Ukrán foci

Otthon is idegenben a Sahtar

Az ukrán belpolitikai helyzet miatt bizonytalan ideig Donyeck helyett Lvivben játssza hazai mérkőzéseit a bajnok Sahtar Donyeck. A klubtól a hétvégén hat légiós is elszökött, a nehézségek ellenére mégis megnyerték a keddi Szuperkupa döntőt a Dinamo Kijev ellen.

Szuperkupa-győzelemmel kezdte a szezont a Sahtar / shaktar.com

Mindig szomorú hír, ha a politikai történések hatással lesznek a sport világára, de sajnos az Ukrajnában zajló események miatt nincs más választása a kluboknak. Mivel Kelet-Ukrajnában továbbra is forrongó a hangulat, ezért több csapat is bizonytalan időre elhagyja otthonát.

A polgárháborús helyzet az ukrán focicsapatok közül leginkább a bajnok Sahtar Donyeck életét befolyásolja. Mint arról a hatharom.com is beszámolt, a hétvégén a donyecki sztárcsapat hat idegenlégiósa is megszökött a gárda Lyon elleni felkészülési meccse után, Alex Teixeira, Fred, Dentinho, Douglas Costa, Facundo Ferreyra és Ismaili pedig az elnök fenyegető szavai ellenére sem tért vissza. Douglas Costa kedden Instagramján azt írta, bár szeretnének a klubnál maradni, a jelenlegi feltételek mellett ezt nem tudják vállalni...

Futballmeccset egy ideig nem rendeznek a Donbass Arénában / camatic.com

A Sahtar ilyen körülmények között volt kénytelen kiállni a keddi, Dinamo Kijev elleni Szuperkupa-döntőre, ám Mircea Lucescu alakulata nem roppant össze, és tartalékos(abb) felállásban is 2-0-s győzelmet aratott a fővárosi rivális felett. A román trénernek ez volt a 20. (!) trófeája a bányászvárosiak élén, ezzel az ukrán futball történetének legeredményesebb edzője lett. A mérkőzést a nyugat-ukrajnai Lviv városában rendezték, abban a stadionban, ahol a következő hetekben, hónapokban a Sahtar Donyeck a hazai találkozóit játssza. "A csapat megkedvelte a várost, és a hangulat is nagyszerű volt" - kommentálta a keddi történéseket Lucescu, aki arra az újságírói kérdésre, hogy mikor térhetnek vissza a donyecki Donbass Arénába, nem tudott válaszolni.

A lvivi arénát a 2012-es Európa-bajnokságra építettek, befogadóképessége 35 ezer fős, jelenleg pedig a szintén az ukrán élvonalban szereplő Karpaty Lviv csapatának otthona.

A helyváltoztatás komoly nehézségek elé állíthatja majd a Sahtart, hiszen Lviv és Donyeck között közel 1000 kilométer a távolság, így rengeteg utazás vár majd a csapatra, a szurkolókról pedig valószínűleg egy ideig el kell, hogy köszönjön. A legutóbbi szezonban a Sahtar rendelkezett a legtöbb drukkerrel, a bányászvárosiak hazai találkozóira átlagosan 35 ezer néző volt kíváncsi, tehát nem elhanyagolható tényezőről beszélünk, és ha az ukrán ellenfelek ellen ezt még könnyedén át is hidalhatja a Sahtar, a Bajnokok Ligájában szurkolói nélkül lényegesen romlanak az esélyei.

Az ukrán bajnokság a hétvégén startol, a címvédő pedig a liga egyik leggyengébb csapatát, a Metalurg Zaporozsjét fogadja. A találkozó esélyese természetesen a Sahtar, amelynek győzelmére 1.25-ös oddsot kínál a    fogadóiroda, kombinációs szelvényekhez bátran ajánljuk mindenkinek ezt az opciót.

[1760416] 2014-07-27 18:00:00 Sahtar Donyeck - Met. Zaporizhiax;
165206