok elleni 2014-es vb-kvalifikációs két meccs fájt a legjobban. Nem elég, hogy az utóbbi évek legjobban várt mérkőzését a Puskás Stadionban zárt kapuk előtt rendezték, még a győzelmet is elszalasztottuk a 92. percben. A bukaresti mérkőzésről pedig már nyomdafestéket tűrően nem is tudnánk írni. De nem csak a válogatottjuk, a klubfutballjuk is messze lehagyta a miénket. Sőt, az virágzik csak igazán. Míg nemzeti tizenegyük világbajnokságon 1998 óta nem járt, és az Eb-ken is hol ott vannak, hol nem, addig a román bajnokság gárdái rendszeres résztvevői a nemzetközi kupák csoportköreinek. Csak az utóbbi hat évben összesen tizenegy csoportkörben vehetett részt az ősi rivális nemzet valamely csapata. A jövőkép azt mutatja, Romániában a fővárosban fog centralizálódni a labdarúgás, Pászkány Árpád, a CFR Kolozsvárból történő kivonulása ugyanis a Vasile Miriuta vezette csapat visszaesését és a lehetőségek korlátozódását fogja jelenteni.

A román klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2005/06 UEFA Kupa, nyolcaddöntő Rapid Bukarest-Hamburg (német) 2-0, 1-3
2008/09 Bajnokok Ligája, csoportkör CFR Kolozsvár-Roma (olasz) 2-1
2012/13 Bajnokok Ligája, csoportkör CFR Kolozsvár-Manchester United (angol) 1-0
2012/13 Európa Liga, legjobb 32 között Ajax (holland)-Steaua Bukarest 2-0, 0-2 (tizenegyesekkel: 2-4)

Ha hasonló sikereket nem is tudnak elérni a román csapatok, mint a Steaua Bukarest 1986-os Bajnokok Ligája-győzelme, de jelenleg egy magyar csapatnak nem sok esélye lenne a keleti szomszédunk legjobbjai ellen. Egyedül szurkolói szempontból jelent mindig pikáns és nagyon várt párharcot a szomszédokkal való küzdelem.

Ukrajna - UEFA-rangsor: 8. helyezett

Hiába nincs már Andrij Sevcsenko, Szergej Rebrov vagy Olekszandr Sovkovszkij, az ukrán foci szebb napokat él, mint valaha. Válogatottjuk ugyan nemzetközi tornára 2006 óta önálló erőből nem tudta kvalifikálni magát, klubcsapataik - itt is főleg a Sahtar Donyeck - azért számos örömet hoznak az északkeleti szomszédunk fanatikusainak. Az ukrán klubfutball a Szovjetunió felbomlása előtt többnyire a Dinamo Kijev sikereitől volt hangos. A kétszeres KEK-győztes, háromszoros BL-elődöntős fővárosi alakulat mára már háttérbe szorult a donyecki uralkodás miatt, viszont a korábbi egy csapat helyett mára már egy többfejű sárkánnyá vált az ukrajnai labdarúgás a nemzetközi színtereken. Bajnokcsapatuk automatikusan kvalifikálja magát a Bajnokok Ligája-, míg kupagyőztesük az Európa Liga-csoportkörbe. Ennek köszönhetően csapataik rendszeres résztvevői az egyenes kieséses szakasznak is, további sikereket szerezve ezzel a legerősebb szomszédunk futballjának. A 2008-09-es, egyben legutolsó UEFA Kupa-szezonban például az egyik elődöntő Shaktar Donyeck-Dinamo Kijev összecsapást hozott, és végül a sorozatot is az ebből a párharcból továbbjutó donyecki csapat nyerte. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy az oroszokkal való politikai és katonai viszály mennyire veti vissza csapataik szereplését, ugyanis jelenleg Ukrajnába igazolni nemhogy nem vonzó egy nyugati futballistának, hanem egyenesen menekülnek onnan a játékosok.

Sajnos úgy tűnik, komoly a feszültség Ukrajna és Oroszország között, és jelenleg minden háttérbe szorul a harcok miatt. Csak remélni lehet, hogy ez nem okoz majd törést az ország labdarúgásának erősödésében, és az ukrán klubok továbbra is borsot tudnak majd törni a nyugati sztárcsapatok orra alá.

Az ukrán klubcsapatok legjobb eredményei a nemzetközi kupákban a 21. században
Év Sorozat Párosítás Eredmény
2004/05 UEFA Kupa, legjobb 32 között Sahtar Donyeck-Schalke 04 (német) 1-1, 1-0
2008/09 UEFA Kupa, döntő Werder Bremen (német)-Sahtar Donyeck 1-2
2010/11 Bajnokok Ligája, csoportkör Sahtar Donyeck-Arsenal (angol) 2-1
2010/11 Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő Roma (olasz)-Sahtar Donyeck 2-3, 0-3
2010/11 Európa Liga, nyolcaddöntő Dinamo Kijev-Manchester City (angol) 2-0, 0-1
2011/12 Európa Liga, nyolcaddöntő Olimpiakosz (görög)-Metalist Harkiv 2-1, 0-1
2012/13 Bajnokok Ligája, csoportkör Sahtar Donyeck-Chelsea (angol) 2-1

Vizsgálódásunk első részben számos keleti ország feltörekvését mutattuk be, most pedig azt láthattuk, bizony a velünk szomszédos nemzetek is előttünk járnak labdarúgásban. A legérdekesebb eltérés, hogy amíg a környező országoknál többnyire egy, maximum kettő klub uralja a labdarúgást, addig itthon több azonos erősségű csapat is van. Úgy tűnik, a sikerességhez dinasztiák kialakulására van szükség, így tud megerősödni egy-egy csapat, és lesz versenyképes. Legyünk azonban optimisták, találjuk meg ennek is a pozitív hozadékát, hogy nálunk ez nincs így. Amíg Szlovéniában, Ukrajnában vagy Horvátországban a bajnoki cím egy előre lefutott fogalom, és a többi csapat csak a második-harmadik helyért van versenyben, addig az OTP Bank Ligában a legjobb négy-öt csapat közül bármelyik odaérhet a végén. Más kérdés, hogy aztán ezek a csapatok nemhogy a nyugati, még a szomszédos országok együtteseivel is esélytelenként veszik fel a versenyt sokszor.

Szintén érdekes és egyben érthetetlen megállapítás az is, hogy amíg a zömében otthon játszó román és ukrán válogatott játékosokat leszámítva a többi szomszédos ország olyan klubcsapatoknak ad stabil kezdő játékosokat, mint az Atlético Madrid, Bayern München, Real Madrid, Chelsea vagy Napoli, addig nekünk semmi hasonló nem jutott az elmúlt sok-sok esztendőben.

Tényleg az az ember szomorú érzése, hogy rajtunk kívül minden nemzet labdarúgása fejlődik, mindenki közelít az elit felé, csak mi bandukolunk hátrafelé. A kérdésre tehát egyértelmű a válasz: mindegyik szomszédos ország futballja a magyar foci előtt van már, nem csak helyezésben, de teljesítményben is.

A nemzetközi kupákban még versenyben lévő csapatok
Ország Bajnokok Ligája Európa Liga
Magyarország - Debrecen
Szlovákia Slovan Bratislava Spartak Trnava
Szlovénia Maribor -
Szerbia - Partizan Belgrád
Horvátország - Dinamo Zágráb, Rijeka, RNK Split, Hajduk Split
Ausztria Salzburg Rapid Wien
Románia Steaua Bukarest Petrolul Ploesti, Astra Giurgiu
Ukrajna Sahtar Donyeck Zorya, Metalist Harkiv, Dnipro Dnipropetrovsk, Dinamo Kijev