Válogatás

Ronaldo, Bale és a többiek - a világ 11 legdrágább játékosa

Ezen a nyáron is hatalmas összegek cseréltek gazdát az átigazolási piacon. A goal.com összegyűjtötte minden idők legdrágább tizenegyét, öten idén váltottak klubot.

Bale és Ronaldo a két legdrágább - Fotó: AFP

Bár a nyári transzferpiac zárásáig még két hét van hátra, a legnagyobb üzletek már megköttettek, a jelek szerint most nem lesz utolsó napos bombaigazolás, mint volt például tavaly Gareth Bale esetében. Persze ez a nyár sem maradhatott el nagy horderejű klubváltások nélkül. A Barcelona bankot robbantott Luis Suárezért, a Paris Saint-Germain pár hétre minden idők legdrágább védőjévé tette David Luizt, aztán a Manchester City felülírta a párizsiak rekordját, míg a Manchester United a történelem legértékesebb bálhátvédjévé avanzsált egy tinédzsert.

A Real Madrid legújabb galaktikusa a vb-gólkirály James Rodríguez, Toni Kroos személyében szinte akciós áron szerződtettek világklasszist. Carlo Ancelotti Bajnokok Ligája-győztes együttese még tovább erősödött, a Sevilla elleni Európai Szuperkupa-döntőn közel 500 millió euró volt a királyi gárda kezdőcsapatának összértéke (!). A Bale, Ronaldo, James trióért egyenként 80 millió euró feletti összeget fizetett a Real.

A goal.com nemzetközi futballportál összegyűjtötte minden idők legdrágább labdarúgóit posztonként. A Madrid három játékost delegált az álomtizenegybe, kivétel nélkül a támadószekcióba. A csapat összértéke 668 millió euró.

Íme, a nyár 10 legdrágább átigazolása

A képzeletbeli kaput Gianluigi Buffon őrzi, a kiváló hálóőr 51 millió euróba került 2001-ben a Juventusnak. A jobbhátvéd Dani Alves, aki 2008-ban 35 millió euró ellenében csatlakozott a Barcelonához. A belső védőpárost két idei csúcsigazolás alkotja, David Luizért 50 milliót csengetett ki a PSG, de Eliaquim Mangala még drágább volt a Citynek, a teljes vételár 53 millió körül mozog. A védelem bal oldala a 19 éves Luke Shaw felségterülete, aki 37 millióba fájt a Manchester Unitednek.

A 4-2-1-3-as elképzelt felállásban a két védekező középpályás szerepét Javi Martínez és Axel Witsel tölti be: a spanyol 40 millióért hagyta el a Bilbaót a Bayern Münchenért, a belga mikrofonfrizurás szűrő ugyanennyibe került a Zenitnek.

A karmesteri pálca James Rodríguezé, a kolumbiai támadó középpályás játékjoga 80 milliót ért a Real Madridnak. Elől Gareth Bale, Luis Suárez és Cristiano Ronaldo rohamoznak, a portugál 94 millió eurót ért a királyiaknak 2009-ben, a walesi pontos ára máig nem tisztázott (91/100 millió euró), Luis Suárezért körülbelül 88 millió eurót utalt a Barca a Liverpoolnak.

Minden idők legdrágább csapata
A
játékos poszt honnan hová vételár év
Gianluigi Buffon kapus Parma Juventus 51 millió € 2001
Dani Alves jobbhátvéd Sevilla Barcelona 35 millió € 2008
Eliaquim Mangala középhátvéd Porto Manchester City 53 millió €* 2014
David Luiz középhátvéd Chelsea Paris Saint-Germain 50 millió € 2014
Luke Shaw balhátvéd Southampton Manchester United 37 millió € 2014
Axel Witsel védekező középpályás Benfica Zenit 40 millió € 2012
Javi Martínez védekező középpályás Athletic Bilbao Bayern München 40 millió € 2012
James Rodríguez támadó középpályás Monaco Real Madrid 80 millió € 2014
Gareth Bale szélső Tottenham Hotspur Real Madrid 91/100 millió (?) € 2013
Luis Suárez csatár Liverpool Barcelona 88 millió € 2014
Cristiano Ronaldo szélső Manchester United Real Madrid 94 millió € 2009
* a Porto 56.67 százalékban birtokolta Mangala játékjogát, 30.5 millió eurót kapott érte