Vélemény

A gond elszállt, a baj megmaradt Újpesten?

  • Varró Péter

Lassan pont kerül az Újpest ügyének végére. Így lehetne összefoglalni a magyar futballközvéleményt hetek óta "lázban" tartó szappanoperát, melynek főhőse, Roderick Duchatelet végül elnyerte igazát. Jelen állás szerint a negyedik kerületiek az indulási jog átruházásával maradhatnak a legmagasabb osztályban, a belga tulajdonos is marad a klubnál, de hogy ez mit hoz a jövőre nézve, az nagy kérdés.

Vegyes érzések kavarognak az ember fejében, hiszen futballbarátként evidens, hogy üdvözölendő a lilák "életben maradása", ugyanakkor a belga üzletember ténykedése továbbra is megosztónak tetszik. Duchatelet hétfőn sajtótájékoztató keretein belül mosolyogva jelentette be, hogy előzetesen kilátásba helyezett kivonulása az Újpest életéből elodázódik, továbbra is marad a Megyeri úton, sőt, nyomban egy "nagyon nagy" összeggel biztosította is a nagy múltú klub fényes (?) jövőjét. Piros pont.

Azért viszont már minimum egy szaktanári figyelmeztető jár, ahogy egy újabb újpesti "ikonnal" elbánt. Történetesen Szélesi Zoltánt kitiltották a Szusza Ferenc Stadionból. Azt a Szélesit, aki a Duchatelet-vel való nézeteltérése miatt a szezon eddigi részében rejtvényfejtéssel töltötte hétköznapjait a klub székházában. Azt a Szélesit, aki múlt hét kedden (!) írta alá új szerződését a belgával (!), amelyben vállalta fizetésének felére csökkentését. A 27-szeres válogatott védőre a vasárnapi, szombathelyi bajnokin állítólag kezdőként számított Nebojsa Vignjevics, aztán az elutazás előtt mégis szóltak neki, hogy nem tarthat a csapattal, mert az MLSZ-nél nem regisztrálták az új, az Újpest 1885 Kft.-hez szóló szerződését, melyet aláírt. Azóta nincs meg a szerződése sem, állítólag be sem jelentették az új kft.-hez, hanem maradt a felszámolt Újpest FC Kft.-nél. "Annyit tudok, hogy Roderick Duchatelet tulajdonos vette ki a többi közül, hogy mit csinált vele, azt nem tudom" - olvasható Szélesi nyilatkozata az ügyről a Blikk szerdai számában, az mno.hu pedig úgy tudja, a védő nemhogy nem játszhat a Fradi elleni derbin, de még a lábát sem teheti be a stadionba.

"Szélesi Zoltántól már korábban is meg akartam válni. Húszmillió forintot kínáltam neki, ha elválnak útjaink, de ő nem ment bele” - kommentálta a döntést a Nemzeti Sportnak adott interjújában Roderick Duchatelet. A felvetésre, miszerint a korábbi válogatott védőt annak idején a belga tulajdonos hozta vissza a klubhoz, Duchatelet így reagált. „Igen, mert úgy hallottam, ő vérbeli újpesti, csakhogy időközben kiderült, a személyisége, a másokkal szembeni viselkedése korántsem megfelelő. És amúgy, ha a jelenlegi Újpest még nem az a kategória, amelyik a bajnoki címről álmodozhat, hát Szélesi Zoltán sem azt a szintet képviseli. A legfontosabb, hogy nekünk pozitív személyiségekre van szükségünk, akiknek nem a saját egójuk a legfontosabb, hanem a klub” - mondja a belga. Rendben. Fogadjuk el, hogy Szélesi Zoltán nem a szerényebb focisták közé tartozik. Fogadjuk el, hogy a kirívóan magas - többmilliós - havi fizetését sem érdemli meg. Fogadjuk el, hogy túl van pályafutása zenitjén. Hogy tényleg ezek az okok húzódnának meg a háttérben? Nem valószínű.

A tulajdonos szemszögéből nézve a nem megfelelő hozzáállás, a másokkal szembeni viselkedés kimerülhetett abban is, ahogy Szélesi szeretett csapatánál zajló folyamatokat véleményezte, a megannyi nevesincs külföldi érkezését nem díjazta, ergó az öltözőn belül szavainak súlya volt.  Vagy nézzük azt, hogy 32 éves, magyar, így továbbértékesíteni őt már nem lehet, viszont relatíve nagy pénzt emészt fel foglalkoztatása. És az is világos, hogy ebbe az Újpestbe simán beférne, tehát jegelése nem tesz jót a renoménak sem. Hogy melyik verzió állja meg jobbat a helyét, azt döntse el mindenki maga.

Egyébként nem Szélesi az első - és valószínűleg nem is az utolsó - akit méltatlan körülmények között zavarnak el Újpestről. Hasonló kálváriát volt kénytelen átélni a korábbi csapatkapitány Vermes Krisztián is, akiért a szurkolók még szimpátiatüntetést is szerveztek. Duchatelet-et ez nem hatotta meg, a korábbi válogatott védő hosszú sérüléséből felépülve nem kapta meg a lehetőséget, pakolhatott, majd meg sem állt Mezőkövesdig. De említhetnénk még korábbról Rajczi Pétert is, aki szintén érdekes körülmények között távozott Újpestről. A keretben megmaradt régi bútordarabok sorsa szintén bizonytalan. Balajcza Szabolcs és Kabát Péter minden bizonnyal nem kap új szerződést, így a nyáron mehetnek amerre látnak. Balajcza már el is veszítette helyét a kapuban, Kabát még egyelőre alapember, de talán azt csak annak köszönheti, hogy az újkori Újpest emblematikus figurája, aki a drukkerek körében nagy népszerűségnek örvend.

Ha egy szóval kéne jellemezni a magyar futball helyzetét, mondjuk ki, hogy szar. Olykor a változás szele ugyan megcsapja az arcunkat, de orkán erejű fuvallatok helyett rendre szélcsendes időszak következik. Változni pedig - alig változik valami. Egy dolog azonban konzekvensen megfigyelhető volt az elmúlt években: ha egy magyar klub külföldi kézbe került, abból sok jó nem sült ki. Pedig...

Mielőtt Duchatelet feltűnt Újpesten, a csapat egy tavaszi második hellyel a hatodik helyen zárt az NB I-ben. A felnőtt keretben ekkor hat légiós szerepelt. Ezt követően a 2011/2012-es szezonban a csapat a 13., a 2012/2013-as idényben pedig a 9. helyen zárt, jelenleg szintén a kilencedik a gárda. Az eredmények romlása mellett eltűntek a nézők is: Duchatelet előtti időszak utolsó idényében egy Újpest-meccsre 3792 néző látogatott ki, egy évvel később ez a szám 3766-ra csökkent, rá következő esztendőben pedig már alig haladta meg a három ezret (3242). A most futó idényben a nem hivatalos adatok szerint Újpest hazai meccseire 1942 néző látogat ki. Nem mellékesen a 29 fős keretben 19 külföldi található.

Már eleve a kiindulópont sántít. Ha valaki a saját hazájában, saját országainak viszonyai között sikeres vállalkozást épít, oly' buta ember már nem lehet. Ha a felhalmozódott profitot egy külföldi országban fialtatja tovább szintén nem nagy kunszt, lévén a 21. századot írjuk, a globalizációs folyamatok fénykorát éljük, a tőke mozgása pedig természetes, tehát ha valaki Nyugat-Európából Magyarországon lát befektetési lehetőségeket, hát szíve joga. Na de, hogy a béke feneke alatt lévő magyar futballba akarjon invesztálni, na, az már nehezen értelmezhető.

Mert pontosan tudjuk, hogy jelen állapotaiban a magyar futballból "hagyományos" úton pénzt kivenni nem nagyon lehet. Erről meg lehet kérdezni Matyi Dezsőt, Bíró Pétert, Rózsa Pált vagy Szima Gábort. Hosszú évek óta ott állnak, ott álltak egy-egy klub mögött, de mikor egyszer-egyszer megkérdezik tőlük, hogy nyereséges-e a dolog, csak visszafogottan mosolyognak egyet. A miértet sejtjük.

Néző nincs, szponzor nincs, bevétel nincs. Az egyetlen megoldást a játékosok értékesítése jelenti. Kispesten, a Hungária körúton, Szombathelyen, Debrecenben vagy éppen Felcsúton már működnek az akadémiák, az ott kinevelt fiatal játékosok eladása pedig az üzemeltető klubok életben maradásának alapjait képezik. Ma, Magyarországon ez tűnik az egyetlen járható útnak a lét fenntartásához. Ja, hogy Újpesten nincsen akadémia? Sebaj.

Mert Duchatelet-nek a jelek szerint nem is kell. Legalábbis Újpestre. Nem titok, hogy a Duchatelet-család több futballklubot is tulajdonol, a belga St. Truiden és a Standard Liége mellett az Újpest, az angol Charlton, a spanyol Alcorón és a német Jena is birodalom tagja, de újabban a csőd közeli helyzetbe került olasz másodosztályban szereplő Bari nevét is emlegetik.

Tervek mindenhol vannak, Újpesten például a 70-es évek nagycsapatának szellemiségét ígérték, nemzetközi kupaszerepléssel és csordultig telt lelátókkal. A helyzet azonban az, hogy a belga feltűnése óta a helyzet folyamatosan csak romlik. A keret megerősítése eddig rendre elmaradt, a "testvércsapatok" ifistái, tartalékjai futószalagon érkeznek a Megyeri útra, de minőségi erősítést egy-két kivételtől eltekintve azonban nem hoztak az Újpest számára.

Szóval a gazdag ember nem hülye. Nehezen hihető, hogy Duchatelet gyerekkorában Újpest-poszterek lógtak szobája falán, a kis Roderick pedig arról ábrándozott, hogy egyszer felvirágoztatja a klubot - ha kell, magánvagyonát jelentősen megsarcolva. Ez az egész nem szól másról, mint a pénzről. Biznisz, kőkemény biznisz. A belga azért fektetett az Újpestbe, hogy profitot csináljon. Hogy ezt hogyan tervezi megvalósítani, az az ő dolga. Csakhogy mellette illene kiszolgálni a szurkolókat is.

A március elején kirobbant botrány apropóján tartott sajtótájékoztatón Duchatelet könnyeivel küszködve közölte, hogy itt tartózkodása alatt több milliárd forintot fordított már a klubra. Nincs okunk feltételezni, hogy nem mondott igazat. A baj csak ott van, hogy ez eddig nem igazán köszönt vissza. Talán majd jövőre. A helyzet letisztult, a hangulat előbb-utóbb megnyugszik. Ideális, saját maga által teremtett körülmények között folyhat a munka, épülhet a csapat. A maszatolás, a kibúvók keresésének ideje lejárt.

Tessék most már alkotni.


Az Újpest péntek este az ősi rivális Ferencvárost fogadja az NB I 23. fordulójának rangadóján. A találkozóról élő szöveges tudósításban számolunk be a hatharom.com-on. Ősszel 3-1-re győzött a Fradi a Puskás Stadionban, majd a Magyar Kupában is összecsaptak a felek. A 0-0-lal zárult első mérkőzés után a lilák hazai környezetben 1-0-ra nyertek, és ezzel bejutottak a legjobb nyolc közé - a következő körben a Pécset ejtették ki.

[1609922] 2014-04-04 19:00:00 Újpest - Ferencvárosx;