VB 2014

Történelmi kudarc, Brazília romokban, a gálázó németek döntőben

Németország kiütéses, 7-1-s győzelmet aratott a házigazda Brazília felett a labdarúgó-világbajnokság keddi elődöntőjében. A Nationalelf elsőként jutott a fináléba, a Hollandia-Argentína mérkőzés győztesével vív meg az aranyéremért.

Döntőben a gálázó németek, történelmi brazil kudarc - Fotó: AFP

Brazil rohamokkal indult a mérkőzés, az első pár percben csak nyomozták a labdát a németek. A 3. percben Marcelo kissé balról, a 16-os előteréből a hosszú alsó mellé lőtt laposan, majd Hulk bal oldali beadására vetődött ki Neuer. A kezdeti nehézségek átvészelése után aztán az első adandó alkalommal gólt szereztek a németek, miután a hazai védők egy szögletnél teljesen megfeledkeztek Thomas Müllerről: a 11. percben Kroos jobb oldali szögletét követően Müller 6 méterről jobb belsővel a kapu közepébe passzolt (0-1). A támadó már ötgólos a tornán, a döntőben beérheti, vagy akár meg is előzheti a mesterlövészek listáját hat találattal vezető James Rodríguezt.

Innentől már a németek akarata érvényesült, a lézengő, Thiago Silva hiányát megszenvedő brazil védelem újabb hibáját pedig Klose használta ki. A 23. percben Özil jobb oldali beadása után Kroos, Müller, Klose volt a labda útja, utóbbi közeli kapura lövését Júlio César még bravúrral védte, de Klose 7 méterről ismételhetett, a labda pedig ezúttal már utat talált a bal alsó sarokba (0-2). A 36 éves Miroslav Klose ezzel megelőzte az örökranglistán a brazil Ronaldót, 16 góllal immár ő a vb-k történetének legeredményesebb játékosa. Sorsszerű, hogy Brazília ellen, Brazíliában döntötte meg a Fenomén rekordját...

Klose találata olyannyira sokkolta a brazil játékosokat, hogy a németek öt perc alatt még háromszor zörgették meg César kapuját. A 25. percben Lahm jobb oldali beadása után Müller nem találta el a labdát, azonban Kroos 16 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (0-3). Egy perc múlva Fernandinho kényelmesen vette át a labdát a brazil térfél közepén, hátulról Kroos lelopta a labdát a lábáról, majd összejátszott Khedirával, végül 10 méterről a jobb alsó sarokba helyezett (0-4). A 29. percben Hummels passzolt Khedirához, aki két csel után az Öziltől visszakapott labdát 15 méterről a jobb alsó sarokba lőtte (0-5).

Klose a brazilok ellen, Brazíliában döntötte meg a Fenomén rekordját - Fotó: AFP

Úgy tűnt, mintha a csapatkapitány Silvát és a támadás vezérét, Neymart nélkülöző selecao játékosai csak bábuként álltak volna a pályán, olyan könnyedén játszották át őket. A stadionban számos hazai drukker a kezeibe temette az arcát, és zokogott, sokan elindultak haza. A tehetetlen Luiz Felipe Scolari kettőt cserélt a szünetben, a második felvonás
nagy brazil rohamokkal kezdődött, több helyzete is volt a hazai gárdának, amelyet azonban Neuer védései megakadályozták abban, hogy szépítsen. Az 50. percben Ramires jobbról, éles szögből lőtt, Neuer nagyot védett, két perc múlva Oscar jobb oldali, kilenc méteres lövését fogta a kapus, majd Paulinho lőtt balról, Neuer hárított, ahogyan az ismétlésnél is.

A németek gyors ellentámadásokra rendezkedtek be, sikeresen, szépítés helyett Schürrle duplájával történelmi különbségű vereséget mértek a brazilokra. A 69. percben Khedira passzolt a 16-os jobb oldalán álló Lahmhoz, aki középre gurított és a jó ütemben érkező Schürrle az ötös vonaláról a bal sarokba gurított (0-6). Tíz perccel később Müller nagy sprinttel utolérte a labdát a bal oldalon, majd középre adására Schürrle érkezett, aki az ötös bal sarkáról a rövid felső sarokba lőtt (0-7). Kis túlzással már csak az a német nem lőtt gólt amelyik nem akart... A selecao aztán az utolsó percben megszerezte becsületgólját: Oscar a 16-oson befelé futva kicselezte Boatenget, és jobbal a kapu közepébe emelt a kifutó Neuer felett (1-7).

A FIFA honlapján két gólt és egy gólpasszt jegyző Toni Kroost választották meg a meccs legjobbjának. Ez a hatgólos különbség rekord a jelenlegi tornán, de az elődöntőket tekintve a vb-k történetében is. Az ötszörös vb-győztes brazilok számára pedig negatív rekordbeállítás a hatgólos vereség.   

David Luiz imába kapaszkodott - Fotó: AFP

Németország 1954, 1974 és 1990 után negyedszer lehet világbajnok, amennyiben a vasárnapi, riói fináléban nyer a szerdán sorra kerülő argentin-holland párharc győztese ellen.

[1444466] 2014-07-08 22:00:00 Brazília - Németországx;
[1444466] 2014-07-08 22:00:00 Brazília - Németországx
Percről percre: Brazília-Németország - ÉLŐ_2014_07_08x