Premier League

Legyőzte a Cityt, és kezébe vette a bajnoki cím sorsát a Liverpool

Legyőzte hazai pályán a Manchester Cityt, ezzel a vesztett pontok tekintetében is az élre került a Liverpool a Premier League-ben.

Ahogy minden ellenfelének, a Manchester Citynek is nekirontott az első percekben a Liverpool, és a vendégek nem is voltak képesek felvenni a ritmust. Sterling már a 6. percben remek szöktetést kapott Suáreztől, majd a tizenhatoson belül addig cselezgetett, amíg a kapujából kilépő Hart és a kettőjük közé odaérő Kompany is egyszerre "ugrott félre" előle, így a hálóba tudott passzolni. (1-0)

Gerrardék nagy lépést tettek a bajnoki cím felé - Fotó: AFP

A következő időszakban is nagyobb lendülettel játszottak a Vörösök, ráadásul Yaya Touré megsérült a vendégeknél, le kellett cserélni a City motorját. Nem sokkal később jött is a második gól: egy szögletnél a teljesen egyedül maradt Gerrard fejesénél még nagyot védett Hart, de az ezt követő újabb sarokrúgásnál már nem volt esélye a mezőnyjátékosok által rosszul lekövetett Skrtel csúsztatásánál. (2-0)

A kétgólos előnyben hátrébb zárt a 'Pool, a manchesterieknek így volt is lehetőségük a szépítésre. Előbb Mignolet nézte el a labdát egy kifutásnál, és a vonalról kellett menteni a védőknek, majd a kapus maga hárított egy tiszta lövést.

Az égszínkékek első találata így "csak" a második félidőben érkezett: több nagy helyzet után az 57. minutumban Milner ment el a jobb oldalon, középre passzolt az alapvonal közeléből, David Silva pedig a kapuba belsőzött. (2-1)

Ebben a szakaszban óriási nyomás alá került a Liverpool, és jött az egyenlítés is: remek kispasszos játék végén egy balról jövő passzba Johnson szerencsétlenül ért bele, Mignolet a rövidbe kapta a labdát, de nem volt igazán esélye védeni. (2-2)

A hazaiak a folytatásban örülhettek, hogy nem kaptak újabb találatokat, hiszen Dzekónak és Silvának is voltak komoly lehetőségei. Ezek azonban kimaradtak, míg Suárezék újra éledezni kezdtek, és Kompany nagy hibája után gólt is szereztek. A belga hátvéd nem tudott rendesen elrúgni a kapuja elől egy elé hulló labdát, az Coutinhóhoz került, ő pedig a bal alsóba vágta. (3-2)

A vezetés újbóli megszerzése után valamivel stabilabbá vált a Liverpool védekezése, de a hajrában egyértelműen a City irányította a játékot. Azonban inkább ívelgetésekben merült ki a vendégek támadójátéka, amit még úgy is visszavert a 'Pool, hogy a hosszabbításban Henderson egy csúnya becsúszással kiállíttatta magát.

A Hillsborough-tragédia évfordulóján győztek tehát a Vörösök, akiknek kapitánya könnyezve ünnepelte a sikert. Egyrészt eszébe juthatott unokatestvére, aki 1989-ben életét vesztette a Nottingham elleni mérkőzésen, másrészt az is, hogy talán soha nem volt még ilyen közel a bajnoki címhez pályafutása során.

[1475066] 2014-04-13 14:37:00 Liverpool - Manchester Cityx
[1475066] 2014-04-13 14:37:00 Liverpool - Manchester Cityx;