Európa Liga

A Juve nem akart, de nyert Lyonban, a Baselnek jót tett a csatárhiány

Javarészt csendesek, nagyobb izgalmaktól mentesek voltak az Európa Liga negyeddöntőjének első mérkőzései. A favorit Juventus egy góllal nyert Lyonban, a Zebrákon kívül a Basel készülhet felszabadultan a visszavágóra.

A Juve félgőzzel, tartalékosan győzött - Fotó: AFP

A sorozat legnagyobb esélyese, a Juventus javarészt unalmas meccset vívott a Lyonnal. A franciák még csak-csak próbálkoztak, a vendég Zebrákon látszott, hogy nekik megfelel a döntetlen. A 85. percben aztán csődöt mondott a Lyon védelme, Pirlo szöglete után nem tudtak felszabadítani a franciák, Leonardo Bonucci hét méterről, kissé balról bevarrta a labdát a léc alá (1-0). A hatharom.com már januárban megtippelte a torinói Öreg Hölgy végső győzelmét, Antonio Conte együttese újabb lépést tett a trófea felé.

Delgado tulajdonképpen az elődöntőbe lőtte a Baselt - Fotó: AFP

Az előző körben Gulácsi Péter klubját, a Red Bull Salzburgot búcsúztató Basel csatárhiánnyal küzdött, hiszen Marco Streller sérülés, Giovanni Sio eltiltás miatt nem állt Murat Yakin vezetőedző rendelkezésére. Ennek ellenére a svájci kirakatcsapat Matías Delgado duplájával és Valentin Stocker hosszabbításban lőtt góljával legyőzte a ziccereit a hajrában elpuskázó Valenciát, nem mellesleg zárt kapuk mögött, mivel a szurkolók tüzijátékot rendeztek a salzburgi meccsen. Előbbi, a tavaly érkezett argentin támadó középpályás eddig egyetlen gólt szerzett a Baselben, a legjobbkor tett hozzá még kettőt. A Basel megnyugtató előnnyel utazhat a spanyolországi visszavágóra.

A Portugáliában jókora előnnyel listavezető Benfica Eduardo Salvió góljával nyert az AZ Alkmaar otthonában, a szélső estében, szép mozdulattal segítette a hálóba a kapusról kipattanó labdát. A Porto az európai élklubok által körbeudvarolt védő, Eliaquim Mangala fejesével szerzett előnyt hazai környezetben a Sevilla ellen. A Porto Fernando kiállíiása miatt emberhiányban fejezte be a találkozót. Unai Emery csapata a nyolcaddöntőben a hazai pályán elszenvedett 0-2-es vereség után fordította meg a Betis elleni párharcot, azaz a Sárkányokra kemény visszavágó vár.

Porto-Sevilla:

2014-04-03;73