U19-es Eb

Portugália nagyon csúnyán elverte Mészöly csapatát

Portugália 6-1-es megalázó vereséget mért Felcsúton a magyar válogatottra a hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokság 2. fordulójában, így a mieink már biztosan nem juthatnak be az elődöntőbe.

A portugál André Silva (k) és Asztalos Dávid (j2). MTI Fotó: Illyés Tibor

Az osztrákoktól elszenvedett 3-1-es vereség után Mészöly Géza több helyen is változtatott a kezdőcsapatán a tornát magabiztos sikerrel indító portugál válogatott ellen. Székely György került a kapuba, a védelemben Bobál Dávidot Lenzsér Bence váltotta, a támadósorban Bobál Gergelyt Balogh Norbert, míg a napokban kisebb betegséggel bajlódó Medgyes Zoltánt Forgács Dávid váltotta.

Az egész napos esőzés miatt alaposan felázott pálya várta a csapatokat Felcsúton, és a mérkőzés alatt is zuhogott. Az első helyzet a portugálok előtt adódott, egy jobb oldali beadás után a védők nem tudtak felszabadítani, Luis Rafael lövését követően a lécről pattant le a labda.

A 12. percben ismét a portugálok veszélyeztettek, majd a 16. percben Németh Márió szabadrúgásból tévesztett kevéssel célt. A 32. percben Asztalos rossz ütemű becsúszása után Ivo Rodrigues maradt a földön a 16-oson belül, a játékvezető büntetőt ítélt, amit a sértett magabiztosan értékesített (0-1). Három perccel később Rafa balról ívelt be, a hosszú oldalon Silva érkezett, és a kapu fölé fejelt. A vendégek a 45. percben pedig megszerezték a második góljukat: Tamás Krisztiánt zavarta meg egy pocsolya, nem tudott felszabadítani, Ivo Rodrigues elé került a labda, aki lepasszolta az érkező André Silvának, a center közelről a bal sarokba lőtt (0-2). A félidő utolsó másodperceiben szépíthettünk volna, de Nagy Dominik 13 méterről nem jól találta el a labdát.

A szünetben kettőt cserélt Mészöly Géza, Farkas Zoltán helyére Zsótér Donát állt, míg Németh Máriót a középpálya tengelyében Mervó Bence váltotta. A fordulás után valamivel aktívabb lett a magyar válogatott, de a portugálok szereztek újabb gólt: a 65. percben még megúsztuk, egy pocsolyában elakadó labdára lecsaptak a portugálok, Silva tört kapura, elhúzta a labdát a kapus mellett, de szerencsére éles szögből a kapufát találta el. Egy perccel később André Silva Ramos jobb oldali beívelés után fejelt az ötösről a jobb alsóba, védője, Asztalos két méterre volt tőle (0-3). A 73. percben Varga Szabolcs vezette be a 16-oson belülre a labdát, pontos centerezését követően Balogh Norbert átlépte a labdát, a lendületből érkező Mervó Bence pedig 5 méterről a hálóba lőtt (1-3).

Nem sokáig örülhettünk a szépítésnek, a 75. percben Gelson Martins egy látványos szólóval becselezte magát a 16-oson belülre, elhúzta a labdát Székely mellett, majd az üres kapuba passzolt (1-4). A magyarok teljesen elkészültek erejükkel, a portugálok a 89. percben megszerezték ötödik góljukat, André Silva saját maga harmadik találatát szerezte (1-5). Ezzel sajnos nem volt vége, a 93. percben egy bal oldali beadást követően Silva megszerezte a portugálok hatodik gólját is, 1-6 lett a végeredmény. Portugália fölényes sikerével a mérkőzésre adott PROTIPPÜNK is bejött.

A vereséggel válogatottunk már biztosan nem jut be az elődöntőbe, utolsó Európa-bajnoki meccsén, pénteken a jövő évi U20-as világbajnoki részvételért küzd meg a szintén pont nélkül álló Izraellel. A rosszabb gólkülönbsége miatt csak akkor szerzi meg a csoport harmadik helyét az együttes, ha pénteken legyőzi Izraelt.

[1728935] 2014-07-22 20:30:00 Magyarország U19 - Portugália U19x;
Az A-csoport állása:
  M Gy D V Rg Kg GK P
1. Portugália 2 2 0 0 9 1 9-1 6
2. Ausztria 2 2 0 0 6 1 6-1 6
3. Izrael 2 0 0 2 0 6 0-6 0
4. Magyarország 2 0 0 2 2 9 2-9 0
További eredmények:
A-csoport
Ausztria-Izrael 3-0 (2-0)
B-csoport
Németország-Szerbia 2-2 (1-2), Pápa
Bulgária-Ukrajna, Pápa 0-1 (0-0)
Percről percre: Magyarország-Portugália - ÉLŐ_U19_2014_07_22x