VB 2014

Erőszakos argentin támadás készül az angolok ellen

Argentin huligánok egy csoportja támadást tervez az angol szurkolók ellen a brazíliai világbajnokság ideje alatt. Az akció helyszíne Belo Horizonte városa lehet.

A San Lorenzo meccsein rendszeres a balhé

A brazil rendőrség tudomására jutott információk alapján több száz argentin szurkoló tervez támadást a nyári világbajnokság ideje alatt az angol  "kollégáik" ellen. A jelentések szerint több, mint 650 erőszakos argentin ultra tervezi, hogy a viadal ideje alatt csak azért utazik át a szomszédos Brazíliába, hogy összecsapjon az angol drukkerekkel.

A Barras Bravas a világ egyik legerőszakosabb szurkolói csoportja, az elmúlt 20 évben több mint 120-an vesztették életüket a csoport nevéhez köthető balhékban.

A brazil rendőri szervek szerint az argentin Barras Bravas - a San Lorenzo drukkereinek egy része - nevű szurkolói csoport már fel is vette a kapcsolatot néhány szélsőséges brazil csoportosulással, hogy közös erővel támadják meg az angol szurkolókat. A hírek szerint a brazil Mafia Azul tömörülés Brazília déli részében már bérelt is egy farmot, ahol megszervezhetik és előkészíthetik az akciót.

A Mafia Azul Belo Horizonte városában székel, hiszen a Cruzeiro csapatának ultracsoportjáról van szó, így tökéletes ismerik a környéket és a helyi rendőrök szokásait. Ráadásul ki is lehetnek éhezve a balhéra, mivel évek óta ki vannak tiltva a brazil stadionokból erőszakos tevékenységük miatt.

Col Divino Brito, a rendőrség részéről a brazil Estado de Minas újságnak nyilatkozva elmondta, az argentin és a brazil ultrák együttes erővel készülnek megtámadni az angolokat. "Aggódunk a helyzet miatt, mivel több ezer argentin és angol drukker érkezik a városba, ezért összecsapásokra számítunk. Határozottan fogunk fellépni minden külföldivel szemben, aki erőszakra és vandalizmusra készül vagy követ el." - tette hozzá.

A Barras Bravas a világ egyik leghírhedtebb ultracsoportja

Az Európában tapasztalható futballhuliganizmussal ellentétben Dél-Amerikában még mindig jellemezőek a fegyveres támadások, a szúró és bökő szerszámok okozta sérülések rendkívül nagy gyakorisággal fordulnak elő a kontinens stadionjainak környékén, de nem ritka a lőfegyver okozta sérülés sem.

Noha a hatóságok pontosan tudják, hogy melyik csoportok okozhatnak felfordulást a vb idején, csak azokat az egyéneket tudják kiszűrni, akik légi úton, tehát repülővel érkeznek Brazíliába. Igen ám, csakhogy a Barras Bravas tagjai a szárazföldön utaznak majd be az országba, ami miatt "nagyon nehéz lesz elkapni őket". 

Belo Horizonte városába legkevesebb 11 ezer argentin utazik majd el, hogy biztassa Lionel Messit és csapattársait, ennyien már elővételben jegyet váltottak a június 21-én megrendezésre kerülő Argentína-Irán találkozóra.

Három nappal később, június 24-én Anglia Costa Rica ellen meccsel, arra a találkozójára minimum 7500 angol drukker érkezését várják a szervezők, vagyis néhány nap alatt több tízezer argentin és angol szurkoló lepheti el a várost.

Az ügyvédnő szerint nem a levegőbe beszélnek az argentinok

A Barras Bravas nem rejti véka alá erőszakos szándékát, a csoport egyik vezetője ügyvédjükön keresztül meg is indokolta mi áll az ügy hátterében. "Az argentin embereknek jó a memóriája, és soha nem felejtenek. Mindig emlékezni fogunk arra, mi történt 1982-ben" - utalt a vezérszurkoló a Falklandi-háborúra. (Az argentin partoktól 500 km-re lévő szigetek 1833 óta brit fennhatóság alá tartoznak, ám a mai napig Argentína jogot formál rájuk.)

A Barras Bravas ügyvédje szerint óriási hiba lenne a a hatóságok részéről, ha nem vennék kellőképpen komolyan az argentin ultrák fenyegetését. "Nem gyáva emberekről beszélünk. Nem aggódnak a testi épségük miatt, mert ez egyszerűen nem számít nekik, minden percben az életüket kockáztatják. Semmitől sem riadnak vissza, ezért van is rossz hírük" - mondta Debora Hambo.

A fentiek ismeretében a szervezők alighanem imádkoznak azért, hogy az argentin és az angol válogatott ne mérkőzzön meg egymással, amire leghamarabb az elődöntőben kerülhet(ne) sor - feltéve, ha mindkét csapat csoportelsőként nyerné meg a negyeddöntőt.

[1444405] 2014-06-24 18:00:00 Costa Rica - Angliax;[1444414] 2014-06-21 18:00:00 Argentína - Iránx;