Nemzetközi foci

Dzeko, Di María vagy Lewandowski - ki volt május legjobbja?

Szokásunkhoz híven ezúttal is szétnéztünk az európai topligákban, hogy szerintünk melyik három játékos vitte a prímet a klubszezon utolsó hónapjában, és közülük ki volt a legjobb!

A válogatás objektív és szubjektív elemeket is tartalmaz, véleményeiteket várjuk a cikk alatti hozzászólásban és fórumunkban is. A legjobb európai játékosokat válogatjuk össze szubjektív listánkban. Nézzük, májusban kik fértek fel dobogónkra!

Dzeko volt a City hőse tavasszal - Fotó: AFP

Edin Dzeko (Manchester City)

A bosnyák támadó oroszlánrészt vállalt a Manchester City bajnoki címében, a hajrában ő volt - a végig kiváló Yaya Touré mellett - a gyárvárosiak nyerőembere, erre nemrég hosszabb összeállításban is rámutatott a hatharom.com. Dzeko 16 góllal zárta a szezont (ez rekord 2011 óta íródó angliai karrierjében), ebből kilencet március közepétől jegyzett, vagyis tökéletesen pótolta a tavasszal többnyire sérült Sergio Agüerót. A 28 éves csatár távozása hosszú idő óta téma, a City elöljáróinak érdemes lenne tehát elgondolkodniuk jövőre lejáró szerződésének újragondolásán.

Edin Dzeko (Manchester City)
Premier League
mérkőzés 3
gól/assziszt 4/0
kialakított helyzetek 3

Ángel Di María (Real Madrid)

Múlt szombaton rendezték az európai klubfutball legfontosabb mérkőzését, a Bajnokok Ligája döntőjét, a kér résztvevő csapat közül a győztes Real Madridból választottunk játékost válogatásunkba. A királyi gárda hőse Ángel Di María volt, Sergio Ramos versenyre kelhet vele a címért, de a Real motorja valójában az argentin középpályás volt.

Di María (b) volt a Real legfontosabb láncszeme - Fotó: AFP

Pedig az Atlético elleni fináléban ő passzolt a legrosszabbul a Realból (62%), mégis élete egyik legemlékezetesebb meccsét játszotta. Viszont ő vett részt a legtöbb akcióban (90), uralta a pálya bal oldalát, rendre lefutotta a BL legjobb védelmét. Di María újjászületett Carlo Ancelotti keze alatt, bár a télen az olasz edző még bánkódott, mostanra beigazolódott, jó döntés volt, hogy Mesut Özil helyett a dél-amerikait tartotta meg tavaly nyáron. Az UEFA-nál amúgy Di María, a szurkolóknál Ramos lett a meccs embere a döntőben.

Ángel Di María (Real Madrid)
Primera División & Bajnokok Ligája)
mérkőzés 4
gól/assziszt 0/3
kialakított helyzetek 11
átlagos megnyert párbajok 46%
BL-döntő
lövés/ebből kapura 2/1
kialakított helyzet 2
kulcspassz 2
labdaérintés 126

Lewa gólkirályi címmel búcsúzott - Fotó: AFP

Robert Lewandowski (Borussia Dortmund)

A lengyel csatár a Bundesliga záró fordulójában duplázott a Hertha ellen, bebiztosította gólkirályi címét. Lewandowski 2010-ben a Lech Poznańtól igazolt a BVB-be, négy szezon alatt 185 mérkőzésen 103 gólt szerzett. Két ezüsttel távozott Dortmundból, csapata a bajnokságban és a Német Kupában egyaránt másodikként zárt a Bayern München mögött. Keserédes volt a búcsú, hiszen Lewandowski épp a bajoroknál folytatja karrierjét - a Bayern elleni vesztes kupafinálén viselte utoljára a fekete-sárgák mezét.

Május legjobb játékosa a hatharom.com szerint: Ángel Di María.

 

Di María az előző években sem játszott éppenséggel rosszul, de Ancelotti alatt egyértelműen a Real egyik legfontosabb játékosává vált. Ez pedig a lehető legjobbkor, az Atlético elleni BL-döntőben mutatkozott meg a leginkább: gyors volt, robbanékony, védekezésben visszazárt, remekül indította a kontrákat, egyszóval taktikailag rendkívül sokszínű labdarúgó.

Természetesen kíváncsian várjuk a Ti véleményeiteket is, szerintetek ki volt a legjobb az esztendő ötödik hónapjában?

Ki volt a hónap legjobb európai játékosa májusban?x;