Gyász

Mourinhót is elszomorította Vilanova halála

A futballvilág egy emberként gyászolja a Barcelona pénteken elhunyt korábbi vezetőedzőjét, Tito Vilanovát.

45 éves volt a korábbi vezetőedző - Fotó: AFP

José Mourinho, a Chelsea vezetőedzője a Barcelona bejelentése után nem sokkal tartotta meg az aktuális Premier League-forduló előtti szokásos sajtótájékoztatóját, és nem felejtett el megemlékezni korábbi ellenfeléről.

"Tito Vilanova halála miatt szomorú nap ez a labdarúgás, a Barcelona és ami a legfontosabb, a családja és a barátai számára. A Chelsea FC minden tagja nevében küldöm nekik a legmélyebb részvétemet" - mondta a portugál menedzser.

Az örök rivális Real Madrid részéről Florentino Pérez, a klub elnöke tisztelgett az edző előtt.

"Szeretném kifejezni mégy szomorúságomat Tito Vilanova halála kapcsán, és a Real Madrid nevében szeretném részvétünket, szeretetünket és támogatásunkat küldeni a családjának, az FC Barcelonának és legfőképp a feleségének és a gyermekeinek. Nagyon szomorú nap ez minden szurkoló számára, és szeretnénk együtt tisztelegni a személye és az eredményei előtt."

Természetesen Tito Vilanova korábbi játékosai és a spanyol sport nagy nevei reagáltak a leggyorsabban a szomorú hírre.

"Őszinte részvétem küldöm Tito Vilanova családjának és barátainak. Mindig példaértékű marad a harca. Sosem fogjuk elfelejteni" - írta twitterén David Villa, a Barcelona korábbi, az Atlético Madrid jelenlegi játékosa.

Egyetértett vele David De Gea, a Manchester United kapusa is: "Szomorú nap ez. Tito Vilanova itt hagyott bennünket, de a harca példaként állhat előttünk. Nyugodjon békében, és nagy ölelés a családjának!"

"Köszönjük Tito..." - írta röviden Cesc Fabregas, a Barcelona játékosa.

"Szomorúak az ilyen napok. Nyugodj békében Tito Vilanova! Átkozott betegség" - tette közzé Fernando Alonso, a Ferrari Forma-1-es versenyzője.

A 2011 óta rákbetegséggel küzdő Tito Vilanova múlt héten került újra kórházba, miután rosszullét miatt kivizsgálták, az eredményei pedig nagyon rosszak voltak. Csütörtökön megoperálták, pénteken pedig azt közölték katalán hírforrások, hogy stabil az állapota, kommunikál a környezetével.

A kora esti órákban azonban bejelentette az FC Barcelona, hogy korábbi vezetőedzője elhunyt.

A korábbi középpályás a Barcelonában nevelkedett, majd kisebb csapatokban szerepelt játékosként. Edzőként 2007-től dolgozott együtt Josep Guardiolával, egy évig a Barcelona B csapatának másodedzője volt, majd együtt léptek előre az első csapat kispadjára. Közös időszakukban három bajnoki címet, két Király Kupa-győzelmet értek el, és kétszer elhódították a Bajnokok Ligája trófeáját.

Guardiola távozása után vette át a vezetőedzői feladatokat, ekkor azonban már küzdött a fültőmirigyrákkal. Az előző idényben többször is el kellett hagynia csapatát az orvosi kezelések miatt, de a spanyol bajnokságot így is megnyerte a Barcelona. Tavaly nyáron azonban lemondott posztjáról, az argentin Gerardo Martino érkezett a helyére.

Vilanova az utóbbi hónapokban a nyilvánosságtól visszavonultan élt. A barcelonai Mundo Deportivo értesülései szerint néhány hete egy barátja májusra esedékes meghívására sms-ben azt válaszolta: neki a május már messze van. Igaza lett...