Jégkorong

Győzelemmel búcsúzott Magyarország a világbajnokságtól

  • Tomihmv
  • MTI

A magyar jégkorong-válogatott szétlövéses mérkőzésen 5-4-re legyőzte Japán válogatottját a dél-koreai Divízió I/A osztályú világbajnokságon.

Ahogy a gyors bekapott gól után magára talált Rich Chernomaz szövetségi kapitány csapata, mezőnyfölénybe került, és vezetett is. A fordulatokban gazdag második harmadot követően egy rossz visszazárás után Ueno betalált, ám Vas Márton 65 másodperccel a lefújás előtt egyenlített. A rávezetésekben ugyancsak Vas Márton háromszor is betalált, így sikerült diadalmaskodnia a csapatnak.

A magyarok két győzelemmel és három vereséggel zárták a tornát, és az ukránok eredményétől függően a negyedik vagy ötödik helyen végeznek, így ebben a csoportban szerepelnek jövőre is.

Fotó: Mudra László / MJSZ

A 3. percben egy ártatlan helyzetből vezetést szerzett a japán csapat, Szaito éles szögből a letérdelő Hetényi vállára lőtte a korongot, amely a gólvonal mögé pattant (0-1). Ettől kicsit megzavarodott a magyar együttes, és izgulni kellett, hogy ne legyen nagyobb a különbség. Lassan ébredezett Rich Chernomaz csapata, és még a szünet előtt Vas Márton jó ütemű passzával Sofron lépett ki, és köténygóllal egyenlített (1-1).

A második harmad rögtön magyar emberelőnyös találattal kezdődött, Bartalis lefordult védőjéről, és nem hibázott (2-1). A csatárnak ez volt az ötödik találata a tornán. Egy rossz támadás után lefordult a rivális, és a kontra végén Nisivaki lőtt a jobb felső sarokba (2-2). Magosi kiállítása legvégén Kudzsi bombázott a kapuba, és ismét a japánoknál volt az előny (2-3). A folytatásban Mihály hagyott ki ziccereket, majd a pihenő előtt Sofron újból eredményes volt (3-3).

Fotó: Mudra László / MJSZ

A harmadik harmad elején óriási fölényben voltak a magyarok, majd a japánok első számú kapusa, a volt NHL-es Fukufudzsi megsérült, le kellett cserélni. Nariszava állt be. Büntetőhöz jutottak a japánok, Takahasi kísérletét Hetényi lábbal védte. Egy újabb rossz visszazárásnál, az 55. percben Ueno csapott le a korongra, és higgadtan a kapuba csúsztatta (3-4). A hajrában lehozott kapus mellett Vas Márton lövése a kapuvasról a japán hálóőrre, onnan pedig a kapuba pattant, és ezzel lett 4-4.

Jött a "hirtelen halál", amiben elcserélte magát a magyar válogatott, és így emberhátrányba került, de nem esett gól, így a rávezetések döntöttek. Vas Márton háromszor is belőtte a büntetőt, ezzel sikerült győznie a csapatnak (5-4).

Ezzel az eredménnyel biztossá vált, hogy Ausztria feljutott, míg a japánok feljutása attól függ, hogy a szlovénok legyőzik-e az osztrákokat.

Jégkorong divízió I/A világbajnokság, 5. forduló
Magyarország-Japán 5-4 (1-1, 2-2, 1-1, 0-0, 1-0), szétlövéssel
gól: Sofron (18., 39.), Bartalis (21.), Vas M. (59.), illetve Szaito (3.), Nisivaki (27.), Kudzsi (31.), Ueno (55.)
 
Később:
Szlovénia-Ausztria 3-1
Dél-Korea-Ukrajna 12:30
Jégkorong divízió I/A világbajnokság
A csoport állása
# Válogatott M GY GYH V VH LG KG P
1. Ausztria 4 2 2 - - 19 11 10
2. Japán 5 3 - 1 1 14 14 10
3. Szlovénia 4 3 - 1 - 12 5 9
4. Magyarország 5 1 1 2 1 16 18 6
5. Ukrajna 4 1 - 2 1 11 14 4
6. Dél-Korea 4 - - 4 - 10 22 0
A csoportból az első két helyezett jut fel, míg az utolsó kiesik.