Forma-1

Elhunyt a háromszoros bajnok, egy ország gyászol

  • PKJ

Jack Brabham 1959-ben, 1960-ban és 1966-ban lett F1-es világbajnok, 88 évet élt.

Jack Brabham az 1959-es USA Nagydíjon

88 éves korában elhunyt Sir Jack Brabham, háromszoros világbajnok ausztrál Forma-1-es versenyző, csapatfőnök. A korábbi legendát otthonában, Gold Coaston érte a halál.

Brabham első két vb-címét a Cooper autójával nyerte, majd az 1960-as évek elején megalakította saját csapatát. Ő volt a történelem első versenyzője, aki saját építésű autóval nyert vb-címet. 1966-os sikere után egy évvel is nagyon közel volt a bajnoki koronához, de abban az évben csapattársa, Denny Hulme megfosztotta őt a végső elsőségtől.

Brabham 1955-ben debütált a Forma-1-ben, de akkor még nem jutott rendszeres versenyzői üléshez. Később ausztrál helyi bajnokságokban, majd a Forma-2-ben versenyzett, és csak 1958-tól mondhatta magát állandó F1-es pilótának.

1959-ben már megnyerte a Monacói Nagydíjat, majd egy kiváló szezon végén a világbajnoki címet is bezsebelte. Egy évvel később duplázott, máig ő az egyetlen ausztrál versenyző, aki egynél több bajnoki címet zsebelt be a Forma-1-ben.

A Brabham istállót 1962-ben alapította. Eleinte Lotus kasztnikat használt, a csapat akkor lett teljesen önálló, amikor Ron Tauranac tervei alapján megépült az első saját ötleten alapuló Brabham-kocsi. Az új csapat első győzelmét Dan Guerney aratta, de világbajnoki címért először Brabham küzdhetett vele, 1966-ban. Miután az ausztrál a szezon közepén négy versenyt nyert zsinórban, a saját kezébe került a világbajnokság sorsa, ő pedig nem is hibázott, harmadik címét is behúzta.

A Brabham ebben az évben, és 1966-ban is begyűjtötte a konstruktőri vb-koronát.

A háromszoros világbajnok ausztrál versenyző az 1970-es szezon végén vonult vissza. Ugyanebben az évben szerezte 14., egyben utolsó Nagydíj-sikerét is, a Dél-Afrikai GP-t nyerte meg Kyalamiban. Amikor kiszállt, a csapatot is eladta.

A Brabham később, az új tulajdonos Bernie Ecclestone-nal a kormánynál is ért el szép sikereket. Az istálló versenyzője volt többek között a brazil Nelson Piquet is, aki 1981-ben és 1983-ban is egy Brabham volánja mögött lett vb-győztes.

Brabham három fia, Geoff, Gary és David is versenyzői karrierbe kezdett. Mindannyian szép sikereket értek el, úgy is, hogy neves édesapjuk nem fogta mindig a kezüket.