Bajnokok Ligája

Kiesett a Barca, a Manchester United szép halált halt Münchenben

Az Atlético Madrid remek játékkal 1-0-ra legyőzte a Barcelonát a visszavágón, ezzel bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. A Bayern München amikor kellett, jól játszott, 3-1-es sikerrel lépett túl a Manchester Uniteden.

Az Atlético megérdemelten jutott tovább - Fotó: AFP

Diego Costa nélkül vágott neki a az 1-1-ről induló visszavágónak az Atlético, a házi gólkirály a kispadra sem tudott leülni, nem épült fel izomsérüléséből. Távoli lövésekkel indult a meccs, Messi, illetve Raúl García próbálkozott. Az első percekben a Barca járatta a labdát, aztán az Atlético beszorította ellenfelét, fejetlenség lett úrrá a vendégek védelmében. Az 5. percben Adrián López az ötös jobb sarka elől a kapufát találta el, nem tudtak felszabadítani a katalánok, David Villa balról beívelt, López lefejelte a labdát, Koke balról, kapásból, pár méterről a kapu közepébe bombázott (1-0).

Az Atléti nagyon könnyen szerzett labdát  a középpályán, a 11. percben Villa jó ütemben kapta a labdát, az ötös bal sarka elől a lécet találta el. Teljes csőd volt ebben az időszakban a Barca védekezése, de Messi mégis egyenlíthetett volna a 13. percben, Alves ívelte be a labdát, az argentin senkitől sem zavartatva fejelt a kapu bal oldala mellé.

A 18. perc környékén összeszedte magát Gerardo Martino csapata, de újabb kapufával riogatott a hazai együttes: Villa ezúttal jobbról, kiszorított helyzetből döngette meg a keresztlécet. A 24. percben Neymar hihetetlen cselek után beadott balról, Messi az ötös előteréből gyakorlatilag eltörte a labdát.

Az első félidő hajrájában itt is, ott is volt tizenegyesgyanús esett, előbb Javier Mascherano mellett tűnt el Adrián, a másik oldalon Cesc Fabregas esett el Diego Godín mellett, Howard Webb sípja mindkét esetben néma maradt.

Óriási Barca-helyzettel folytatódott a mérkőzés, a 49. percben Courtois valahogy elpaskolta a labdát Neymar lövésénél, a labda a Barcánál maradt, a kapus összerogyott, Xavi nem tudta bekotorni, végül tisztáztak a védők. Egy időre leült a meccs, a Barca nem tudott nyomást gyakorolni a hazaiakra. A 60. percben Xavi kaput elkerülő fejesét jegyezhettük fel. A hazaiaknál a csereként beállt Diego kétszer próbálkozott jobbról, előbb Pinto védett, majd Alba blokkolt. A 70. percben végleg eldönthette volna a továbbjutást az Atléti, Gabi indult meg a bal oldalon, nem passzolt Villának, hanem lőtt, Pinto védeni tudott. Mascherano korábbi csapattársát, Villát buktatta, ezúttal sem következett büntető. A 90. percben újabb meccslabdát hagyott ki az Atlético Rodríguez révén, de nem fázott rá, 1-0-ra megnyerte a mérkőzést.

A Matracosok - akik több mint négy év után tudták legyőzni saját közönségük előtt a Barcelonát - 1974 után kerültek ismét a legjobb négy közé a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban, akkor a döntőben a Bayern Münchentől kaptak ki. A katalánok hét év után először nem lesznek ott az elődöntőben, és súlyos kudarcot szenvedtek el a Király Kupa döntője és a bajnoki véghajrá előtt.

[1679339] 2014-04-09 20:45:00 Atlético Madrid - Barcelonax;
[1679339] 2014-04-09 20:45:00 Atlético Madrid - Barcelonax

A Bayern - amely a negyeddöntő első felvonásában 1-1-es döntetlent ért el az Old Traffordon - az első perctől kezdve saját kapujukhoz szegezte a Vörös Ördögöket, de az első félidőben nem talált rést a vendégek védelmén. Robbenék - főleg a holland szélső - átlövésekkel próbálkoztak, ám túlzottan nagy elánnal nem hajtották a gólt. A 21. percben Götze lövés helyett passzolt a bal oldalon, akárcsak Ribéry, a védők blokkoltak, de Müller már lesen volt. Hat perccel később Ribéry 17-ről tekert a jobb sarokra, az oldalhálót találta el. A 38. percben Kroos 17 méteres lövése suhant el egy méterrel a kapu felett. A vendégeknél összetoldozták a meccsre a lábujjsérüléssel küszködő Wayne Rooneyt, a 8. percben az angol válogatott támadó lőtt12 méterről lőtt, Jerome Boateng blokkolt.

A második játékrészben már többet támadott az angol csapat, és a balhátvéd Patrice Evra elképesztő bombagóljával megszerezte a vezetést: az 57. percben Valencia jobbról beadott, a labda elpattogott a túloldalra Evrához, a francia védő17 méterről hatalmas gólt ragasztott Neuer kapujába (0-1). David Moyes együttese azonban nem örülhetett sokáig, ugyanis két perc múlva a Bayern egyenlített, Ribéry bal oldali beadását Mario Mandzukic fejelte a kapuba - éppen Evra maradt le a csatárról. A bajorok ezt követően magasabb fokozatra kapcsoltak, a 61. percben Ribéry az ötös bal sarka elől az oldalhálót találta el. A 68. percben Thomas Müller talált be Arjen Robben beadásából (2-1), már a Bőrnadrágosok álltak továbbjutásra. A 76. percben Robben szép cselek után egy megpattanó lövésből vette be David De Gea kapuját (3-1).

David Moyes pályára küldte előbb Javier Hernándezt, majd Adnan Januzajt, de a Manchester United nem tudott csodát tenni. A Bayern München 4-2-es összesítéssel jutott a négy közé, a gyárvárosiak emelt fővel búcsúzhattak.

[1679353] 2014-04-09 20:45:00 Bayern München - Manchester Unitedx;
[1679353] 2014-04-09 20:45:00 Bayern München - Manchester Unitedx
Percről percre: Atlético Madrid-Barcelona és Bayern München-Manchester United - ÉLŐx