Átigazolás

14 pontban foglalta össze fellebbezését a FIFA-ítélet ellen a Barcelona

Az FC Barcelona fellebbezni fog a FIFA szerdán kihirdetett ítélete ellen, amely szerint a klub a következő két átigazolási időszakban nem szerződtethet új játékosokat.

Fellebbeznek, de mire mennek vele? - Fotó: AFP

Amint arról a hatharom.com beszámolt, a nemzetközi szövetség a 18 éven aluli játékosok átigazolásai körüli állítólagos szabálytalanságok miatt zárta ki a klubot a nyári és a jövő januári transzferidőszakból. Úgy tűnik, Barcelonában épp ez keltette a legnagyobb felháborodást, legalábbis a klub közleménye szerint, amely arra helyezi a hangsúlyt, hogy bebizonyítsa, jól bánnak a gyerekekkel.

"1. A FIFA hivatalos közleménye szerint a Spanyol Királyi Labdarúgó Szövetség is büntetést kapott a külföldi fiatalok átigazolása miatt.

2. A szabálypontnak, amelyet az FCB állítólag megsértett, az a célja, hogy megvédje a fiatalokat az olyan sportkluboktól, amelyek úgy szereznek játékosokat, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a további fejlesztésükre. Az FCB maga garantálja a fejlődést a La Masián működtetett képzési modelljével.

3. A La Masia modellje magában foglal tanulmányi fejlesztőprogramokat, szállás, étkezés, orvosi ellátás biztosítását, valamint figyelmet a gyerekek igényeire és sportági fejlődési terveikre. Az FCB embereket nevel, mielőtt sportolókat nevelne, ezt a tényt pedig nem vette figyelembe a FIFA, amely olyan büntetési kritériumot alkalmaz, amely figyelmen kívül hagyja az edzésprogramunk nevelési funkcióját.

4. Minden FCB játékosnak megvoltak a megfelelő szövetségi engedélyei a megfelelő szövetségektől. Mindegyiküknek minden időben.

5. Néhány játékost, akiket érint a FIFA döntése, a Katalán Labdarúgó Szövetség még a katalán csapatba is meghívott, hogy részt vehessen a regionális bajnokságban.

6. Mióta a FIFA elindította az eljárást, az érintett játékosok szövetségi engedélyeit visszavonták, és nem vettek részt hivatalos mérkőzéseken. Így nem történt szabálytalan részvétel sportrendezvényeken egyik említett játékos esetében sem.

7. Az FC Barcelona nem szegett meg egyetlen törvényt sem, és minden La Masián edző gyermek legálisan tartózkodik az országban.

8. A játékosok, akiknek a FIFA törölte az engedélyét, megkapták a lehetőséget, hogy a Klubbal folytassák, annak érdekében, hogy biztosítva legyen a nevelésük, hogy megelőzzük a közösséget érő károkat. Mindezt annak ellenére, hogy kizárásra kerültek az FCB-ben való szereplésből.

9. Az FCB egyetlen játékosa sincs közigazgatásilag szabálytalan helyzetben.

10. Az FCB többször is kommunikálta a FIFA felé, hogy szükség van a fiatalok védelmére irányuló szabályok újragondolására. A cél az lenne, hogy a szabályok hatékonyabbak legyenek.

11. Az FCB fejlesztési modellje mindig különös figyelmet kapott a FIFA-tól, a La Masia mindig a jól működő gyakorlat példája volt.

12. Az FCB Aranylabdára nevezett játékosai jó példái annak, hogy a FIFA elismeri az edzési és fejlesztési eljárásainkat.

13. Az FCB edzési modellje sok játékos családját segíti, hogy be tudjanak illeszkedni a társadalomba.

14. Becslések szerint csak Katalóniában 15 ezer olyan Spanyolországon kívül született fiatal, a szövetségben regisztrált játékos van, akik a FIFA által most használt kritériumok szerint hasonlóan szabálytalan helyzetben vannak."

A klub közleménye szerint a fenti pontok alapján fellebbezni fog a nemzetközi szövetség ítélete ellen, és ha kell, a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul majd.

Nyáron tehát nem szerződtethet új játékosokat a Barcelona az ítélet szerint, és az továbbra is kérdéses, hogy mi a helyzet azokkal az átigazolásokkal, amelyeket már véglegesítettek. A horvát Alen Halilovic megszerzését már bejelentették, és jó esély van rá, hogy a német Marc-André ter Stegent is megszerezték már a Mönchengladbachtól. Ráadásul az első csapat mindkét jelenlegi kapusának lejár a szezon végén a szerződése, és valószínűleg velük sem hosszabbíthatnak.