Forma-1

Nem csak új csapatok, női versenyző is jöhet?

  • PKJ

Gene Haas amerikai pilótát hozna az F1-be. Ha Danica Patrick lesz a befutó, női pilótája is lehet a sorozatnak.

Danica Patrick lesz az első női F1-es versenyző? - Fotó: AFP

Körülbelül két hete, valóságos bombaként robbant a hír F1-es körökben: a sikeres NASCAR-csapatot működtető Gene Haas Európába teszi át a székhelyét, és Forma-1-es csapatot szervez. A krónikák akkor arról szóltak, hogy már az FIA áldását is megkapta a dologra, és csak az a kérdés, hogy 2015-ben, vagy 2016-ban tud csatlakozni a cirkuszhoz.

A rutinos csapatfőnök (aki a hollywoodi színész Paul Newmannel közös istállójával halmozott sikert sikerre) akkor úgy nyilatkozott, egy tapasztalt, rutinos versenyzőt, és egy amerikai pilótát szeretne megnyerni autói vezetésére. A találgatások persze azonnal beindultak, és a szaksajtó ma egy emberként vitázik arról, kik lennének a megfelelő emberek Haas projektjéhez.

Az F1-ben legutóbb 2007-ben szerepelt amerikai pilóta, de az akkor a Toro Rossónál versenyző Scott Speed nem váltotta meg a világot, 28 versenyen egyetlen pontot sem kapart össze. Legjobb helyezése a 9. volt, nem is csoda, hogy 2007-ben szezon közben vágták ki a csapatból - a helyére egy bizonyos Sebastian Vettel érkezett. Speed előtt a legendás Mario Andretti fia, Michael szerepelt amerikaiként az F1-ben, de hiába érkezett óriási reményekkel a McLaren csapatához, Senna mellett nem sok babér termett neki. Mindössze 13 futamon szerepelt, háromszor szerzett pontott, és egyszer állt dobogón, éppen utolsó futamán, Monzában.

Az amerikai versenyzők azóta sem halmoznak sikert sikerre Európában. Jelenleg ugyan két fiatal tehetségük is pallérozódik az alacsonyabb szériákban (Conor Daly és Alexander Rossi), de ők nem elég ismertek a tengerentúlon ahhoz, hogy komoly húzónevei lehessenek Hass csapatának, ráadásul a marketingértékük is csekély.

Nem úgy, mint Danica Patrické. Ő a világ legismertebb, és legelismertebb női autóversenyzője, nem csak a tengerentúlon, de Európában is tökéletesen tisztában vannak a képességeivel. A szponzorok megőrülnek érte, igazi XXI. századi brand-arc, első blikkre ő tűnne a legjobb a választásnak. A gond mindössze az, hogy Patrick az elmúlt néhány évet zárt karosszériás autókban töltötte, csakúgy, mint a többi nagy amerikai NASCAR-menő, Stewart, Johnson, Jeff Gordon és Kurt Bush. Esetleg az Indycarból lehetne még választani, de hiába kacérkodott korábban több ottani menő is a Forma-1-gyel (Graham Rahal, Marco Andretti), egyikük sem épp fiatal titán már, így bőven lenne kockáztat a szerződtetésükben.

Sajtóhírek szerint Haas Patrick mellett két fiatal, Kyle Larson és Josef Newgarden szerződtetését fontolgatja. Előbbi Patrickhez hasonlóan NASCAR-menő, de szemtelenül fiatal, épp csak 21 esztendős. Eladhatóságát növelheti, hogy félig japán származású, és fiatal kora ellenére az eredményeket is szépen szállítja: idén a fontanai futamon második lett a NASCAR-bajnokságban.

Newgarden ezzel szemben formaautós reménység, jelenleg a DigiSport képernyőjén is látható Indycar-sorozatban pallérozódik. Ő is fiatal, csak 23 éves, igaz, a tenegerentúlon elért eredményei egyelőre meg sem közelítik Larsonét. Mellette szólhat viszont, hogy fiatalabb korában Európában is versenyzett, volt korábban GP3-as pilóta is.