Vélemény

Hahó emeleszék, térjetek már észhez!

  • VP

Azon morfondíroztam, vajon megéljük-e még, hogy a magyar futball irányítói olyan döntést hozzanak, ami nem veri ki minden jóérzésű emberben a biztosítékot. A választ nem tudom.

A nagy reményű Európa-bajnokság előtt

Húzós hónapokat élünk. Vagyunk egy páran, akik még mindig hiszünk a magyar fociban, akik holmi idegenajkú összevásárolt sztárcsapat helyett valamelyik hazai klubért szorítunk, akik a megannyi megaláztatás ellenére még mindig reménykedünk, és epekedve várjuk, hogy kiutazhassunk egy világversenyre. Nehéz időszakot kell átvészelnünk, nehezet, mert a magyar foci zuhanórepülésben száguld az amatőrizmus felé. És erről valakik tehetnek.

Nem újdonság, de az egykoron szebb napokat látott futballunk a béka feneke alatt van. Az Egervári által felépített "szerethető" pofára esése akkora sokként hatott a honi közvéleményre, hogy azt gyakorlatilag a mai napig nem sikerült kiheverni, ám a tavaszi "nyócegyezés" után máris itt a magyar futball újabb Mohácsa, U19-es válogatottunk a hazai rendezésű Eb-n ugyanis képes volt hat gólt kapni a portugál válogatottól...

Elképzelhetőnek tartom, hogy öt góllal talán nem vagyunk rosszabbak a lutizán csapatnál, de hogy  éles helyzetben továbbra sem vagyunk képesek semmit mutatni, az egyértelmű. Ifisták, felnőttek, ismertebb gyűjtőnevükön "a magyar focisták" rendre felsülnek. Az okokat sokan, sok helyen elemezték és boncolgatták már, így megkockáztatom, hogy mára Pista bácsitól Mari néniig mindenkinek van némi fogalma arról, hogy nem az igazi a szakmai munka, hogy az utánpótlásban megfigyelhető állapotok nem visznek előre, hogy a magyar futball rendszere egy átláthatatlan és belterjes közeg. Ebből az is következik, hogy azzal is mindenki tisztában van, hogy ha nem változtatunk sürgősen, még ennél is nagyobb bajok következnek.

De az MLSZ nem tágít, köti az ebet a karóhoz.

Hétfőn számoltunk be, hogy a szakmában hitelesnek tartott belga Double Pass cég átfogó jelentést készített a magyar utánpótlásképzésről, és a 134 oldalas dokumentum - nem meglepő módon - számos aggályról, hibáról és problémáról számolt be. De ez az érintetteket hidegen hagyja.

A szövetség egy 15 oldalas kivonatot hozott nyilvánosságra, majd saját kommünikéjében magyarázatot is adott az abban foglaltakra; a milliárdokból felépített, a jelentésben csak a 9 (!) legjobb magyar műhelynek bizonyuló Puskás Akadémia szintén magyarázza a bizonyítványt. Nota bene, nincs itt gond, hülyék ezek a belgák, beérik majd a munka, csak legyünk türelemmel!! Csakhogy sajnos abból nincs már sok. Nincs, mert az elmúlt évtized(ek)ben annyi pofont szedtünk már be, hogy nincs már erő tovább nyelni.

Szóval itt ez az U19-es válogatott, amely házigazdaként ott lehetett az elitben, amellyel szemben megint nagy várakozásokat fogalmaztak meg. Nem-nem, nem Mi, hanem Ti kedves érintettek! A komoly szakmai múlttal nem rendelkező szövetségi kapitány a legjobb négybe várta fiait, az U20-as vb-bronzos csapatunk sztárja pedig egyenesen érmet várt a honfitársaktól. Mindezt úgy, hogy az Eb előtt néhány nappal, két meccsen nyeretlenek maradtunk Üzbegisztán ellen. Az eredmények ismeretében, ehhez így csak gratulálni lehet.

De ne legyünk igazságtalanok, valahol érthető ez a felvezetés, lévén ez volt az a csapat, amely a mostani vezetés munkásságát testesítette meg. A prototípus. Ezek a fiúk már tényleg jól felszerelt akadémiákon - ki Felcsúton, ki Milánóban - nevelkedtek, ezek a fiúk már tényleg mindent megkaptak, amit a nyugati profi világ megkövetel. Volt itt többhetes edzőtábor, külön kirendelt pszichológus, saját fodrász meg közös program, egy szóval minden, ami a jó szerepléshez kell. Két kör után mégis 2-9-es gólkülönbséggel, a szégyentől megalázva áll a csapat a csoport utolsó helyén.

164068

Nem kell hozzá orvosi, hogy megállapítsuk, itt valami nem stimmel. Ez valahogy nem akar összejönni, építhetünk mi 100 akadémiát, és folyhatnak be a TAO-milliók, sajnos az előrelépés megkérdőjelezhető. Ilyenkor van az, hogy kéne tenni valamit. Valami olyat, ami megoldást kínál a problémára, ami kizökkenti a rossz mederből a dolgokat.

Erre mi történik? Szerda este az MLSZ elnökségi ülésén "az utánpótlásképzés reformjának folytatása érdekében a program előrehaladásának ellenőrzésére Kovács Ferenc sportigazgató kapott felhatalmazást", míg  "a korosztályos válogatottak mellett dolgozó szövetségi edzők munkájának összehangolásáért Róth Antal vezetőedző..a felelős". Bravó.

Nem megbántva az érintetteket, a szerepvállalásuk aligha jelent megoldást. A 80 éves Kovács Feri bá' - ne vegye szemtelenkedésnek! - még abban a korban nőtt fel, amikor a "többet lőjünk, mint kapjunk" elv dominált, Róth Antal pedig sokadik lehetőségét kapja, holott több mint egy évtizede képtelen bármiféle kézzel fogható eredmény elérésre. Ez így nem nagyon jó.

Huszonnyolc éve jártunk utoljára világversenyen, de válogatottunk - és a szövetségi kapitány - jelenlegi állapotát elnézve, komoly kétségek merülnek fel a jövőt illetően. Az utánpótlásunk a jelek szerint egy nagy rakás lótúró, az MLSZ-ben mégis képtelenek felfogni, hogy a tényleges előrelépéshez gyökeres változásokra van szükség, teljes megtisztulásra és átalakulásra.

Mert így nem lépünk egyről a kettőre. Ugyanazok a nevek forognak és ugyanazokat a köröket futjuk évek óta. Hát nem volt még elég? Én már unom.

[1728935] 2014-07-22 20:30:00 Magyarország U19 - Portugália U19x;