Magyar válogatott

Gulácsi parádéja, Dzsudzsák okos gólja, Varga álomfejese szerencsébe ágyazva - értékelés

  • Göbölyös János

Második mérkőzését játszotta a Pintér Attila vezette magyar válogatott, az ellenfél ezúttal a miénknél jóval magasabban jegyzett dán csapat volt. A finnek elleni teljesítményt nem csak eredményben, hanem iramban, futómennyiségben és a játék minőségében is felülmúlta a hat újoncot soraiban tudó együttesünk. A döntetlenhez jó adag szerencse is kellett, de legalább elmondhatjuk, hogy a fiúk megdolgoztak érte...

Kalmár Zsolt (b) és az első találatunk szerzője, Dzsudzsák Balázs ünnepli az első válogatottságán parádés fejesgólt jegyző Varga Rolandot - Fotó: MTI

KEZDŐCSAPAT

7
GULÁCSI PÉTER
(24 éves, Red Bull Salzburg, 1/0)

A sérült Bogdán Ádám helyett került a csapatba, az újoncok közül rajta látszott a legkevésbé, hogy először viseli a felnőtt válogatott mezét. A dánok folyamatosan foglalkoztatták, kifogni azonban sokáig nem tudtak rajta, remek ütemérzékkel és reflex-szel hatástalanította a lövéseket és beadásokat. Annyira együtt élt a játékkal, hogy azt is védte, ami mellé ment volna. A gólokról nem tehetett, néhányszor ugyan nem volt egy hullámhosszon Langgal vagy Liptákkal, de ez magyarázható az összeszokatlansággal. Válogatott szinten, salzburgi formában védett.

5
VARGA JÓZSEF 
(26 éves,  Middlesbrough, 27/0)

Jobbhátvédként számolt vele a kapitány, az alapfeladatát hellyel-közzel meg is oldotta, bár Kuskkal, vagy Eriksennel néhányszor meggyűlt a baja. Több pontatlan passzal rontotta a teljesítményét, és bár szinte minden energiáját lekötötte a védekezés, a támadásainkból aktívabban is kivehette volna a részét. Messze volt attól a formájától, aminek köszönhetően annak idején kiérdemelte a válogatottságot, igaz, nem ez az igazi posztja.

5
LIPTÁK ZOLTÁN
(30 éves, Győr, 16/1)

A kezdőcsapat korelnökeként megpróbált tekintélyt szerezni magának, amit leginkább Braithwaite bánt,a 21. percben csúnyán odalépett a dán csatárnak. Megúszta sárga lap nélkül, ettől még inkább felbátorodott, amikor azonban határozottnak kellett volna lennie a kapunk előtt, nem mindig sikerült neki. A lassúságát helyezkedéssel kompenzálta, a magasságát pedig az 50. percben kamatozhatta volna, ha a közeli fejesét Andersen nem védi bravúrral. 

5,5
LANG ÁDÁM
(21 éves, Győr, 1/0)

Győrben Lipták társaként a védelem közepén hétről-hétre jó teljesítményt nyújt, túl nagy meglepetést tehát nem jelentett, hogy korábbi edzője beválogatja. Különösebb gondot nem jelentett számára a debütálás, néhány helyezkedési hibától eltekintve elfogadhatóan futballozott. A 36. percben gólhelyzetben szerelte Braithwaite-ot, igaz, előtte könnyedén faképnél hagyta őt a vendégek centere. A második félidőben több futásra és nagyobb koncentrációra késztették őt a dánok, ekkor már több párharcot elveszített, összességében azonban nem okozott csalódást a játéka.

6
KORHUT MIHÁLY
(26 éves, Debrecen, 1/0)

Ez az a poszt, amelyik betöltésére év(tized)ek óta keressük a legmegfelelőbb embert, lehet, hogy ő lesz az, ehhez azonban még sokat kell fejlődnie. Ami a magyar bajnokságban elég, az nemzetközi szinten kevés. Ideje van rá, hogy a válogatottban is bizonyítsa képességeit, és mivel nem tolonganak a vetélytársak, minden bizonnyal lehetőséget is kap rá a jövőben. Bemutatkozásnak nem volt rossz, várjuk a folytatást.

5
PÁTKAI MÁTÉ
(26 éves, Győr, 4/0)

Stabil tagja az ETO középpályás sorának, Pintér Attila kinevezése után adta magát, hogy a válogatottban is nagyobb szerepet kapjon. Egy félidő jutott neki, ez azonban kevés volt ahhoz, hogy bizonyítson. Agilisan kezdett, aztán hosszú ideig olyannyira eltűnt, hogy nem csak a dánok, hanem a  saját társai is keresték. A támadásainkba akkor sem lépett be, amikor azt megtehette volna, a cseréje indokolt volt, a kezdőcsapatba állítása kevésbé.

6
TŐZSÉR DÁNIEL
(29 éves, Watford, 21/1)

Sokszor elkelt a segítsége hátul, ő volt az egyik, akinél az esetek többségében jó helyen volt a labda, bátran felvállalta a párharcokat, ha pedig a védők elkalandoztak, pótolta a hiányukat. A támadásépítésből nem vette ki a részét olyan mértékben, mint azt korábban tette, igaz, ezúttal nem ez volt a fő feladata. Tudtuk róla, hogy remekül lát a pályán, amit a hatvan méteres gólpasszával ezúttal is bizonyított.

5
GYURCSÓ ÁDÁM
(23 éves, Videoton, 9/1)

Ha valaki kevés lehetőséget kap a klubcsapatában, nem várható el tőle, hogy a válogatottban kiugró teljesítményt nyújtson. A kapitány kockáztatott, rábízta a jobb oldalt, a gyorsasággal, a lendülettel nem is volt komolyabb probléma, a cselek, a beadások azonban nem úgy sikerültek, ahogyan az tőle elvárható. Ha ezek a hiányosságok a kevés játéklehetőséggel magyarázhatók, azon lehet javítani, kérdés, hogy José Gomes utódja mennyire bízik majd benne. 

5
SZAKÁLY PÉTER
(28 éves, Debrecen, 5/0)

A középpálya közepéről neki kellett volna szervezni a játékot, felépíteni a támadásainkat és nem utolsó sorban odaérni a dán kapu elé. Mindebből nem sok valósult meg, keveset volt nála a labda ahhoz, hogy irányítson. Lövésre nem vállalkozott, ez a produkció kevés lesz ahhoz, hogy a jövőben is a kezdő tizenegyben kapjon helyet.   

6,5
DZSUDZSÁK BALÁZS
(28 éves, Dinamo Moszkva, 60/15)

Hatvanadik válogatottságán csapatkapitányként tette a dolgát a balszélen, de többször feltűnt a centerposzton is. Ahlmann nem jelentett számára leküzdhetetlen akadályt, rendszerint lefutotta, vagy átjátszotta a dánok újoncát, a beadásairól azonban gyakran lemaradtak a társak. A gólja nem volt hálószaggató, inkább az okos kategóriába sorolható, a leshatárról indulva belsővel elgurította a labdát Andersen mellett. A második félidőben kissé visszavett a tempóból, ekkor már kevesebbszer veszélyeztette az ellenfél kapuját, összességében így is a csapat legjobb mezőnyjátékosa volt.

5,5
RUDOLF GERGELY
(29 éves, Győr, 26/10)

Klasszikus center híján neki jutott az a feladat, hogy folyamatosan mozgassa, futásra kényszerítse a vendégek belső védőit illetve középpályásait. Nem is volt ezzel különösebb probléma, azzal annál inkább, hogy a kapura alig jelentett veszélyt, az első félidőben egyszer került helyzetbe, akkor is blokkolták a lövését. Azután - mint mindenki - fokozatosan elfáradt, a második játékrészben egy húsz méteres lövésen kívül alig volt említést érdemlő momentuma.

CSERÉK

5
KOMAN VLADIMIR
(25 éves, Ural, 36/7)

Szakályt váltotta a szünetben, a beállításával minden bizonnyal az volt a célja a szövetségi kapitánynak, hogy pontosabb, agilisabb legyen a középpályás játékunk. Érzékelhető volt a változás, néhány jó passzt, lendületes támadásvezetést láthattunk tőle, ám mivel a dánok sebességet váltottak, és ekkor már többnyire ők irányították a meccset, kevés lehetősége adódott arra, hogy felépítse az akciókat.

4,5
KALMÁR ZSOLT
(19 éves, Győr, 1/0)

Tizenkilenc évesen mutatkozott be a válogatottban, már maga ez a tény elismerésre méltó, ugyanakkor az is feltűnt, hogy szoknia kell még a miliőt. Pintér Attilánál minden bizonnyal lesz még rá ideje, amit negyvenöt perc alatt nyújtott, az kezdésnek elment, a folytatáshoz azonban több kell.

6
VARGA ROLAND
(24 éves, Győr, 1/1)

Így kell debütálni. Ha a gólján kívül semmit nem csinál, akkor is megérte volna pályára küldeni. A fejese védhetetlenül vágódott a hálóba, magát a mozdulatot pedig egy légtornász is megirigyelhette volna. A gyorsaságát többször kamatoztatta, így utólag egyértelmű, hogy szerencsésebb lett volna vele kezdeni, a következő mérkőzés előtt talán a kapitány is elgondolkodik ezen.

5,5
JUHÁSZ ROLAND
(31 éves, Videoton, 80/6)

A megsérült Liptákot váltotta, a ,,fejvédő harisnyája" azt sejttette, hogy a levegőben ezúttal nem erőlteti a játékot. Nem is volt rá szükség, a földön azonban annál több kellemetlen pillanatot kellett megélnie. A nyolcvan válogatottság rutinjának - no és persze némi szerencsének - köszönhetően nagyobb hiba nélkül lehozta a meccset. A pályán töltött bő fél óra alatt is bebizonyosodott, hogy túl a harmincon is lehet rá számítani.

5
SZABÓ JÁNOS 
(24 éves, Paks, 1/0)

A paksi balhátvéd személyében a hatodik újonc is pályára lépett, ő is az U20-as világbajnoki bronzérmes válogatott tagja volt. Korhut Mihály helyére állt be, és nyomban felvette az akkor már a dánok által diktált iramot. Ez leginkább abban nyilvánult meg, hogy próbálta megfékezni Schönét, ez azonban nem mindig sikerült, a dán szélső többször tisztára játszotta magát mellette. Egy ígéretes előretörést is feljegyezhettünk a neve mellé, többre egyelőre nem futotta.

4,5
NIKOLICS NEMANJA
(27 éves, Videoton, 4/1)

Az utolsó cserénk volt, több nem is lehetett volna, bő húsz perc maradt neki arra, hogy döntetlen állásnál előnyhöz juttassa a válogatottunkat. Ehelyett egy perccel a pályára lépése után egy dán szögletnél óriásit mentett, majd következett Varga gólja, így aztán lekerült róla a teher - vezettünk. A hátralévő időben frissességét kihasználva voltak ugyan ígéretes beindulásai, helyzetig azonban nem jutott, így jobb híján kénytelen volt végignézni Schöne egyenlítő találatát, majd az azt követő szerencse sorozatunk néhány momentumát.

Ha még nem tetted, olvasd el a mérkőzésről szóló részletes tudósításunkat!

(Fotók: mlsz.hu)