Légiósaink

Gulácsi újabb trófeát nyert, Koman góllal köszönt el, Stieberék szomorkodnak

A mögöttünk hagyott hétvégén véget ért a legtöbb őszi-tavaszi rendszerű bajnokság Európában, légiósaink pihenőre mehetnek, illetve a válogatott játékosoknak Pintér Attila edzőtáborában van jelenésük. Koman Vladimir góllal búcsúzott, Kovács Péter ezen a hétvégén is eredményes volt, Gulácsi Péter újabb címet nyert Ausztriában. Stieber Zoltán és Korcsmár Zsolt csapata viszont elbukta az osztályozót Németországban.

ANGLIA

A szigetországban már korábban véget értek a bajnoki küzdelmek, a napokban Gera Zoltán jövője szolgáltatott témát. A birminghami klub pénteken bejelentette, hogy a 35 éves középpályásnak nem kínál új szerződést, Gera szabadon igazolható játékosként csapatot keres magának, egyelőre nincs hír arról, hol folytatja pályafutását, de továbbra is Angliában képzeli el jövőjét.

Stieber (j) és csapata marad a Bundesliga 2-ben - Fotó: AFP

Németország

A Stieber Zoltánt és Korcsmár Zsoltot foglalkoztató másodosztályú Greuther Fürth nem jutott fel a Bundesligába, miután az osztályozón alulmaradt a Hamburggal szemben. A csütörtöki első mérkőzés 0-0-ra végződött Hamburgban, a vasárnapi visszavágón 1-1-lett a vége, idegenben rúgott góllal a HSV bent maradt az élvonalban. A Fürth gólját Stieber Zoltán készítette elő, Korcsmár a cserék között foglalt helyet.

A Fürth gólja 0:26-tól:


A Bundesligában Huszti Szabolcs ügye borzolta a kedélyeket: a magyar válogatott szélső engedély nélkül megkezdte szabadságát, klubjától súlyos büntetésre számíthat, de továbbra is számítanak rá Hannoverben.

Olaszország

A Serie B-ből még két forduló van hátra. A Padova 2-1-re verte meg a vendég Pescarát, Feczesin Róbert a kispadról nézte végig a találkozót a hazaiaknál, csapatának már csak matematikai esélye van az osztályozó kiharcolására.

A Carpi kikapott a már bajnok Palermo otthonában, Kovácsik Ádámmal a padon, az együttes még odaérhet a feljutásért zajló rájátszásba.

Franciaország, Svájc, Ausztria

Filkor Attila klubja, a Chateauroux kiesett a francia másodosztályból, a záró fordulóban 3-0-s vereséget szenvedett a Bresttől, a magyar támadót nem nevezték a mérkőzésre. Svájcban is vasárnap fejeződött be a pontvadászat, a Sion 3-1-re legyőzte az ezüstérmes Grasshopperst, a nemrég szerződést hosszabbító Vanczák Vilmos nem volt a keretben. A Sion a nyolcadik helyen végzett a tízcsapatos ligában.

Gulácsi Péter duplázott a Red Bull Salzburggal, a bajnokság után a kupát is megnyerte csapatával. A Salzburg 4-2-re győzött a másodosztályú St. Pölten ellen a fináléban, és fennállása során második alkalommal hódította el a trófeát. A kaput a magyar légiós őrizte.

Hollandia, Belgium

Hollandiában a Groningen megnyerte az Európa Liga-indulásért zajló play-offot, a "döntő" második felvonásán 3-0-ra legyőzte az AZ Alkmaart. Adorján Krisztiánt nem nevezték a találkozóra, és az is kiderült a napokban, hogy a Groningen nem érvényesíti opciós jogát a magyar támadóra, Adorján a nyáron visszatér a Liverpoolhoz.

A Genk a hatodik helyen végzett Belgiumban, Köteles Lászlóval a gólvonalon 1-0-ra kikapott a Standard Liège pályáján a felsőházi rájátszás utolsó körében.

Oroszország, Norvégia, Dánia

Dzsudzsák Balázs csapata, a Dinamo Moszkva 3-2-s vereséget szenvedett a Szpartaktól az orosz Premjer Ligában, a szélső kezdőként 81 percet játszott, a Dinamo a negyedik helyen zárt, az Európa Ligában indulhat ősszel. Koman Vladimir büntetőből első, és vélhetően utolsó gólját lőtte az Uralban, amely 2-1-re felülmúlta a Volgát. A magyar légiós az FK Krasznodar kölcsönjátékosaként futballozott az Uralban, amely a 11. helyen végzett.

Koman gólja 0:50-től:

A Pintér Ádámot foglalkoztató Tom Tomszk ugyan legyőzte az FK Rosztovot, de így is osztályozóra kényszerült. A középpályás a 77. percben állt be csereként.

A tavaszi-őszi rendszerű norvég bajnokságban a címvédő Strömsgodset 4-1-re felülmúlta a Sarpsborgot, Kovács Péter szerezte a második gólt, a hajrában tizenegyest harcolt ki.

Kovács gólja 1:15-től:

Az Odense a Köbenhavn elleni vereséggel - és a nyolcadik helyen - zárt, előbbi együttesben Vadócz Krisztián végig a pályán volt.

Ciprus, Izrael

Cipruson az ötödik lett az Omonia Nicosia, a brazil születésű magyar válogatott védő, Leandro klubja. A hátvéd május elején súlyos térdsérülést szenvedett. Szintén ötödikként fejezte be a szezont Izraelben a Maccabi Haifa, Priskin Tamás nem kapott lehetőséget a Hapoel Beer Seva ellen (1-1). Az előző, hétközi fordulóban a keretben sem volt a magyar csatár, csapata akkor 2-2-re végzett a bajnok Maccabi Tel Avivval. Időközben bejelentették, hogy a Maccabi Haifa nem él opciós jogával, vagyis Priskin Tamás visszatér anyaegyesületéhez, az Austria Wienhez.