NB I

A Paks és a Dunaújváros elvérzik, a Puskás és a Pápa megint megússza

A hétvégén startol az OTP Bank Liga 2014/15-ös szezonja, a hatharom.com pedig háromrészes esélylatolgatással hangol a nyitányra. Beharangozónk első részében azokat a csapatokat vettük górcső alá, amelyek célja az NB I-es tagság megőrzése lehet ebben az idényben.

Paks

Némi túlzással a bajnokság meglepetése lenne, ha a Paks csapata jövőre is az NB I-ben szerepelne - legalábbis az eddigi átigazolások függvényében ezt állapíthatjuk meg Csertői Aurél együtteséről. A hagyományosan kizárólag magyar játékosokkal operáló atomvárosi csapat helyzete a 2010/11-es idény után kezdett fokozatosan romlani. Míg az említett évben a bajnokság meglepetéscsapataként ezüstérmet szereztek az első osztályban, addig a következő szezonokban csak egy 6., 13. és 11. helyre futotta. Haraszti János ügyvezető igazgató reálisan értékelte a célokat a következő szezonra: "Jelenlegi helyzetünkben azt tudom mondani, hogy a legfontosabb az NB I-es tagságunk megőrzése. Ez az alap. Mindezt úgy kell elérni, hogy ne kelljen még egyszer átérezni azt, amikor egy hajszálon múlik a bennmaradásunk."  - vázolta a minimum célt a tolnai klub hivatalos honlapjának Haraszti.

A Paks nyári felkészülési mérkőzései
Paks - Pécs 1-0
Budapest Honvéd - Paks 0-0
Paks - Kaposvár 1-1
Kecskemét - Paks 2-2
Siófok - Paks 3-2
Paks - Vasas 1-1

A három éve az Európa Ligában a harmadik körig menetelő zöld-fehérek anyagi helyzete beszűkíti a fizetési lehetőségeiket, ezért több, magyar szinten meghatározó játékost kellett elengedniük tehetősebb hazai vagy külföldi gárdákhoz. A paksiakat legérzékenyebben az Ausztriába igazoló Simon Attila távozása érintheti, akinek pótlására egyelőre nem áll rendelkezésre megfelelő csatár a csapat keretében. Simonhoz hasonló indok - azaz a fizetési igények - miatt távozott Lázok János és Horváth Gábor is. A csatárposzt mellett a védelemben tűnhet a legaggasztóbbnak a helyzet Csertői Aurél számára. Válogatott bekkjük, Szabó János egész őszre kidőlt, a csapatkapitány, az ős-paksi Éger László pedig hosszú és dicsőséges pályafutás után a tavalyi idény végén szögre akasztotta cipőjét. A középpályáról távozott a Diósgyőrhöz Bori Gábor, Windecker József kölcsönszerződése pedig lejárt, így visszatért a Győri ETO-hoz. Az érkezők rovatban sokkal kevésbé neves játékosokat találhatunk viszont. Eppel Márton kölcsönből visszatért az MTK-tól, Tamási Zsolt pedig Olaszországból érkezett haza.

Simon Attila búcsút intett Paksnak - fotó: nso.hu

Tipp: Ki fog itt gólt lőni egyáltalán? - teszi fel a kérdést a hatharom.com. Ha az eddig 78 meccsen 8 gólt szerző Eppel Mártonban bízik a paksiak szakmai stábja, akkor tényleg nagy a baj a tolnai kiscsapatnál. A jelenlegi csapat kerete alkalmatlan az NB I-re, így mi stabil kiesőként, a 16. pozícióra várjuk az amúgy rendkívül szimpatikus csapatot.

A Paks várható alapcsapata
Molnár - Heffler, Kovács G., Gévay, Báló - Kecskés - Könyves, Tamási, Bartha, Bertus - Eppel

Dunaújváros

11 év után térhet vissza az élvonalba az egykor szebb napokat látott Dunaújváros csapata. Az 1952-ben Sztálini Vasmű Építők néven alapított klub meglepetésre magabiztosan jutott fel az NB II-ből, megelőzve többek között a Gyirmótot, a Vasast, a Siófokot és a Békéscsabát. Ámbár nem lesz könnyű dolga Dobos Barna sportigazgató-vezetőedzőnek, ha el akarja érni a kitűzött célt, az egyszeres bajnokcsapat benntartását. A lehetőségeik ugyan szűkösek, de igyekeznek a pályán bizonyítani, hogy a foci nem csak pénzkérdés. "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy rendelkezésünkre álljon az a költségvetés, amely az első osztályra elegendő lesz a kitűzött céljaink megvalósításához. Reálisan nézve ez azt jelenti, hogy szeretnénk megtartani NB I-es tagságunkat" - ismertette a legfőbb célt a klub hivatalos oldalával a szakvezető. Könnyen lehet azonban, hogy a két éve az NB I-ből dicstelenül kieső Eger sorsára juthat a Dunaújváros, legalábbis abban a tekintetben, hogy a város stadionja bármennyire is szép és viszonylag új, a villanyvilágítás kérdése egyelőre nem megoldott. Elképzelhető tehát, hogy Böőr Zoltánék egy ideig albérletben kénytelenek játszani a meccseiket. Az már egy más kérdés, hogy vajon az NB I-ben hogy indulhat olyan csapat, amely stadionja nem rendelkezik villanyvilágítással.

A Dunaújváros nyári felkészülési mérkőzései
Dunaújváros - Cegléd 2-1
Siófok - Dunaújváros 2-4
Csákvár - Dunaújváros 0-3
Zorya Luhansk (ukrán) - Dunaújváros 1-0
Zadar (horvát) - Dunaújváros 1-1
NK Maribor (szlovén) - Dunaújváros 5-0
Dunaújváros - Ferencváros 1-1

Mint azt az egyhetes ausztriai edzőtábor után a vezetőedző elmondta: "Az edzőtábor nagyon jól sikerült. Az egyik célunk az volt, hogy felvegyük a magyar első osztály színvonalát. Ezért a magyar első osztálynál erősebb szintű csapatokkal igyekeztünk játszani. Az első mérkőzésen a Maribor ellen még úgymond kóstolgattuk ezt a szintet, de a harmadik mérkőzésen az ukrán Luhanszk ellen már felvettük a tempót, és jó mérkőzést tudtunk játszani." A csapat egyaránt erősített a hazai és a nemzetközi piacról is. Rowen Muscat személyében például máltai légióst is igazoltak, de a védelem közepébe érkezett a horvát Dino Gavric is. De szerződtették az NB I-ben több csapatot is megjárt Milan Pericset, akivel valószínűleg kezdőként számolnak. Szintén a kezdőcsapat tagja lehet az a Zsótér Donát és Szekeres Adrián is, akiket a Videoton adott kölcsönbe a Dunaújvárosnak.

Böőr Zoltán (b) jövőre is kulcsjátékosa lehet a Dunaújvárosnak - fotó: dpase.hu

Tipp: Bár a Dunaújváros felkészülése során voltak szép eredmények és a másodosztályból való feljutásukkal is sokakat megleptek, a hatharom.com mégis úgy gondolja, Csehi Tamásék nem lesznek képesek megőrizni elsőosztályú tagságukat. Nem igazoltak magyar szinten meghatározó játékosokat és a hazai pálya esetleges ideiglenes elvesztése is hátrány lehet számukra. Szerintünk a Dunaújváros a 15. helyen fog végezni, tehát az újonc búcsúzni fog az NB I-től.

A Dunaújváros várható alapcsapata
Milinte - Villám, Szekeres, Gavric, Csehi - Pascua, Muscat, Zsótér, Böőr - Godslove, Perics

 

Lombard Pápa

A tavalyi év egyik nagy meglepetését okozta a Lombard Pápa. No, nem azzal, hogy az erőviszonyoknak megfelelő helyen, a 12. pozícióban végeztek, hanem hogy a dicsőséges tavaszi szereplés után az utolsó forduló előtt bejelentették, megválnak Tóth Bálint vezetőedzőtől. A döntést akkor az edző mellett a közvélemény sem nagyon értette, ugyanis Tóth Bálint már többször is bizonyított a pápaiak kispadján, ráadásul szókimondó, harsány stílusával üde színfoltot jelentett a magyar élvonal szürke egén. A váltás végül Mátyus Jánosnak kedvezett, akit június közepén neveztek ki a sárga-kékek élére. A Ferencváros egykori védője úgy gondolja, irigylésre méltó helyzetben van: "Az első benyomásaim kimondottan pozitívak Pápáról, nagyon kedves és nem mellesleg gyönyörű városba érkeztem, és a klub légköre is barátságos, családias. Egyébként a körülmények kiválóak, a Perutz Stadionban lévő edzőpályánkhoz és a műfüves pályához nagyon közel van a városi sportcsarnok és a Várkertfürdő is" - nyilatkozta a csapat hivatalos oldalán az edző.

A Lombard Pápa nyári felkészülési mérkőzései
Nyitra (szlovák II.) - Lombard Pápa 2-1
Aranyosmarót (szlovák) - Lombard Pápa 1-1
Lombard Pápa - Voliny Luck 0-2
ZTE - Lombard 3-1
Vágsellye (szlovák II.) - Lombard Pápa 0-1

Úgy tűnik, csak egy játékos posztja tekinthető betonbiztosnak a jelenlegi kezdőben. "A Lombard Pápa a kapusposzt kivételével minden posztra keresett játékost" - utalt Szűcs Lajos kirobbanthatatlan státuszára. A néhány nap múlva 41. születésnapját ünneplő közönségkedvenc hálóőr évrőlévre bizonyítja, hogy ő bizony még mindig olyan, mintha csak 30 éves lenne. Egyértelműen ő lehet a Lombard bennmaradásának kulcsfigurája. Nem ígérkezik ez a cél könnyűnek, ugyanis meghatározó játékosok távoztak a Veszprém megyei csapattól. Arszics, Griffiths, Marics, Sekour és Németh Milán is fontos láncszeme lenne a csapatnak. Helyettük számtalan, a magyar focit ismerők számára jól csengő név érkezett. A Boca Juniorst is megjárt Waltner Róbert és Faggyas Milán a csatársorba érkezett, míg Zalaegerszegről a Sluka-Zulevs-Bogunovics trió szerződött Pápára.

Szűcs Lajosnak jövőre is bizonyítania kell, a jó kapus a korral nemesedik - fotó: lombardfcpapa.hu

Tipp: Szűcs Lajos és a csatárok rutinja ha aranyat nem is, de talán elsőosztályú tagságot érhet Mátyus János csapatának. A hatharom.com tippje az, hogy ott lesznek ugyan a veszélyeztetett zónában, de hatalmas csatában végül elérik a 14. helyet jelentő boldogságot.

A Lombard Pápa várható alapcsapata
Szűcs - Tóth G., Csizmadia, Bogunovics, Nagy T. - Sluka, Zulevs, Király, Frizoni - Kenesei, Faggyas

Puskás Akadémia

Nagy volt a jövés-menés a felcsúti székhelyű Puskás Akadémiánál a nyáron. Ahogy Benczés Miklós vezetőedző szavaiból kiderül, az Akadémia tavaly megismert taktikáját szeretnék követni a következő szezonban is. Az előző szezonban a 14. helyen záró csapat rutinos, jó képességű játékosokat és fiatal, tehetséges reménységeket vegyítve veszi fel a versenyt a többi csapattal. Alighanem az akadémisták fokozatos beépítése volt az oka annak is, hogy Lencséék rendkívül sok, szám szerint kilenc edzőmérkőzést játszottak.

A Puskás Akadémia nyári felkészülési mérkőzései
Puskás Akadémia - Velez Mostar (bosnyák) 1-2
Puskás Akadémia - Slavija Sarajevo (bosnyák) 2-2
Puskás Akadémia - Vasas 1-1
Puskás Akadémia - Jászvár (román) 1-0
Puskás Akadémia - Jagodina (szerb) 2-0
Haladás - Puskás Akadémia 2-0
Puskás Akadémia - Kaposvár 1-0
Puskás Akadémia - Kolozsvár (román) 0-2
Puskás Akadémia - Mezőkövesd 1-1

A távozók között olyan rutinos játékosok találhatóak, mint Tóth I Balázs, Tóth II Balázs, Szekeres Adrián és Francisco Gallardo. De ideje korán visszavonult az aktív labdarúgástól a "tehetséges" Orbán Gáspár is. Az érkezők között viszont a tavalyi év végén kieső Mezőkövesd középpályását, Harsányi Zoltánt és a Benczés Miklóst kiválóan ismerő Gohér Gergőt kell megjegyeznünk. A 27 éves balhátvéd döntésében komoly szerepe volt az edző személyének. "Hosszú időn át dolgoztam együtt Mikivel Diósgyőrben, sikeres időszak volt, együtt jutottunk fel az élvonalba, és korábban még a másodedzőm is volt Miskolcon. Egyébként is úgy érzékelem, hogy a Puskás Akadémián kiválóak a körülmények, profizmus uralkodik, minden adott ahhoz, hogy nagy dolgokat vigyünk véghez" - magyarázta a klubváltást a pfla.hu-nak Gohér.

A Puskás Akadémia nagyot fogott Gohér Gergővel - fotó: pfla.hu

Jó kapus, rutinos szélső hátvédek, kreatív, sokat megélt irányító középpályás, kiváló befejezőcsatár, kiegészítve néhány fiatallal - ez a titka a Puskás Akadémiának, ami a következő szezonban is bennmaradást érhet a csapatnak. A hatharom.com úgy véli, egy helyet javítva tavalyi helyezésén, a 13. pozíciót elfoglalva fog végezni jövőre Benczés Miklós legénysége.

A Puskás Akadémia várható alapcsapata
Hajdúch - Szélesi, Vaszicsku, Tamás, Gohér - Tóth, Polonkai - Denkovics, Czvitkovics, Harsányi - Lencse

Sorozatunk következő részében a középmezőny tagjaival, a végezetül pedig a bajnoki aspiránsokkal ismerkedhettek meg a hatharom.com előzetesében.

Az első forduló párosításai

2014-07-25;212
2014-07-26;212
2014-07-27;212