VB 2014

Szerdán eldől a spanyolok sorsa

Három találkozót rendeznek a szerdán a 2014-es labdarúgó világbajnokságon. A játéknap mérkőzése a Spanyolország-Chile lesz, ahol kiderül, hogy a vb-címvédő képes-e felállni a padlóról, vagyis életben tartja-e továbbjutási reményeit, esetleg tovább folytatja vesszőfutását, és elbúcsúzik a tornától. A két fél összecsapásán kívül szerdán Ausztrália-Hollandia és Kamerun-Horvátország mérkőzést rendeznek még.

Robin van Persiék komolyan veszik a szerdai találkozót.

Ausztrália - Hollandia 18:00

A szerda a játéknap legegyértelműbb mérkőzésével indul, hiszen Ausztrália és Hollandia feszül egymásnak. A felek közt komoly különbség van, amiről mindenki meggyőződhetett, aki figyelemmel követte a válogatottak első mérkőzését a világbajnokságon.

Azonban Louis van Gaaléknak nincs idejük az ünneplésre, hiszen a spanyolok ellen aratott fölényes diadal mit sem ér, ha a náluk jóval gyengébbre taksált ausztrálokat nem verik meg. Nem becsülhetik le ellenfelüket Arjen Robbenék, mivel az auszik az első 15 percet leszámítva egyenrangú ellenfelei voltak Chilének, dicséretet érdemelnek Ange Postecoglou fiai.

„Csodálatosan kezdtük a világbajnokságot, és úgy érzem, hogy a spanyolok elleni sikerünkkel sok embert tettünk boldoggá. Azonban a parádés sikerrel is csak három pontot szereztünk. Most már az Ausztrália elleni mérkőzésen van a hangsúly, úgy vélem, hogy a szerdai találkozó teljesen más lesz, mint a spanyolok elleni volt. Ausztrália nagyon más stílusban játszik, mint mi, azonban ha a saját játékunkat tudjuk játszani, akkor megverhetjük őket” - vélekedett Robin van Persie a szerdai mérkőzésről.

Tudtad?

Hollandia története során nem tudta még legyőzni Ausztrália válogatottját. Eddigi három egymás elleni mérkőzésükön két döntetlen mellett egy ausztrál siker született. Nézd meg a két csapat egymás elleni eredményeit a H2H statisztikában!

Louis van Gaal a zajos siker után sem volt teljesen elégedett csapatával, főleg Jonathan de Guzmanra panaszkodott, aki rengeteget hibázott, és vélhetően kikerül a kezdőcsapatból az ausztrálok ellen. Ez egyébként azt jelentené, hogy a hollandok az 5-3-2-es felállásról visszatérnének a jól megszokott 4-3-3-as taktikai hadrendbe, és de Guzman helyét Jermaine Lens vehetné át. Ron Vlaar és Daley Blind helye sem biztos a védelemben, hiszen mindketten kihagyták a legutóbbi foglalkozást sérülés gyanúja miatt. Ezzel szemben az ausztráloknál mindössze egy változás lesz, Ivan Franjic combhajlítóizom-sérülést szenvedett, számára véget ért a világbajnokság, vagyis a Tim Cahillnek gólpasszt adó játékosra biztosan nem számíthat Postecoglou a hét közepén.

[1444391] 2014-06-18 18:00:00 Ausztrália - Hollandiax

A találkozó mindkét fél számára komoly téttel bír, hiszen amíg a hollandok az első helyért küzdenek, addig az ausztrálok az életben maradásért lépnek pályára szerdán. Azonban a két válogatott közti minőségbeli különbség és az első csoportkörbeli teljesítmények alapján meglepetés lenne, ha nem az Oranje sikerével érne véget a találkozó, amit a fogadóirodák is így látnak, hiszen maximum 1.21-szeres oddsszot kínálnak az európaiak győzelemére.

[1444391] 2014-06-18 18:00:00 Ausztrália - Hollandiax;

Vicente del Bosque néhány helyen változtat alapcsapatán.

Spanyolország - Chile 21:00

A játéknap legjobban várt mérkőzésén a világbajnoki címvédő spanyolok Chilével találkoznak. A torna előtt mindkét válogatott úgy kalkulált, hogy ezen a találkozón dől el a csoportelsőség sorsa, azonban a spanyolok egy nem várt pofonba szaladtak bele Hollandia ellen. Így a hispánoknál már a csoportból való továbbjutás is veszélybe került, főleg azért, mert szeptemberben a felek nem bírtak egymással, ami ezúttal könnyedén végzetes lehet a spanyolok számára…

„Mindenki úgy érzi, hogy képesek vagyunk megfordítani a dolgokat. Jó pár óra, nap eltelt már el a hollandok elleni vereség óta, így szellemileg sikerült felfrissülnünk. Az első félidővel amúgy sem volt semmi gond, a másodikkal már annál inkább, de a játékosok optimisták a folytatást illetően. Meg kell nyernünk a hátralévő két mérkőzésünket, ami nem lesz egyszerű, de a birtokunkban lévő képességekkel képesek vagyunk erre. Megfelelően felkészültünk Chile ellen, egy-két változtatás lesz a kezdőcsapatban, de a legjobbunkat fogjuk nyújtani. A játékosok nem búslakodnak, jól érzik magukat, látom bennük a tüzet, hogy meg akarják mutatni, hogy a pénteki vereség csak egy kisiklás volt” - nyilatkozta Vicente del Bosque a szerdai meccs előtt.

vb-2014

Nincs mese, győzniük kell Andrés Iniestáéknak, ha ott akarnak lenni az egyenes kieséses szakaszban, ráadásul az sem mindegy, hogy mennyivel nyernek, hiszen ha Hollandia legyőzi Ausztráliát, akkor az utolsó játéknapon az Oranje kibabrálhat a La Rojával, hiszen félig-meddig tétnélküli mérkőzésen találkoznak Chilével…

Ami a chileieket illeti, a dél-amerikaiak nagyon bekezdtek Ausztrália ellen, aminek meg is lett az eredménye, hiszen a 15. percre már kettővel mentek Jorge Sampaoli fiai. Ezt követően visszább vettek Arturo Vidalék, és majdnem rá is fizettek erre. Chilében mindenki győzelmet vár el a válogatottal szemben, főleg azért, mert Alexis Sánchez személyében van egy olyan játékosa a dél-amerikaiaknak, aki nagyon jól ismeri a spanyolokat. Persze van egy olyan sanda gyanúnk, hogy már a döntetlennek is nagyon örülnének az Andokban…

[1444390] 2014-06-18 21:00:00 Spanyolország - Chilex

A felek tehát ellentétes előjelekkel készülnek a szerdai ütközetre, azonban hiába várják jobb passzban a dél-amerikaiak a találkozót, a regnáló világbajnokot, amelynek bődületesen erős játékoskerete van, egyszerűen nem lehet leírni. Ezt a fogadóirodák is így látják, sőt a bukik odáig merészkedtek, hogy egyértelmű favoritnak hozták ki a spanyolokat a találkozón, mivel nagyjából 1.60-szoros pénzt fizetnek a La Roja sikerére Chile ellen…

[1444390] 2014-06-18 21:00:00 Spanyolország - Chilex;
142352

Mandzukic edzések után tétmeccsen is bizonyíthat.

Kamerun - Horvátország 00:00

Menekülés a győzelembe. Ez mindkét válogatott jelmondata a Kamerun-Horvátország összecsapáson, hiszen két nyeretlen gárda néz farkasszemet egymással, amelyeknek már a döntetlen is kiesést jelentene.

Az afrikaiak csalódást keltően fociztak Mexikó legjobbjai ellen, szinte törvényszerű volt a vereségük. Ezzel szemben Horvátország végig jól állta a sarat a házigazda Brazília ellen, sőt néha jobban is játszott a Selecaónál. Nem érdemeltek vereséget Niko Kovacék, azonban a lágyszívű japán játékvezető nem így gondolkozott, amikor könnyelműen befújta a tizenegyest a braziloknak…

A horvátok még így is könnyedén kiharcolhatják a továbbjutást, mindössze a hátralévő két mérkőzésüket kell megnyerniük. A csillagok állása pedig azt vetíti elő, hogy déli szomszédaink sikerrel veszik szerdai akadályukat, hiszen amíg hozzájuk visszatér a csapat első számú gólfelelőse, Mario Mandzukic, addig az afrikaiaknál Samuel Eto’o nem lép pályára

„Az orvosok megerősítették. Nem tudok játszani szerdán Horvátország ellen térdsérülésem miatt” - mondta a kameruni csatár, akit Pierre Webo vagy Vincent Aboubakar pótolhat, egy kis átszervezéssel esetleg Eric-Maxim Choupo-Moting.

[1444385] 2014-06-19 00:00:00 Kamerun - Horvátországx

„Mindent vagy semmit találkozó lesz a szerdai. A vesztes csomagolhat, és mehet haza. Készen állunk a játékra, mindenki úgy készül, hogy mintha ez lenne az utolsó mérkőzésünk, éppen ezért roppant elszántak vagyunk, és győzni akarunk Kamerun ellen” - mondta Danijel Pranjic, majd így folytatta: „Mandzukic visszatérése határozottabban erősebbé tesz minket, hiszen Mario már-már pótolhatatlan játékos a válogatottban. Szükségünk van rá, hiszen nélküle egy teljesen más csapat vagyunk, jó, hogy újra ott lesz velünk a pályán.”

Ott lesz még a csapatban Luka Modric is, aki a brazilok elleni találkozó végén megsérült, azonban kiheverte problémáját a Real Madrid középpályása, így ismét Ivan Rakiticcsel együtt forgathatja csapatát.

Mindezeket figyelembe véve egyáltalán nem meglepő, hogy a kezdeti szorzók jócskán eltorzultak, és a bukmékerek maximum 1.60-szoros szorzót kínálnak a dalmátok sikerére. Amiben egyáltalán nincs érték, főleg azért, mert a horvátok legutóbbi öt vb-mérkőzésükön nem nyertek, igaz, a kameruniak az utolsó öt találkozójukat rendre elveszítették a világbajnokságon…

[1444385] 2014-06-19 00:00:00 Kamerun - Horvátországx;
142350
2014-06-18;77

A 18:00-kor kezdődő Ausztrália-Hollandia, és a 21:00-kor kezdődő Chile-Spanyolország mérkőzésről a hatharom.com élő szöveges közvetítésben számol be.