Átigazolás

A legdrágább "öregek" között a Barca új védője

  • forrás:transfermarkt.de

A Barcelona szurkolók számára érthetetlen összeget áldozott a klub a 30 éves Jeremy Mathieu-ért, igaz ami igaz, a harmadik iksz felett nem sok játékos mondhatja el magáról, hogy ennyi pénzt fizetnek érte.

Fotó: fcbarcelona.es

Szerdán jelentették be, hogy a Barcelona együttese 20 millió euróért, négy plusz egy évre szerződtette a Valenciától a francia Jeremy Mathieu-t. A bal hátvédként és belső védőként is bevethető játékos 2009 óta légióskodik Spanyolországban, így a katalánok pontosan tisztában lehetnek vele, hogy milyen képességű labdarúgót szereztek meg - ugyanakkor a drukkerek nagy része értetlenül áll a 20 millió eurós átigazolási összeg előtt.

A klubot kritizálók szerint a francia nem üti meg a Barcelona szintjét, ráadásul azt is az illetékesek szemére vetették, hogy Mathieu októberben már 31 éves lesz, így hosszútávú megoldást nem igazán jelenthet a klub számára. Tény, ilyen idős játékosért ritkán fizetnek ennyi pénzt, alábbi listán a világ 10 legdrágább 30 év feletti transzferét szedtük össze, melyen a francia az előkelő ötödik helyen áll.

A legdrágább 30-asok
Játékos Honnan-hova Átigazolási díj
Gabriel Batistuta Fiorentina - Roma 32.5 millió
Samuel Eto'o Inter - Anzsi 30 millió
Diego Milito Genoa - Inter 25 millió
Zlatan Ibrahimovic Milan - PSG 21 millió
Jeremy Mathieu Valencia - Barca 20 millió
Claude Makalele Real Madrid - Chelsea 20 millió
Angelo Peruzzi Inter - Lazio 17.9 millió
Fernando Redondo Real Madrid - Milan 17.5 millió
Ruud van Nistelrooy Man. United - Real Madrid 15 millió
Olivier Bierhoff Udinese - Milan 12.5 millió

Az első helyen az argentin csatár, Gabriel Omar Batistuta áll, akiért a Roma 32.5 millió eurót fizetett a Fiorentinának 2000-ben, amikor "Batigol" már betöltötte a 31. életévét.  Az átigazolás kifizetődő volt, hiszen a támadó bajnoki címhez segítette a Farkasokat, akik 18 év után ülhettek fel ismét Olaszország trónjára.

A második helyen a kameruni Samuel Eto'o következik, akiért a dagesztáni Anzsi nem sajnálta a pénzt, mikor 2011-ben 30 millió eurót fizetett érte az Internek. Eto'o átigazolása arra jó volt, hogy más külföldi futballisták - így például Dzudzsák Balázs - is az Anzsit válasszák, de az eredmények elmaradtak, így Eto'o rövidesen továbbállt. Az afrikai után egy újabb dél-amerikai, nevezetesen Diego Milito következik, aki 30 évesen szerződött a Genoából az Interbe. Milito nagy fogás volt, hiszen első évében triplázott a Mourinho által vezette milánóiakkal, a 2010-es BL-döntőben ráadásul két gólt is szerzett a Bayern ellen.

2012-ben 21 millió eurót fizetett a PSG a Milannal Zlatan Ibrahimovicért, a svéd támadó azóta francia bajnok és gólkirály is lett, tehát szokásához híven rászolgált a csillagászati összegre.

A lista tovább szereplői között igazi régi nagy pengéket találhatunk, ott van például a legendás olasz olasz kapus, Ángelo Peruzzi és az argentin játékmester, Fernando Redondo is.


A katalánok a napokban megkezdték a felkészülést a következő szezonra, Luis Enrique együttese hétvégén a másodosztályú Recreativo Huelva ellen 1-0-s győzelemmel abszolválta első felkészülési meccsét. A következő megmérettetés augusztus 2-án vár a katalánokra, amikor is a francia Nizza vendégei lesznek.

[1712379] 2014-08-02 20:00:00 Nice - Barcelonax;