NB I szubjektív

Hová tűnt húszezer szurkoló?

  • Göbölyös János
Címkék:

Elkezdődött az OTP Bank Liga 2014-15-ös idénye. Összeállításunkban az 1. forduló mérkőzéseire tekintünk vissza, statisztikákkal, nyilatkozatokkal, értékelésekkel.

Az első forduló első meccsét a bajnok Debrecen és a másodosztály második helyezettje, a Nyíregyháza játszotta. A Keleti rangadó sem színvonalában sem látogatottságában nem érte el az elvárt szintet - Fotó: MTI (Balázs Attila)

Csodálom a mai tízen-, huszonéveseket. És egyben sajnálom is. Mert ugye zömében ők lennének azok, akik ultracsoportok tagjaiként, táborokba tömörülve hétről-hétre megpróbálnak valamiféle hangulatot teremteni a stadionokban, akik zászlókat lobogtatva, sálakat lengetve, énekelve buzdítják a csapatukat. Hogy mit kapnak ezért cserébe, azt évtizedek óta látjuk...

Lépjünk most túl azon, hogy sokszor nem hiszünk a szemünknek, a meccsek színvonala és irama, a fordulók összképe elkeserítő. A helyzet akkor lesz reménytelen, ha mindez szokássá válik, ha már a kritikának sincs értelme, ha úgy szállnak el a bíráló szavak, mint egy-egy ,,jól" eltalált labda a kapu fölött. Eszem ágában sincs párhuzamot vonni mondjuk a hetvenes-nyolcvanas évek bajnokságainak nívójával, a mérkőzések (különösen a kettős rangadók) fílingjével, az azt megelőző időszakkal pedig szentségtörés lenne előhozakodni. Maradnék a közelmúltnál, sőt, hogy aktuális legyen a téma, a hétvégi idénynyitónál.

Einstein óta ugye tudjuk, hogy minden relatív, ezért aztán lehet örülni és lehet bánkódni is amiatt, hogy az első forduló nyolc találkozójára huszonegyezer néző váltott jegyet (természetesen szurkoló ennél jóval kevesebb volt), ami nagyjából tíz százalékos emelkedés a tavalyi premierhez mérten. Az előtte lévő két esztendőben ugyanakkor harmincezren gondolták úgy, hogy ott kell lenniük a szezonkezdeten, ha tehát az elmúlt négy évet vesszük alapul, akkor húszezren elvesztek. Hogy hová tűntek, azt rá lehet fogni a melegre, a nyári szabadságra, a Forma 1-re, vagy akár a vízilabda Eb-re, ésszerű magyarázat azonban aligha van a bántó érdektelenségre. Ha csak az nem, hogy a nemzetközi kupákban induló csapataink sem hozzák tűzbe az embereket, merthogy rendszerint már a selejtezőkben leégnek. Ma ugyan még szoríthatunk a Debrecenért, csütörtökön meg a Diósgyőrért, becsüljük meg ezt az érzést, hiszen 2013-ban ennyi sem adatott meg nekünk...

Az egyébként jól látható, hogy a rövid nyári szünettel (és a hosszú télivel) nem igazán tud mit kezdeni a szakma, az átigazolási időszakok vége jócskán belenyúlik a bajnoki rajtba, a csapatok többsége félkész állapotban vág neki a szezonnak, márpedig ebben a helyzetben badarság lenne begyakorolt taktikáról, formaidőzítésről és hasonló, a színvonalas futball alapkövetelményeiről elmélkedni. Biztosra vehető például, hogy a második fordulóban több olyan játékos is pályára lép majd, akinek a neve egy héttel ezelőtt még csak a klub kívánságlistáján szerepelt, de az is borítékolható, hogy a már kialakultnak hitt keretekből összeállított kezdőcsapatok is több poszton változnak.

Hogy akkor mégis miben bízhatunk? Kissé erőltetett logikával talán abban, hogy a modern stadionok ha a mérkőzést még nem is, de legalább a környezetet vonzóbbá teszik, a légiósok száma fordított arányban áll majd a képességeikkel, az évről-évre fiatalodó edzői kar fogékony lesz az újra, folyamatosan tanulja és követi a világtrendet, és végre az akadémiákról is kellő mennyiségben valamint minőségben felkerülnek olyan labdarúgók, akikért érdemes lesz kilátogatni egy-egy meccsre.

Tudom, sok ez így egyszerre, a fele is elég lenne a boldogsághoz, a másik felét meg majd kibekkeljük valahogy. A most tízen-huszonéves szurkolókat azért nem féltem, sőt, irigylem őket. Nekik még jó esélyük van arra, hogy láthassák és élvezhessék mindazt, amire az utánuk lévő korosztályok bár egyre halványabban, de még emlékeznek. 

OTP BANK LIGA 2014-2015
Az 1. forduló eredményei
 INFO  NYÍREGYHÁZA SPARTACUS-DEBRECENI VSC-TEVA 1-1 (0-1)
Nyíregyháza, 4828 néző. Vezette: Kassai Viktor (Lémon Oszkár, Király Krisztián)
Nyíregyháza: Balogh J. - Szokol, Póti, Rubus, Jánvári - Spitzmüller, Huszák (Abdouraman, 46), Koller (Pákolicz, 59.), Pekár, Rezes (Sándor I., 77.) - Bajzát. Vezetőedző: Csábi József. Cserepad: Ovszijenko, Patály, Törtei, Abdouraman, Sándor I., Pákolicz, Lázár B. 
DVSC: Polekszics - Lázár P., Morozov, Brkovics, Ferenczi J. - Ludánszki (Damahou, 66.), Zsidai, Vadnai, Bódi (Szakály P. , 55.),  - Seydi, Tisza (Mihelic , 63.). Vezetőedző: Kondás Elemér. Cserepad: Verpecz, Nagy Z., Damahou, Szakály P., Mihelic, Volas. 
Gólszerző: Pekár (73., 11-esből), ill. Seydi (39.)
Sárga lap: Bajzát (68.), ill. Ludánszki (59.), Morozov (81.), Lázár P. (91.)
 
INFO   BUDAPEST HONVÉD FC-DUNAÚJVÁROS 3-0 (0-0)
Bozsik Stadion, 1100 néző. Vezette:  Farkas Ádám (Varga Zsolt, Albert István)
Honvéd: Kemenes – Ikenne-King, Ignjatovics, Alcibiade, Alexis (Fejes, 59.) - Godoy, Vécsei (Hidi, 86.), Nagy G. - Job, Youla (Traoré, 90.), Holender. Vezetőedző: Pietro Vierchowod. Cserepad: Horváth A., Fejes, Mello, Hidi, Mancini, Traoré, Keita. 
Dunaújváros: Milinte - Villám, Gavric, Szekeres A., Csehi T. - Jakab, Lázár Zs., Böőr (Kocsis, 61.), Petneházi, Pascua (Sóron, 88.) - Godslove (Perics, 81.). Vezetőedző: Dobos Barna. Cserepad: Nagy G., Farkas V., Kocsis, Sárközi, Sóron, Perics, Urbin. 
Gólszerző: Holender (75.), Youla  (86.), Traoré (93.)
Sárga lap: Holender  (43.), ill. Petneházi (63.)
Piros lap: Villám (26.)
 
INFO   PÉCSI MFC-MATIAS-MTK BUDAPEST 0-4 (0-0)   PROTIPP
Pécs, 1320 néző. Vezette: Németh Ádám (Farkas Balázs, Becséri Gergely)
PMFC: Gőcze – Nagy J., Balogh B., Romics, Mohl - Kővári (Gránicz , 79.), Horváth A. (Wittrédi , 73), Szatmári L., Márkvárt, Heffler N. - Pölöskey P. (Frőhlich, 68.). Vezetőedző: Véber György. Cserepad: Helesvay, Lantos, Gránicz, Beke, Frőhlich, Rácz, Wittrédi.
MTK: Hegedüs L. – Nagy T., Vukmir, Kálnoki Kis, Poór (Kelemen , 91.) – Pölöskei Zs., Vass Á., Kanta J. - Bese (Thian, 69.), Hrepka (Frank , 82.), Horváth Zs. Vezetőedző: Garami József. Cserepad: Groppioni, Kelemen, Deutsch, Rodenbücher, Hajdú, Thian, Frank.
Gólszerző: Horváth Zs. (59.), Kanta J. (77., 93.), Frank (90.)
Sárga lap: Mohl (51.), Márkvárt (73.), Balogh B. (90.), ill. Nagy T. (17.), Vukmir  (80.)
 
INFO   VIDEOTON FC-LOMBARD PÁPA 3-0 (1-0)   PROTIPP
Székesfehérvár, 2385 néző. Vezette: Vad II István (Tóth II Vencel, Márkus Tamás)
Videoton: Calatayud – Brachi, Vinícius, Juhász, Stopira – Oliveira (Simon Á. , 64.), Sándor Gy. (Fejes, 80.), Kovács I., Trebotic, Gyurcsó (Kleinheisler , 64.) - Nikolics N. Vezetőedző: Joan Carrillo. Cserepad: Horváth T., Fejes, Szolnoki, Chakla, Kleinheisler, Simon Á., Álvarez. 
Pápa: Szűcs L. – Tóth G., Csizmadia, Bogunovics, Jagodics – Faggyas, Csilus, Zulevs, Sluka, Frizoni (Böröczky , 84.), Kenesei (Waltner , 80.). Vezetőedző: Mátyus János. Cserepad: Markek, Böröczky, Horváth R., Király, Waltner, Gál. 
Gólszerző: Juhász (28., 62.), Nikolics N. (67., 11-esből)
Sárga lap: Oliveira (24.), Trebotic (29.), Sándor Gy. (35.), ill. Zulevs (27.), Jagodics (82.)
Piros lap: Kovács I. (45.)
 
INFO   SZOMBATHELYI HALADÁS-ÚJPEST FC 0-1 (0-0)
Szombathely, 3300 néző. Vezette: Solymosi Péter (Kispál Róbert, Horváth Zoltán)
Haladás: Rózsa – Schimmer, Dvorschák, Devecseri, Katona – Nagy O. (Városi , 59.), Iszlai (Jancsó, 69.), Radó, Szakály A., Halmosi - Zamostny (Varga G., 46.). Vezetőedző: Artner Tamás. Cserepad: Gyűrű, Zsirai, Farkas M., Városi, Jancsó, Varga G., Gaál B. 
Újpest: Balajcza – Litauszki, Heris, Andrade, Vadász (Nagy J. , 66.) – Nagy G., Sztaniszavljevics, Balogh B., Vasziljevics, Simon K. (Forró , 90.) - Mboma (Suljics, 62.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics. Cserepad: Dmitrovics, Nagy J., Forró, Koszovics, Holdampf, Suljics, Serwy.
Gólszerző: Suljics (83.)
Sárga lap: Katona (93.)
 
INFO   KECSKEMÉTI TE-PHOENIX MECANO-FERENCVÁROS 1-3 (0-1)
Kecskemét, 2432 néző. Vezette: Iványi Zoltán (Medovarszki János, Buzás Balázs)
KTE: Tujvel – Botka, Karan, Varga R., Polyák – Bebeto (Gréczi, 46.), Patvaros, Szavics (Balázs Zs., 64.), Eninful, Kitl - Pavicsevics (Novák, 46.). Vezetőedző: Bekő Balázs. Cserepad: Németh V., Gyagya, Farkas A., Tölgyesi, Gréczi, Balázs Zs., Novák.
FTC: Dibusz – Dilaver, Meteos, Pavlovics, Bönig- Somalia (Nalepa , 83.), Gera (Lauth, 64.), Busai, Kukuruzovics (Nagy D. , 70.) - Böde. Vezetőedző: Thomas Doll. Cserepad: Jova, Nalepa, Bosnjak, Nagy D., Csukics, Ugrai, Lauth.
Gólszerző: Kitl (62.), ill. Böde (25., 76., 85.)
Sárga lap: Pavicsevics (16.), Polyák (80.), ill. Pavlovics (84.)
Piros lap: Pavlovics (92., második sárga lap)
 
 INFO  DIÓSGYŐRI VTK-PUSKÁS AKADÉMIA FC 2-1 (0-0) 

Diósgyőr, 4314 néző. Vezette: Bognár Tamás (Erős Gábor, Horváth Róbert)

DVTK: Antal - Okuka, William Alves, Debreceni, Husics - Elek Á., Nikházi, Bognár I., Marjanovics (Gosztonyi , 46.) - Bacsa (Bori , 77.), Grumics (Takács T., 57.). Vezetőedző: Tomiszlav Szivics. Cserepad: Rados, Vági, Németh M., Bori, Gosztonyi, Egerszegi, Takács T.

Puskás Akadémia: Hajdúch - Szélesi, Vaszicsku, Tamás, Gohér - Denkovics (Czvitkovics , 60.), Polonkai (Papp M., 70.), Szakály D., Tóth II B., Makrai (Tischler, 55.)- Lencse. Vezetőedző: Benczés Miklós. Cserepad: Danilovics, Spandler, Tar, Papp M., Czvitkovics, Hudák, Tischler.
Gólszerző: Husics (50.), Bacsa (72.), ill. Lencse (92.)
Sárga lap: Marjanovics (42.), Gosztonyi (59.), ill. Makrai (38.), Gohér (55.), Lencse (69.)
 
INFO   MVM PAKS-GYŐRI ETO FC 2-0 (2-0)
Paks, 1147 néző: Vezette: Erdős József (Ring György, Viszokai László)
Paks: Molnár P. - Heffler T., Kovács G., Gévay, Báló - Könyves (Kiss T., 87.), Tamási (Fiola , 85.), Kecskés, Bartha, Bertus - Eppel (Kulcsár D., 70.). Vezetőedző: Csertői Aurél. Cserepad: Csernyánszki, Fiola, Lázok, Kulcsár D., Kiss T. 
Győr: Kocics – Svec, Lang, Wolfe (Lipták, 46.), Völgyi – Kronaveter (Priskin , 46.), Kamber (Koltai , 68.), Pátkai - Andrics, Rudolf, Varga R. Vezetőedző: Horváth Ferenc. Cserepad: Kamenár, Csató, Lipták, Illés, Stieber, Koltai, Priskin.
Gólszerző: Kecskés (19.), Heffler T. (24.)
Sárga lap: Andrics (56.), Koltai (69.)
OTP Bank Liga 2014-2015
Mesteri mondatok

A szakmai értékelésekbe olykor becsúsznak meglepő, elgondolkodtató, megmosolyogtató kijelentések is, ezekből szemezgettünk.

Kondás Elemér (Debrecen): ,,Kaptunk egy tizenegyesgólt, hogy az volt, vagy sem, majd meglátjuk..." 

Véber György (Pécs): ,,Borzasztó rossz érzés így debütálni! Nem szabad összeesnünk, folytatni kell a megkezdett munkát, nem szabad sopánkodni".

Mátyus János (Pápa): ,,Első élvonalbeli meccsem volt vezetőedzőként. Kicsit sötétben tapogatóztam, nem tudtam, mire lesz képes a csapatom". 

Nebojsa Vignjevics (Újpest): ,,Suljic azért kezdett a padon, mert az előző szezonban talán összesen egy gólt szerzett. Ez most megvan neki. Sokat beszéltem vele arról, hogy gólokat és gólpasszokat is várok, nem csak cseleket. Mondtam neki, hogy hatékonyabbá kell válnia. Tudatosítottam benne, hogyha gólokat rúg, akkor játszik, ha nem, akkor nem". 

Bekő Balázs (Kecskemét): ,,Futás, ütközés és harc nélkül ezt a játékot nem lehet játszani".

Horváth Ferenc (Győr): ,,Kicsit talán elhittük, hogy idejövünk, megmutatjuk magunkat és akkor majd történik valami, de nem történt semmi. Ha holnap estig játszottunk volna, akkor sem rúgunk gólt". 

Forrás: MTVA, Sport TV, csakfoci.hu, dvtk.eu, vidi.hu, onlajnok.com

164237
2014-08-01;212
2014-08-02;212
2014-08-03;212
OTP BANK LIGA 2014-2015
A góllövőlista állása
3 gólos: BÖDE DÁNIEL (Ferencváros)
2 gólos: Juhász Roland (Videoton), Kanta József (MTK) 
1 gólos: Bacsa Patrik (Diósgyőr), Frank Richárd (MTK), Heffler Tibor (Paks), Holender Filip (Honvéd), Horváth Zsolt (MTK), Senad Husic (Diósgyőr), Kecskés Tamás (Paks), Kitl Miklós (Kecskemét), Lencse László (Puskás Akadémia), Nikolics Nemanja (Videoton), Pekár László (Nyíregyháza), L'Imam Seydi  (Debrecen), Asmir Suljic (Újpest), Kandia Traoré (Honvéd), Souleymane Youla (Honvéd) 
  • Pro
    Tomihmv
    2014. július 24., Csütörtök 23:04

    Magyarország OTP Bank Liga | Pecsi MFC-MTK Budapest

    2014. július 26., Szombat 18:30
    • Ország:Magyarország
    • Fogadás típusa:Over/Under
    • Tipp:Over 2.25
    • Időszak:Teljes játékidős fogadás
    • Odds:1.79
    • Eddig éri meg:1.7
    • Tét:5
    • INDOKLÁS:

      Noha, a Pécs és az MTK nem szokott egymás ellen gólgazdag mérkőzéseket játszani úgy vélem, hogy ezen az összecsapáson potyogni fognak a gólok.

      A Pécsnél sok játékos távozott, s érkezett, illetve edzőt cseréltek, Véber György vette át a szakmai munkát. Aki ismeri Vébert, az tudja, hogy támadófocira rendezi be csapatait, és mindenki ellen mindenhol győzelmet vár. Ezzel egyetemben az MTK is hasonló kaliberű csapat, hiszen Garami József együttese hemzseg a fiatal titánoktól, akik minden meccsen bizonyítani akarnak.

      A felek felkészülése viszonylag jól sikerült, már, ami a gólokat illeti, hiszen rengeteget lőttek, és rengeteget kaptak. Mindezek után úgy vélem, hogy legalább három találatot hozhat egy olyan összecsapás, amelyen mindkét együttes felvállalja a nyíltsisakos támadást, és csak a három pont az elfogadható számára.

    • Eredmény:

      0 - 4( 0 - 0)

    • kimenetel
      Nyereség
    • 3.95
  • Pro
    Tomihmv
    2014. július 25., Péntek 15:49

    Magyarország OTP Bank Liga | Videoton FC-Lombard

    2014. július 26., Szombat 18:30
    • Ország:Magyarország
    • Fogadás típusa:Asian Handicap
    • Tipp:Videoton FC -1.5
    • Időszak:Teljes játékidős fogadás
    • Odds:1.64
    • Eddig éri meg:1.5
    • Tét:5
    • INDOKLÁS:

      Nem nagy szorzó, de úgy gondolom, hogy tuti. A Videoton fényévekkel a Pápa előtt jár, magyar szinten klasszis játékosai vannak a fehérváriaknak, míg a pápaiaknak nem. Szűcs Lajos két hét múlva 41 éves lesz, Kenesei Krisztián 37 éves, míg Waltner Róbert 1,5 hónap múlva tölti be ezt a kort. Ezek a játékosok a pályafutásuk zenitjén királyok voltak a magyar ligában, de most a Vidi védelme ezt a két csatárt reggelire megeszi. Szintúgy, mint a Lombard középpályássorát, akik nagyon fiatalok, a csapatban található hét középpályás közül négyen nem játszottak az NB I-ben, még a maradék három játékos mindössze 48-szor szerepelt az élvonalban. Arról nem is beszélve, hogy Mátyus János személyében egy élvonalbeli szinten rutintalan edzőről beszélünk...

      A felek felkészülése nem sikeredett túl jól, de amíg a Vidi például a PSG-től kapott ki 4-3-ra, addig a Pápa az NB II-es ZTE-től 3-1-re...

      A legutóbbi két idegenbeli fellépése alkalmával a Pápa pontot rabolt Székesfehérvárról, de most minden körülményt figyelembe véve úgy vélem, hogy a Videoton magabiztosan, legalább két góllal legyőzi a Lombardot.

    • Eredmény:

      3 - 0( 1 - 0)

    • kimenetel
      Nyereség
    • 3.20