UEFA

60 millió euróra büntették a Manchester Cityt és a PSG-t

Az Európai Labdarúgó Szövetség 60 millió euróra büntette a Manchester Cityt és a Paris Saint-Germaint a pénzügyi fair play megsértése miatt. A két sztárklub emellett 25 helyett 21 fős keretet nevezhet a 2013-2014-s Bajnokok Ligája-szezonra.

Vége a sztárigazolásoknak? - Fotó: AFP

A dubaji Manszúr sejk tulajdonában lévő Citynek a következő két évben csökkentenie kell kiadásait az átigazolási piacon és nem emelheti tovább a béreket, ellenkező esetben újabb szankció vár a klubra. Ugyanez vonatkozik a Qatar Investment Authority által pénzelt PSG-re. A 40 millió euró felfüggesztett büntetés, ha az előírásnak megfelelően teljesít a két egyesület, a szövetség visszafizeti nekik pénzt és a 2015-2016-os évadnak teljes kerettel vághatnak neki. A City honlapján közölte, elfogadta az UEFA döntését.

A Bursasport, a Rubin Kazanyt, a Galatasarayt, az Anzsi Mahacskalát, a Zenitet és a Levszki Szófiát szintén megbírságolták, kisebb mértékben. A Zenit 12 millió eurójából hat felfüggeszett, 22 labdarúgót nevezhetnek a BL-be. A Rubin 6 millió eurót kapott, ebből három millió felfüggesztett, 21 játékos kaphat lehetőséget jövőre. Az Anzsi esetében kétmillió euróról van szó, ebből egyet visszakaphat, a nemzetközi porondon nem indul a klub. A többi egyesület 200 ezer eurós büntetést kapott.

A pénzügyi fair play-t illetően most ért véget az átmeneti időszak, a szabályok a 2014-2015-ös szezontól lépnek életbe. Azaz a klubok nem költhetnek többet, mint amennyi bevételük keletkezik.

A City a mostani idényben a nyolcaddöntőben, a PSG a negyeddöntőben esett ki. Néhány poszton problémát jelenthet a csökkentett keret a két vezetőedzőnek.