VB 2014

Messi álma teljesült, vb-döntős Argentína

  • MTI/hatharom.com

Az argentin válogatott 0-0-s végeredményt követően büntetőkkel nyert a holland csapat ellen a brazíliai labdarúgó-világbajnokság második, szerdai elődöntőjében, így a vasárnapi fináléban léphet pályára a németekkel szemben.

Robben volt az egyetlen holland, akin látszott a győzni akarás / AFP

Hollandia és Argentína eddig négyszer találkozott a világbajnokságok történetében, az európaiak kétszer, míg a dél-amerikaiak egyszer nyertek, és egy döntetlen is született, legutóbb a 2006-as németországi vb-n a csoportkörben gól nélkül végeztek a csapatok. A legemlékezetesebb meccs azonban 1978-ban esett meg, amikor is a hazai rendezésű világbajnokság döntőjében Argentína  1-1-es döntetlen után, a hosszabbításban Kempes és Bertoni góljaival kiharcolta a győzelmet és ezzel története első vb-címét szerezte.

A szerdai mérkőzés esélyeit illetően megoszlottak a vélemények, abban azonban nagy volt az egyetértés, hogy komoly taktikai csatára és fegyelmezett csapatjátékra lehetett számítani. Ennek megfelelően mindkét gárda a biztos védekezésre alapozta játékát, így egyetlen veszélyes akciót sem láthatott a Corinthians Aréna közönsége az első félidőben. Egyedül Lionel Messi próbálkozhatott egy közeli szabadrúgással, de Jasper Cillessen magabiztosan hárította a lövést.

Messinek nem sok teret adtak a védők /AFP
A fordulást követően sem változott a játék képe, a kapuk közelében semmiféle veszély nem alakult ki. Az utolsó percben végül mindkét oldalon adódott egy-egy lehetőség, de előbb Agüero, majd Robben is rossz megoldást választott. A hosszabbításban is a védelmek játszották a főszerepet, ennek ellenére a 115. percben Rodrigo Palacio nagy helyzetben találta magát, de mintha túlságosan is meglepődött volna, rendkívül gyengén a holland kapus kezébe fejelt. Következhettek a büntetők, itt a hollandoktól Ron Vlaar és Wesley Sneijder hibázott, a Costa Rica elleni 11-es párbajra lecserélt, ezúttal viszont végig a pályán maradó Cillessen pedig nem tudott túljárni az argentin rúgók eszén.

A tizenegyesek
Vlaar gyengén balra helyezett lövését Romero könnyedén hárította.
Messi higgadtan emelt a kapu jobb oldalába (1-0).
Robben két lépés után a bal alsó sarokba lőtt (1-1).
Garay hatalmas erővel középre a léc alá bombázott (2-1).
Sneijder jobb oldalra tartó lövését Romero vetődve hárította.
Agüero jobb sarokra tartó lövésére Cillessen jól mozdult, de a labda a hálóban kötött ki (3-1).
Kuyt higgadtan passzolt a bal alsóba (3-2).
Maxi Rodríguez nagy erejű lövésébe Cillessen csak belekapni tudott (4-2).

Messi öröme, Argentína 1990 után ismét vb-döntőt játszhat / AFP

Az 1978-ban és 1986-ban is vb-győztes argentinok - akik még soha nem kaptak ki vb-elődöntőben - 1990 után játszhatnak újra világbajnoki döntőt. Akkor az olaszországi torna római fináléjában éppen a németektől kaptak ki.

Argentína-Hollandia 0-0 - büntetőkkel: 4-2
Sao Paulo, Corinthians Aréna 62 ezer néző, v.: Cüneyt Cakir (török)
sárga lap: Demichelis (49.), illetve Martins Indi (45.), Huntelaar (105.)
Argentína: Sergio Romero - Pablo Zabaleta, Martín Demichelis, Ezequiel Garay, Marcos Rojo - Javier Mascherano, Lucas Biglia, Enzo Pérez (Rodrigo Palacio, 81.) - Lionel Messi, Ezequiel Lavezzi (Maxi Rodríguez, 99.), Gonzalo Higuaín (Sergio Agüero, 82.)
Hollandia:Jasper Cillessen - Dirk Kuyt, Stefan de Vrij, Ron Vlaar, Bruno Martins Indi (Daryl Janmaat, a szünetben), Daley Blind - Nigel de Jong (Jordy Clasie, 62.), Georginio Wijnaldum - Wesley Sneijder, Arjen Robben - Robin van Persie (Klaas-Jan Huntelaar, 95.)
[1444467] 2014-07-09 22:00:00 Hollandia - Argentínax;
[1444467] 2014-07-09 22:00:00 Hollandia - Argentínax
Percről percre: Hollandia-Argentína_2014_07_09x