Bajnokok Ligája

Csőstől jön a baj a PSG-nél, vizsgálódik az UEFA

  • PKJ

Nem elég, hogy kedden este az idegenben rúgott gólok "hülye" szabálya miatt kipottyant a BL-ből, most még az UEFA is vizsgálódik a PSG háza táján. A gond egy rejtélyes szerződés, amit a katari állami turisztikai hivatallal kötött a csapat.

Ha nincs BL, nem lesz Cavani sem? - Fotó: AFP

Nem elég, hogy kedden este, a Chelsea elleni idegenbeli vereséggel (0-2) kiesett a BL-ből, most még az UEFA is vegzálja a világ egyik leggazdagabb futballklubját, a Paris Saint-Germaint. A pénzügyi Fair Play rendszert bevezető európai szövetség szerint ugyanis enyhén szólva is gyanús, hogy a csapat 200 millió euró értékű szerződést kötött a katari állami turisztikai hivatallal a közel-keleti ország népszerűsítése érdekében. Mint ismeretes, a PSG tulajdonosa a Katari Befektetési Hivatal, amely szintén állami tulajdonban van, és amely az utóbbi szűk két és fél évben a világ egyik leggazdagabb csapatát építette fel Párizsban.

A pénzügyi Fair Play program egyik alapvetése az, hogy egyik európai élklub sem költhet több pénzt annál, mint amennyire a bevételeiből futja. Ilyen szabályozási környezetben megszűnne az a tendencia, hogy dúsgazdag külföldi tulajdonosok számolatlanul talicskázzák be a (mosásra váró?) pénzt a kiválasztott futballcsapatokba, nem törődve a veszteségekkel. 

Korábban a Manchester City és a Chelsea kapcsán is felmerült a gyanú, hogy nem képesek megfelelni a következő szezontól immár kötelező érvényű szabályozásnak. Másfél hónappal ezelőtt pedig olyan információ szivárgott ki az UEFA háza tájáról, hogy a szövetség Európa-szerte nem kevesebb, mint 76 klubnál talált különböző méretű szabálytalanságokat.

Szakértők szerint a szabályozással az a fő gond, hogy nagyon könnyű megkerülni. A csapatok mögött álló dúsgazdag tulajdonosok ugyanis könnyen meg tudják oldani, hogy a pénzt ne támogatásként, hanem valamilyen szponzori szerződés keretében utalják a klubnak, ami aztán a könyvelésben már piaci tranzakcióból származó bevételnek számít, és így elszámolható a kiadásokkal szemben. A Manchester City néhány évvel ezelőtt hasonló megfontolásból jóval a piaci ár felett (pletykák szerint évente 35 millió font ellenében!) adta el stadionja névhasználati jogát a klubot birtokló Etihad-csoportnak.

Hasonló lehet a célja a katari államnak is a PSG-vel kötött 200 milliós szponzori szerződéssel. Ha az UEFA vizsgálódó bizottsága arra jut majd, hogy a megkötött szerződés mögöttes tulajdonosi érdekeket tükröz, és nem a reális piaci viszonyokat, akkor a szabályok értelmében meg kell büntetnie a francia csapatot. Reális opció, hogy ha bebizonyosodik a szabálytalanság, a PSG nem indulhat a jövő évi BL-sorozatban.

A PSG egyelőre nem kívánta kommentálni a történteket, de nagyon valószínűnek látszik, hogy egy számukra kedvezőtlen döntést nem fogadna el. Ebben az esetben élhet jogorvoslati kérelemmel, végső esetben akár a Nemzetközi Sportdöntőbíróságig (CAS) is eljuthat az ügy.

A Chelsea-PSG (2-0) BL-visszavágó összefoglalója

[1679343] 2014-04-08 20:45:00 Chelsea - Paris Saint Germainx;