Magyar válogatott

Rózsa kivédte, Priskin belőtte, a többiek meg ott voltak... - értékelés

  • Göbölyös János

A magyar labdarúgó-válogatott megszerezte első győzelmét Pintér Attilával. A szövetségi kapitány ezúttal négy újoncot avatott, Rózsa Dániel, Heffler Tibor, Vécsei Bálint és Predrag Bosnjak személyében. A mérkőzés az ősszel kezdődő Európa-bajnoki selejtezőre való felkészülés jegyében zajlott, az iram és a színvonal azonban még a barátságos meccsekétől is jócskán elmaradt. Mint ahogyan a közönség is, a Puskás Ferenc Stadionban alig ötezren láthatták, ahogyan a csereként beállt Priskin Tamás 11-es góljával kialakul az 1-0-ás végeredmény. Másnak aligha, ennek legalább örülhetünk. A kérdés viszont továbbra is az, mikor lesz csapatunk?

Rózsa Dániel kevés védéssel is a magyar válogatott legjobbja volt, a győztes gólt szerző Priskin Tamás pedig a legügyesebbje...

KEZDŐCSAPAT

6,5
RÓZSA DÁNIEL
(30 éves, Haladás, 1/0)

Hálátlan feladat úgy bemutatkozni a válogatottban, hogy az ellenfél soha nem tudott győzni ellenünk, sőt gólt sem kaptunk még tőle. Ráadásul tisztában volt vele mindenki, ő is, hogy ha élete legjobbját nyújtja, akkor sem kerül feljebb a ranglétrán, Bogdán, Gulácsi és Megyeri jelenleg előtte van. A sérülések miatt azonban ő kapta meg a lehetőséget, és bár nem kellett brillíroznia, élt vele. A találkozó túlnyomó részében elég volt a rutin, főleg a szögleteknél egy-egy jó ütemű kimozdulás a beívelt labdákra, tökéletesen együtt élt a játékkal, már amikor lehetett egyáltalán erről beszélni. A vezetőgólunk után nőtt meg igazán a szerepe, egyrészt mert az albánok az utolsó tíz percben felébredtek, olyannyira, hogy a 85. percben Agolli bombájával akár egyenlíthettek volna. Nem történt meg, mert a Haladás harminc éves kapusa remek érzékkel kitolta a léc alá tartó labdát. Benne nem csalódtunk, sőt, megnyugodhatunk, hogy ezen a poszton készen állunk a szerdainál jóval nagyobb feladatokra.

4,5
HEFFLER TIBOR 
(27 éves, Paks, 1/0)

A kezdőcsapat másik újonca volt, az ő beállítása azért már felvet néhány problémát, leginkább azt, hogy ha tényleg nincs nála alkalmasabb erre a posztra, az nem sok jót sejtet a jövőre nézve. Nagyot nem hibázott, igaz, az albánok nem is tudták kényszeríteni rá, egyszer-kétszer azonban sikerült nekik átjátszani, vagy lefutni őt. A támadójátékhoz szinte semmit nem tett hozzá, pedig ha kicsit bátrabb és agilisabb, akkor ezen az estén, ilyen felfogásban futballozó magyar válogatottban kiemelkedőt nyújthatott volna.

5
LIPTÁK ZOLTÁN
(30 éves, Győr, 17/1)

Úgy fest, helye lesz a selejtezőkre formálódó csapatban, a kapitány ha nem is vakon, de jól láthatóan bízik benne. Ezen a mérkőzésen ugyan nem jöttek ki a hiányosságai úgy, mint mondjuk a finnek, vagy legutóbb a dánok ellen, amikor azért a gyors csatárok néhányszor megforgatták. Sajnos az erényei közül sem láthattunk semmit azon kívül, hogy a szögleteknél felment fejelni, odáig azonban nem jutott el, hogy meg is tegye, igaz, ez nem elsősorban az ő hibája.

5
LANG ÁDÁM
(21 éves, Győr, 2/0)

Ha Lipták megoldást jelent az egyik belső védő posztra, akkor az ő válogatottbeli jövője biztosított. A klubjukban is egymás mellett játszanak, jól ismerik és kiegészítik egymást, s mivel még csak 21 éves, bőven lesz ideje arra, hogy fejlődjön, és akár stabil helye legyen a nemzeti csapatban. Most sem lógott ki a többiek közül, hozta a kötelezőt, ahhoz viszont gyenge volt az ellenfél, hogy a plusz is kijöjjön belőle.

5,5
KORHUT MIHÁLY
(26 éves, Debrecen, 2/0)

A védelem legagilisabb tagja volt, miután az alapfeladata nem jelentett számára túl nagy megerőltetést, gyakran fellépett az akciókhoz, ezt néhányszor a vádlija bánta, de megúszta sérülés nélkül. Az albánok meg egy 11-est, amikor a 22. percben Gashi lerántotta őt a 16-oson belül. Összességében nem okozott csalódást, ha a kazahok ellen is kezd, biztosak lehetünk benne, hogy ez a poszt is ,,betelt".

4,5
PÁTKAI MÁTÉ
(26 éves, Győr, 5/0)

A másik Pintér-kedvenc, amivel nem is lenne gond, ha kissé lehiggadna és - főleg az albánokhoz hasonló ellenfelekkel szemben - a támadásokban is aktivizálná magát. A szűréssel most sem volt igazán probléma, az indítások, a pontos passzok, a lövések azonban elmaradtak. Ezúttal tíz perccel többet kapott, mint a dánok ellen, de ez a bő egy óra is kevés volt ahhoz, hogy meggyőzzön minket, még ha a kapitánnyal ezt valószínűleg meg is tette.

5
VARGA JÓZSEF
(26 éves,  Middlesbrough, 28/0)

Végre ott játszott, ahol a leginkább szeret és ahol a legjobb teljesítményre képes. A védők előtt takarított, már ha volt éppen kit és mit...Néhány pontatlan passz az ő számlájára is felróható, ám ezeket a hibákat legalább kompenzálta azzal, hogy aktivizálta magát a támadásainknál is, sőt, a 70. percben tőle szokatlanul és váratlanul egy Dzsudzsák beívelés után felugrott, a labda azonban megcsúszott a fején, célt tévesztett. Nem sok hiányzott a gólhoz, ha néhány centivel magasabb és van haja, talán már akkor vezetünk.

4,5
STIEBER ZOLTÁN
 (26 éves, Hamburger SV, 4/0)

Immár hamburgiként öltötte magára a címeres mezt, az első húsz percben azonban nem találta a helyét a csapatban, egyszerűen azért, mert Dzsudzsák játszott ott. Neki a bal oldalon kellett volna megviccelni az albánokat, de ez a húzás nem jött be, egyszer azért egy kötény után majdnem gólpasszt adott Futácsnak, a belőtt labda azonban kissé hosszúra sikeredett. Amikor aztán helyreállt a rend, és megtörtént a szélső csere, ő is otthonosabban mozgott, azt azonban nem állíthatjuk, hogy végérvényesen belakta ezt a posztot a válogatottban.

4,5
RUDOLF GERGELY 
(29 éves, Győr, 27/10)

A középpályáról indulva, Futács árnyékából kellett volna veszélyeztetnie Berisha kapuját, ezen az estén azonban mélyen tudása alatt futballozott. Hogy ennek a stopli, vagy a nedves fű volt e az oka, nem tudom, tény, hogy kis túlzással többet csúszkált, mint futott. Egy-két látványos passz azért belefért a repertoárba, ez azonban tőle kevés, főleg egy ilyen szintű ellenféllel szemben.

5
DZSUDZSÁK BALÁZS
(28 éves, Dinamo Moszkva, 61/15)

A Stieberrel történt helycsere neki sem tett jót, amikor átállt a baloldalra, felvillantott valamit a képességeiből, az albánokat azonban nem vakította el és a mi szemünk sem csillogott a gyönyörtől. Még jó, hogy az a korábban sokszor csodált bal láb mindig kéznél van, ezt a 30. percben egy szabadrúgásnál kis híján Barisha bánta, aki csak szemmel tudta követni, hogy a labda elsuhan a léc fölött. Egy-egy felemás sikerrel végződött kapu elé ívelés fért még bele abba a 75 percbe, amit csapatkapitányként a pályán töltött, talán a kazahok ellen kijön belőle, ami most benne maradt.

3,5
FUTÁCS MÁRKÓ
(24 éves, Diósgyőr, 2/0)

Egy kellemetlen sérülés akadályozta meg abban, hogy a dánok ellen pályára lépjen, s mivel ezt most gyógyultan(?) megtehette, egyértelművé vált, hogy Pintér Attila Szalai Ádám alteregójaként számít rá. Alkatban nincs is közöttük különbség, képzettségben már akadnak nüanszok. Hogy végül is ő marad-e tartósan a centerünk, arra ez a meccs nem adott határozott választ, mert bár voltak értékelhető megmozdulásai, egy félidő kevés volt ahhoz, hogy Szalait elfelejtsük.

CSERÉK

5,5
KALMÁR ZSOLT 
(19 éves, Győr, 2/0)

Futácsot váltotta a szünetben, ezzel némileg módosult is a hadrendünk, és végre a középpályás játékunk is attraktívabb lett. Nem zavarta, hogy tizenkilenc évesen, második felnőtt válogatottságán neki kellett valamiféle fazont szabni az akcióinknak, fel is gyorsultak vele a támadásaink (volt honnan), és ha a 72. percben egy szép egyéni alakítás után erősebben lő és pontosabban céloz, vezethettünk volna. A labda azonban elakadt az albán védőkben, de legalább az ő nevéhez fűződik ennek a meccsnek a leglátványosabb jelenete.

4
VÉCSEI BÁLINT
(21 éves, Honvéd, 1/0)

A harmadik újonc is beszállt ezen az estén, és alig egy perccel a pályára lépése után ziccerbe kerülhetett volna. Annyi hiányzott, hogy Rudolf passza után ne perdüljön le a lábáról a labda, ám mivel ez történt, lőttek a szenzációnak. A fiatalos lendület, a bizonyítási kényszer többször átcsapott nála szabálytalanságba, ami betudható a túlzott akarásnak. Nyögés azért nem lett a vége, de azért felsóhajthat, hogy túl van a bemutatkozáson.    

4,5
VARGA ROLAND
(24 éves, Győr, 2/1)

A dánok ellen a szünet után beszállt és első válogatottsága alkalmával egy pazar fejessel vezetést szerzett. Most is valami hasonlóban reménykedtünk, nem sokkal a pályára lépése után meg is volt rá a lehetősége, ám az ötös sarkánál kivágták előle a labdát. Tíz perccel a vége előtt neki jutott az a feladat, hogy egy közeli szabadrúgást elvégezzen, ám a sorfalba lőtte a labdát. A gyorsaságával most sem volt gond, ám ezt a sokszor körülményes és lassú csapatjáték miatt képtelen volt kamatoztatni.

4,5
PREDRAG BOSNJAK
(31 éves, Haladás, 1/0)

Rá aztán senki sem számított - Pintér Attilán kívül -, a sérülések miatt általános meglepetést okozva került be utólag a keretbe, és talán ő sem hitte, hogy pályára küldi a kapitány. Ha már így történt, megpróbálta hozni azt az egyébként megbízható, jó teljesítményt, amit a Haladásban nyújt. Az első tíz percben ez jobbára sikerült is neki, a gólunk után, amikor az albánok kissé felpörögtek, neki is akadt néhányszor gondja az emberével. Ha választani lehetne, inkább Korhutra szavaznánk.

6
PRISKIN TAMÁS 
(28 éves, Maccabi Haifa, 43/13)

Egy éve játszott legutóbb a válogatottban, az Egervári-éra után túl sok esély nem volt arra, hogy visszatérjen. Pedig még csak 28 éves, és bár legtöbbször csereként, de sokszor bizonyította, lehet rá számítani, benne van a gól. Most sem tartotta magában, bő tíz perccel a beállása után kikényszerített egy buktatást, a játékvezető elhitte, hogy az volt, majd sértett félként értékesítette a 11-est, megszerezve ezzel a győztes gólt. Így aztán ő lett a megmentő, bár azért hozzá kell tenni, húsz perc alatt több zavart okozott az albán kapu előtt, mint mondjuk Futács az első félidőben, még ha nem is volt nehéz űberelni a diósgyőri center teljesítményét.

5,5
LOVRENCSICS GERGŐ 
(26 éves, Lech Poznan, 4/0)

Bő negyedóra jutott neki a meccsből, ennyi idő alatt csak kivételes esetben lehet maradandót alkotni. Most sem sikerült, az mindenesetre pozitívum, hogy ha a támadásokhoz nem is tudott sokat hozzátenni, a védekezésből becsülettel kivette a részét. Csakhogy tőle nem elsősorban ezt várjuk, legközelebb adni kellene neki annyi időt, hogy kijöjjön a poznani formája. Talán a kazahok ellen szombaton. Addig is bízzunk abban, hogy vele - vagy nélküle - végre egy olyan magyar válogatottat látunk, amelyiket nem fütyülnek ki, ha nyer. Ennél már csak az lenne szebb, ha akkor is megtapsolnák, ha veszít...  

 

Ha még nem tetted, olvasd el a mérkőzésről szóló részletes tudósításunkat!

(Fotók: mlsz.hu)