Magyar Kupa

Maratoni csatában, büntetőkkel az Újpest hódította el a kupát

Az Újpest története során kilencedik alkalommal hódította el a labdarúgó Magyar Kupát, ugyanis a sorozat Puskás Ferenc Stadionban rendezett vasárnapi fináléjában 1-1-es döntetlent követően 11-esekkel legyőzte a Diósgyőrt.

Telt ház, 22 ezer néző előtt rendezték a mérkőzést, Tomiszlav Szivics, a Diósgyőr vezetőedzője a nézők között foglalt helyet, ugyanis a trénert fél évre eltiltotta az MLSZ, és egy meccs erejéig sem kegyelmeztek meg neki. A csapatot Bene Ferenc irányította, a válogatott csatár, Futács Márkó sérülés miatt nem volt bevethető állapotban. A másik oldalon felépült Kabát Péter. Mindkét szurkolótábor alaposan kitett magáért, ugyanis fantasztikus hangulatban, piros-fehér, illetve lila-fehér lufiáradat közepette léphettek pályára a csapatok.

A 2. percben máris védenie kellett Balajcza Szabolcsnak, Kádár Tamás szöglet utáni fejesénél. Négy perccel később vezetést szerzett az Újpest: Balogh Balázs ívelt be jobbról egy szabadrúgást, Rados beragadt, Litauszi robbant be rá, Gosztonyi menteni igyekezett, de a jobb alsóba pattant róla a labda (1-0). Az újpesti szektorok szinte szó szerint felrobbantak, a gólt követően ugyanis görögtüzek gyúltak és petárdák záporoztak, így a rohamrendőrök már ekkor sorfalat "húztak fel" a fővárosi szurkolók előtt.

Az újpesti Litauszki Róbert (k) ünnepel csapattársaival gólja után. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az első negyedóra végén az előző eseménysorral ellentétben Rados jól jött ki kapujából, Kabát beadását fülelte le Jonathan Heris elől. A 25. percben Simon Krisztián egy szép csel után távolról próbálkozott, a léc fölött suhant el a labda. 

A félidő második felében a Diósgyőr beszorította a lilákat, a 32. percben Litauszki vágta ki a gólvonal előtt Gosztonyi közeli lövését. A 43. percben Elek 21 méterről a jobb sarok mellé tüzelt. A szünet után sem változott a játék képe, a DVTK sorra rúgta a szögleteket, de nem tudott egyenlíteni. Az 59. percben ismét Gosztonyi András veszélyeztetett, az ötös bal sarka elől hosszú felső sarok mellé csavart, Futács hiányát érezni lehetett a támadósorban.

Az Újpest a 60. perc környékén erőre kapott, megfordult a játék képe, a 61. percben bal oldali szögletet követően Heris csúsztatott, Litauszki közelről lőtt, bravúrral védett Rados. Két perc múlva Kabát jobb oldali beívelését Vasziljevics fejelte nyolc méterről a jobb felső mellé. Vasziljevics újabb bólintása a kapus ölében végezte.

A mérkőzés ezen periódusában az Újpest eldönthette volna a mérkőzést, a hátralévő időben is Nebojsa Vignjevics csapata állt közelebb a gólhoz, a 90. percben Simon ziccerben csúszott el. Ahogy az lenni szokott, megbosszulta magát a sok kihagyott helyzet, a rendes játékidő ráadásában Barczi jobb oldali beadásánál nem tudott felszabadítani a védelem, a labda irányt változtatott az egyik újpesti védőn, Bacsa Patrik az üres kapu bal oldalába helyezett (1-1).

Következett a hosszabbítás, a 92. percben Batioja és Grumics előtt adódott lehetőség, a 95. percben megfogyatkozott a Diósgyőr, Kádár Tamás megkapta második sárga lapját, véleményes szituációban. A diósgyőriek visszahúzódtak, a 102. percben gyors egymásutánban sorjáztak a helyzetek Rados kapuja előtt, a védelem állta a sarat.

104. percben Bacsa az ötös bal sarka elől a túlsó sarok mellé pörgetett. A túloldalon Nagy lövésébe beleléptek, majd megint a DVTK-nál Husic szabadrúgása a bal alsó mellett ment el. A legvégén Nagy távoli próbálkozását fogta Rados. A büntetőpárbajra maradt a döntés, a diósgyőriek közül Alves és Husic is hibázott, előbbi a keresztlécet találta telibe, utóbbi fölé lőtt.

Az Újpest hódította el a Magyar Kupát, története során kilencedszer. Ezt megelőzően legutóbb 2002-ben nyert. A találkozót követően nem csak a lila-fehérek tábora ünnepelt, a diósgyőri szurkolók szintén hosszú percekig éltettek saját csapatukat.

Az Újpest sikere ellenére minden bizonnyal a Diósgyőr indulhat majd az Európa Ligában, a lila-fehérek ugyanis az indulási jog egy másik cégbe való átvitele miatt nem kapták meg az nemzetközi kupaszerepléshez szükséges UEFA-licencet.

Magyar Kupa, döntő:
INFO Újpest FC-Diósgyőri VTK 1-1 (1-0, 1-1, 1-1) - 11-esekkel: 4-3
Puskás Ferenc Stadion, 22 ezer néző, v.: Solymosi
gólszerzők: Gosztonyi (6., öngól), illetve Bacsa (90.)
piros lap: Kádár (94.)
sárga lap: Vasziljevics (16.), Kabát (24.), Antón (30.), Simon K. (74.), Nagy J. (103.), Balogh B. (105.), illetve Gosztonyi (13.), Batioja (30.), Elek (35.), Kádár (83., 94.)
 
Újpest FC: Balajcza - Ngawa, Heris, Litauszki, Antón - Sztaniszavljevics (Juanan, 81.), Vasziljevics - Simon K., Balogh B., Suljics (Nagy J., 97.) - Kabát (Tshibuabua, 69.)
 
Diósgyőri VTK: Rados - Vadász, Alves, Debreceni (Batioja, 19.), Husic - Kosztics, Kádár, Elek Á. (Egerszegi, 112.) - Bacsa, Grumics, Gosztonyi (Barczi, 66.)
[1699973] 2014-05-25 19:00:00 Újpest - Diósgyőrx;