Vízilabda

A Benedek-csapat megkezdi menetelését a Világkupában

Dubajban, a Világliga Szuperdöntőjében, majd a Margitszigeten, az Európa-bajnokságon is ezüstérmet szerzett a magyar férfi vízilabda válogatott. Ezúttal szebb színű éremről álmodik a Benedek-csapat, és minden elfogultság nélkül kijelenthetjük, hogy van is rá esélye az együttesnek.

2010-ben a szerbek örülhettek a Világkupa sorozat végén. - Fotó: waterpolo-worldcup2010.com

A Világkupára nyolc együttes utazik, a válogatottakat két csoportba osztották. A négyesekben körmérkőzéseket rendeznek, de kieső nem lesz, mindenki továbbjut az egyenes kieséses szakaszba. A tornát pillanatok alatt lezavarják, hiszen hétfőn még az első csoportmérkőzéseket rendezik, míg szombaton már a győztes kilétére is fény derül.

A legutóbbi öt Világkupa eredménye
Év Helyszín Első helyezett Második helyezett Harmadik helyezett
2010 Nagyvárad Szerbia Horvátország Spanyolország
2006 Budapest Szerbia és Montenegró Magyarország Spanyolország
2002 Belgrád Oroszország Magyarország Jugoszlávia
1999 Sydney Magyarország Olaszország Spanyolország
1997 Athén USA Görögország Magyarország

Dejan Szavicsék az Eb-győzelem után alaposan felforgatták válogatottjukat.

A csoport

Noha első ránézésre a magyar válogatott két legnagyobb vetélytársa került az A csoportba, véleményünk szerint még az sem biztos, hogy a felek a döntőig verekszik magukat. Szerbia júliusban megnyerte az Európa-bajnokságot, ám a 13 aranyérmesből mindössze kettő, Szava Rangyelovics és Dusan Mandics veszt részt a Kazahsztánban megrendezésre kerülő Világkupán.

Igaz, déli szomszédainknál pazar az utánpótlás nevelés, de ilyen felforgatott csapattal nagy talány, hogy mire mennek. Ugyanez a montenegrói válogatottról is elmondható, hiszen a Cápáknál mindössze hárman - Filip Klikovacs, Uros Csucskovics és Darko Brguljan - utaztak el Almatiba, abból a keretből, amely Budapesten is megjelent. A másik délszláv válogatottnál is komoly utánpótlásbázis van, de ilyen összetételben még sehol sem szerepeltek. A két válogatottnak ettől függetlenül minden esélye megvan, hogy jól teljesítsen a csoportkörben, de az egyenes kieséses szakaszban, ha összekerülnek a horvátokkal vagy a magyarokkal, vélhetően kiesnek…

Az amerikai válogatott a dubaji Világliga Szuperdöntője után együtt maradt, és tovább folytatta felkészülését a Világkupára. Dejan Udovicsics ugyanazzal a csapattal megy Kazahsztánba, mint amellyel az Egyesült Arab Emírségekben volt. Az amerikaiak keretében három olimpikon is található, akik 2012-ben részt vettek a londoni ötkarikás játékokon, akkor például az USA legyőzte 8-7-re Montenegrót. A gárda állandósága miatt az amerikai válogatott már a csoportkörben is meglepetéseket okozhat, köszönhetően a két nagy tengernyi cseréjének.

A kvartett negyedik tagja Dél-Afrika, amely gárda nem sok vizet fog zavarni a Világkupán. Noha az utóbbi években ugyan rendre kijutnak a világbajnokságra, ott többnyire az utolsó helyet szerezték meg, vagyis általában a pofozógép szerepét töltik be. A Világkupán résztvevő nyolc nemzet közül messze az afrikaiak képviselik a leggyengébb játékerőt, így nem lennénk meglepve, ha hat vereséggel utaznának haza.

Benedek Tiboréktól ilyen körülmények között csak az aranyérem az elfogadható teljesítmény.

B csoport

A magyar együttes mindössze 10 napot készült a Világkupára, igaz előtte nyolc hetet töltött felkészüléssel a válogatott az Európa-bajnokságra. Benedek Tibor biztosan tudja, hogy mit miért csinál, hiszen kapitánykodása alatt mind a négyvilágversenyén döntőt játszott Magyarország, ahol egyszer aranyat, míg háromszor ezüstöt nyertek pólósaink.

A gárda többnyire edzésekkel készült a kazahsztáni Világkupára, de Japán ellen többször is kétkapuztak a fiúk a héten, amik a hírek szerint igen jól sikerültek. Az Európa-bajnoksághoz képest Nagy Viktor, Szivós Márton, Tóth Márton és Vámos Márton kikerült a keretből, míg helyükre bekerült Angyal Dániel, Bátori Bence, Bedő Krisztián és Lévai Márton.

Magyarország keretei a Világkupára
Kapusok: Decker Attila, Lévai Márton.
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Madaras Norbert, Varga Dániel, Varga Dénes.
Szövetségi kapitány: Benedek Tibor.

Nem akarunk nagyképűek lenni, de a keretek alapján messze a magyar csapat képviseli a legnagyobb játékerőt a Világkupán. Ha a fiúk komolyan veszik a tornát, akkor arannyal térhetnek haza.

Mind a csoportban, mind a tornán Horvátország lehet a legnagyobb ellenlábasunk. Ivica Tucak mester az Eb-t megjárt keretéből hét játékost - Marko Bijac, Luka Loncar, Ivan Buljubasic, Ivan Milakovic, Duje Zivkovic, Andelo Setka, Luka Bukic - is elvisz magával Almatiba, ami nem egy rossz előjel, vagyis ez a horvát válogatott a magyar csapat mögött a kvartettben és a Világkupán is megkaparinthatja a második helyet.

Kazahsztánban évről évre fejlődik a férfi vízilabda, ez tény, de az is, hogy a válogatott még nagyon messze van a világ elitjétől. A világbajnokságra mostanában rendre kijutnak, tavaly Romániát legyőzték a csoportkörben, míg a magyar válogatottal a negyeddöntőben egy negyedig pariban voltak. A hazai rendezésű Világkupán a kazahok a csoportban viszont maximum az ausztrálokat szorongathatják meg, míg az egyenes kieséses részben USA ellen játszhatnak egy szoros mérkőzést, míg Dél-Afrikát le tudják győzni.

Az USA-hoz hasonlóan Ausztrália válogatottja a júliusi dubaji Világliga Szuperdöntője után együtt maradt, és készült a Világkupára. Az Emírségekben a negyedik helyet szerezte meg az óceániai csapat, igaz, rendkívül szerencsés volt, hogy Brazíliát kapta a negyeddöntőben, bár Montenegrótól csak büntetőkkel kapott ki a bronzmeccsen. A korábbi szegedi játékossal, Aaron Youngerrel a fedélzeten és a 2012-ben olimpiai aranyat nyerő Elvis Fatovic mesterrel az élen az ausztrálok képesek lehetnek meglepetést okozni a Világkupán, de ezúttal nem biztos, hogy be tudnak jutni a legjobb négy közé.

Világkupa - első nap
Időpont Mérkőzés
Kedd, 09:00 Montenegró-Szerbia
Kedd, 10:20 Horvátország-Magyarország
Kedd, 11:40 Dél-Afrika-USA
Kedd, 13:00 Kazahsztán-Ausztrália
Vízilabda-tippekért látogass el PROTIPP-rendszerünkbe vagy azALL IN fantázianévre hallgató blog oldalunkra!