Edzőkérdés

David Moyes lehet a fapados megoldás a Galatasaraynak

A vezetőedzőt kereső Galatasaray a munkanélküli David Moyesszal tárgyal.

Moyes a Galatához tart - Fotó: AFP

A skót szakember áprilisban rúgták ki a Manchester Unitedtől, az Old Traffordon nem állta meg a helyét Sir Alex Ferguson örököseként. Moyes renoméját - amit az Evertonnál 11 éven át épített fel - alaposan megtépázta a manchesteri kaland, egyes vélemények szerint Anglián, sőt Nagy-Britannián kívül kellene munkát vállalnia. Erre jó esély mutatkozik, Törökországban tárgyal a Galata vezetőivel.

A Galatasaray másfél hete közös megegyezéssel felbontotta Roberto Mancini szerződését. Az olasz edző szeptember végén vette át a török élcsapat irányítását, elődjét, Fatih Terimet a gyengébb eredmények miatt menesztették. Mancini átlagos szintet hozott, ezüstérmes lett a Fenerbahce mögött a hazai bajnokságban, a Török Kupát megnyerte, a Bajnokok Ligájából a nyolcaddöntőben esett ki a Chelsea ellenében. Utódjától meghatározóbb eredményeket várnak.

A Daily Mail szerint a klubvezetés évi négymillió fontos fizetést kínál Moyesnak. A Londonban élő futballügynök, Muzzi Özcan a skót után repült Isztambulba, hogy segítsen nyélbe ütni az üzletet. Özcan bábáskodott Mancini szerződtetésénél is.

A Galatasaray szóvivője megerősítette, hogy Unal Aysal elnök találkozott Moyesszal, de egyúttal leszögezte, több jelöltjük van. "Igen az elnök beszélt David Moyesszal és azt mondta, ő is lehet a Galatasaray következő vezetőedzője, de nem ő az első számú kiszemeltünk. Kötetlenül beszélgettek, eszmét cseréltek egymással. Nincs hova rohannunk, megvárjuk a világbajnokság végét. A két fő célpontunk Jürgen Klinsmann és Joachim Löw" - nyilatkozta a szóvivő.

Klinsmann az Egyesült Államok szövetségi kapitánya, régóta a tengerentúlon él, felesége amerikai, 2018-ig szóló szerződése van, őt aligha nyeri meg a Galatasaray. Löwöt időről időre összeboronálják európai élcsapatokkal, neki a 2016-os Európa-bajnokság végéig van kontraktusa a német szövetséggel. A német közvélemény aranyérmet vár a Nationalelftől Brazíliában, egy kevésbé fényes érem hatással lehet "Jogi Löw" jövőjére, de a realitás szerint inkább egy második vonalbeli edző, azaz Moyes jöhet szóba a Galatánál.