Férfi kézilabda

Telt ház előtt lép pályára a Mocsai-csapat

Telt ház előtt lép pályára a magyar férfi kézilabda-válogatott a románok elleni felkészülési mérkőzésen csütörtökön, Nyíregyházán.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány keddi, nyíregyházi sajtótájékoztatóján elmondta, a csapat két mérkőzést játszik a román válogatottal. Az első, nyilvános meccset csütörtökön este hattól rendezik meg a felújítás előtt álló Bujtosi Szabadidő Csarnokban (Buszacsa), míg pénteken zárt kapuk mögött vív gyakorló meccset a két keret.

A szövetségi kapitány beszélt a szlovénok elleni, júniusi világbajnoki selejtezőről is, melyet sorsdöntőnek nevezett. Elmondta, a világbajnokságról jóval egyszerűbb olimpiai selejtezőtornára jutni, mint majd később az Európa-bajnokságról.

A kapitány egyben emlékeztetett a 2010-es, szintén a szlovénokkal vívott veszprémi vb-selejtezőre, amelyen a magyar csapat nagy hátrányt ledolgozva verte meg az ellenfelét és jutott ki így a világversenyre.

A világbajnoki negyedik helyezett szlovénokra utalva Mocsai Lajos elmondta, komoly ellenfélről van szó, s bár az, hogy a második mérkőzésre idegenben kerül sor, hátrányt jelenthet, de van erő a magyar válogatottban.  "Jelzés értékű, hogy a klubokban meglévő külföldi hegemónia ellenére a magyar játékosok nagyon komoly teljesítményt nyújtottak, ez pedig biztató a jövőre nézve" - tette hozzá. Harsányi Gergely a sajtótájékoztatón azt mondta, a válogatott számára minden körülmény adott a jó és eredményes felkészüléshez. "A csapat átérzi, hogy nemcsak a világbajnokságra való kijutás, hanem egyben a következő olimpia és a kézilabda jövője is a tét" - fogalmazott a magyar válogatott csapatkapitánya. Ilyés Ferenc szerint a román csapat átalakulóban van, ezért mindenképpen bizonyítási kényszer van a játékosokban. "Nagyon bízom abban, hogy a csapat sikerrel veszi a mérkőzést és kiszolgálja majd a nyíregyházi közönséget" - tette hozzá.

A csütörtöki Magyarország - Románia barátságos mérkőzés még nem került fel a fogadóirodák kínálataiba, ám amint ez megtörténik, arról arról beszámol olvasóinak a hatharom.com

A magyar kézilabda csodálatos idényt él meg, hiszen a nőknél a Győri ETO Audi KC megvédte címét a Bajnokok Ligájában, míg a Pick Szeged együttese fennállása első nemzetközi trófeáját szerezte meg a hétvégén a EHF Kupa berlini négyes döntőjében. Az MVM-MKB Veszprém csapata május végén a Bajnokok Ligája Final Fourjában készül a bravúrra, férfi válogatottunk pedig Szlovénia ellen vívná ki a katari világbajnokságon való részvételt. Mint arról korábban beszámoltunk, a spanyolországi világbajnokságon a negyedik helyen záró szlovén csapat felkészülése korántsem ideális, hiszen immáron négy meghatározó játékos sem lesz bevethető a mienk elleni párharcban.

A magyar válogatott kerete
Kapusok: Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Balatonfüred), Tatai Péter (Pick Szeged)
Jobbszélsők: Gulyás Péter* (MKB MVM Veszprém), Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya), Szalafai Gábor (B.Braun Gyöngyös)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Balogh Zsolt (Pick Szeged), Nagy László* (MKB MVM Veszprém)
Irányítók: Császár Gábor (PSG Handball, francia), Lékai Máté (Celje, szlovén), Szöllősi Balázs (Balatonfüred)
Beállók: Schuch Timuzsin* (MKB MVM Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
Balátlövők: Bodó Richárd (Grundfos Tatabánya), Ilyés Ferenc (Pick Szeged), Putics Barna (VfL Gummersbach, német), Zdolik Bence (Balatonfüred)
Balszélsők: Iváncsik Gergő* (MKB MVM Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged), Varsandán Milán (B.Braun Gyöngyös)
A *-gal jelölt játékosok június 3-án csatlakoznak a kerethez.
A válogatott programja:
2014. május 29. 18:00, Nyíregyháza: Magyarország-Románia (tv: SportKlub) – felkészülési mérkőzés
2014. június 8. 14:30, Veszprém: Magyarország-Szlovénia (tv: RTL Klub) – vb-selejtező
2014. június 15. 18:00, Velenje: Szlovénia-Magyarország (tv: Sport1) – vb-selejtező