VB 2014

Ha kedd, akkor tényleg Belgium!

A belgák 70 percet késtek a világbajnokságról

Belgium Algériával találkozott a brazíliai labdarúgó-világbajnokság H-csoportjának első meccsén és hátrányból 2-1-re győzött.

Mertens győztes gólja - fotó: AFP

Sok jó csapat szerepel ezen a világbajnokságon, de talán a belgákat övezte az egyik legnagyobb érdeklődés. Marc Wilmots együttesét jól ismert nevek alkotják, a fiatal gárda titkos favoritként érkezett Brazíliába. Papíron Algéria kényelmes ellenfélnek ígérkezett az első meccsen, de az első félidő rémálomba torkolt a belgáknak. Az első tíz percben az afrikai csapat dominált, majd átengedte a kezdeményezést, viszont a belgák hiába birtokolták többet a labdát, tanácstalannak tűntek. Aztán tovább romlott a kép az európai alakulat számára, a 23. percben Vertonghen lerántotta Feghoulit a 16-oson belül és a sértett gólra váltotta a büntetőt (0-1). Ezt követően Algéria teljesen megszállta térfelét, a belgák pedig "ezer" passzal sem találtak rést rajta. Hazard egyszer ugyan kiugratta Chadlit, aki rosszul oldotta meg a helyzet, míg Witsel kétszer távolról veszélyeztetett. Ennél többet nem kreált Wilmots együttese, míg hátul Courtois úgy kapott gólt, hogy nem volt védeni valója az első játékrészben. 

vb-2014

Sokáig a második félidőben is reménytelennek tűntek a belgák, úgy tűnt, nem találnak fogást az algériai csapaton. Wilmots a 65. percig mindhárom cseréjét kihasználta és a harmadik váltása kifizetődött. A 69. percben De Bruyne balról ívelt a kapu elé és a négy perccel korábban beállt Fellaini kilenc méterről a léc alá fejelt (1-1). Belgiumra görcsoldóként hatott a gól és tíz perccel később fordított: De Bruyne szerzett labdát, kiugratta Hazardot, aki a bal oldalon vágtázott, keresztpasszával Mertens tört a kapura a jobb oldalon és 13 méterről, nagy erővel a léc alá lőtt (2-1).

Wilmots cseréi megfordították a meccset, Fellaini és Mertens is gólt szerzett. A híres amerikai vígjátékról, a 'Ha kedd van, akkor ez Belgium' című filmről eddig is a belgák jutottak eszünkbe, de mától alighanem Brüsszelben is új értelmet nyer a mozi.

[1444424] 2014-06-17 18:00:00 Belgium - Algériax;
142356
Percről percre: Belgium-Algéria_2014_06_17x