Osztrák Nagydíj

Mire megy a Red Bull hazai pályán?

  • PKJ

Még mindig a Mercedes a jobb, de hazai pályán hasíthat a Red Bull. Tizenegy év után tér vissza a mezőny Ausztriába.

Azzal, hogy Ricciardo megszakította a Mercedes nagy verhetetlenségi sorozatát, kicsit ellopta a show-t a vb címért harcoló kettős, Hamilton és Rosberg. Pedig ezen a fronton nincs változás, továbbra is élet-halál harc folyik a stuttgartiaknál, amire nyilván az is rájátszik, hogy miközben Hamiltonnak már nem először van orbitálisan nagy pechje idén, Rosberget egyelőre elkerülik a műszaki hibák.

Kanadában ebből az lett, hogy Ricciardo csodálatos versenyzéssel behúzta élete első győzelmét - de kár lenne most arra fogadni, hogy ezzel fordulópont érkezett el a bajnokságban. Még mindig toronymagasan a Merci a legjobb, bár az is igaz, hogy mögöttük levegőhöz jutott a Red Bull, ami most már egyértelműen második erőnek látszik a mezőnyben.

Most ráadásul hazai pályájukon, a versenynaptárba 2003 után visszatérő Red Bull Ringen versenyezhetnek - ami nyilvánvaló előnyt jelent számukra. A zeltwegi pálya vonalvezetése ugyan nem sokat változott, mióta legutóbb F1-es versenyt futottak rajta, de a többi csapat azóta csak a szimulátoron nyüstölhette a kanyarokat, Vettelék pedig nem egyszer élesben is gyakoroltak rajta. Érdemes lesz figyelni a szabadedzéseken, mekkora hendikeppel indulnak a riválisok, mert ez arra is rámutat majd, mennyivel ad kevésbé életszagúbb tapasztalatokat egy pályáról a szimulátoros feltérképezés.

Ami a pálya vonalvezetését illeti: maradt egyszerű, sallangmentes, gyors, pont olyan, amilyet az osztrák helyszíntől a korábbiakban megszoktunk. Az első szektor gyors egyenesekből és egy komoly féktávból áll össze, de ez után sem lassul jelentősen a pálya. A kanyarok szűkek, vannak 90 fokos fordulók is, itt aztán tényleg rengeteget számít a fékek állapota, és hogy ki, mennyire tudja megtalálni az ideális bemeneti ívet a kanyarokba.

A gumikat viszont nem viseli meg túlságosan az itteni hajtás, nagyjából ugyanaz a helyzet, mint Kanadában: simán meg lehet oldani a futamot két kiállásból, sőt, azon sem lennénk meglepődve, ha mondjuk Pérez megint bepróbálkozna az egyszeri gumicserével. A Pirelli hasonlóképpen sakkozik, ugyanazt a lágy-szuperlágy keverékpárosítást hozták magukkal ide is, mint amit két hete Kanadában is használtak a csapatok.

A pálya cirka 700 méterrel fekszik a tengerszint felett, ami azért lehet különösen érdekes, mert az alacsonyabb atmoszférikus nyomás miatt magasabb fordulaton fognak majd pörögni a turbók. Emiatt sokaknál jöhetnek elő motorproblémák, főleg, mivel a Mercedeseken kívül mindenki a sokadik erőforrását nyüstöli idén (emlékezzünk, a limit öt darab motor egy évre, ha valaki többet használ, annak motoronként öt helyes rajtbüntetésekkel kell szembenéznie).

Forrás: Wéber Gábor Facebook oldala

A győzelemért tehát várhatóan Mercedes házi csata várható, de semmiképp nem írnánk le a Red Bullt sem - nekik vélhetően ez lesz ugyanis az év versenye, és profizmusukat ismerve nem valószínű, hogy felkészületlenül érkeztek volna a helyszínre. 

A Ferrari Montréalban kínosan felsült az újításaival, egyáltalán nem kedveztek nekik a gyors egyenesek és a lassú kanyarok. Mivel a Red Bull Ring eléggé hasonló karakterű pálya, nagy dobbantásra most sem szabad számítani tőlük, bár az is igaz, hogy, ha a szabadedzések alatt előre tudnak lépni valamelyest a fejlesztéseikkel, akkor kiemelkedhetnek a Mercik és Red Bullok hátsó szárnya mögötti szürke Massából. 

Apropó Massa: a brazil két héttel ezelőtti kamikaze-akciójának végül az lett a vége, hogy a versenyfelügyelők megbüntették Pérezt, mondván a mexikói féktávon váltott irány, ami tilos, és az ütközésnek is ez volt az oka. A világsajtó és a szakma sem volt azonban meggyőződve a döntés helyességéről, és mivel a Force India is kitartóan rágta a gittet (állítólag találtak új bizonyítékokat az igazuk bizonyítására), pénteken délelőtt új tárgyalás jön az ügyben, ami akár meg is változtathatja az eredeti verdiktet.

Ami még érdekes lehet: a mezőny jelenlegi pilótái közül mindössze Räikkönen, Alonso és Button versenyzett ezen a pályán korábban, a többieknek a helyszín és a vonalvezetés is teljesen új lesz.

A hétvége programja
Osztrák Nagydíj, Red Bull Ring, Zeltweg
Péntek:
első szabadedzés - 10:00-11:30
második szabadedzés - 14:00-15:30
Szombat:
harmadik szabadedzés - 11:00-12:00
időmérő edzés - 14:00-15:00
Vasárnap:
futam - 14:00-16:00