NB I

Duchatelet nagyon nagy összeggel biztosította az Újpest jövőjét

  • MTI

Roderick Duchatelet, az Újpest FC elnök-tulajdonosa egy nagyobb összeget helyezett a klubot korábban működtető Újpest FC Kft. számlájára, így tette lehetővé azt, hogy az indulási jogot átvigye egy új cégbe, a csapat jövője pedig hosszú távra biztosítva legyen.

Az Újpest FC elnöke-tulajdonosa sajtótájékoztatón számolt be a fejleményekről. MTI Fotó: Illyés Tibor

A belga üzletember keddi sajtótájékoztatóján elmondta, amennyiben azok a cégek, amelyek felszámolási eljárást indítottak az Újpest FC Kft.-vel szemben a fennálló tartozások miatt, nem tudják bebizonyítani igazukat a bíróságon, akkor ezt az összeget visszakapja. Hozzátette: jó esélyt lát arra, hogy "viszontlátja" pénzét, az összeg mértékéről csak annyit árult el, hogy "nagyon nagy".

"Amikor idejöttem, minden tartozást és adót kifizettem és ezt a jövőben is tartani fogom" - mondta Roderick Duchatelet, aki több embernek köszönetet mondott, amiért sikerült megoldást találni az ügyben. Külön kitért Orbán Viktor miniszterelnökre és Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkárra, akik törvényi keretek között lehetővé tették, hogy át lehessen vinni az indulási jogot. Mellettük Csányi Sándornak, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökének is köszönetet mondott, hozzátéve, az elmúlt napok történései után már érti, a szervezet elnöksége miért hozta azt a döntést, hogy a vagyonfelügyelő véleményétől tette függővé az indulási jog átruházását.

Roderick Duchatelet a jövővel kapcsolatban elmondta, most elkezdhetik építeni a csapatot, hosszú távra terveznek és olyan fiatal tehetséges játékosokkal szeretnének dolgozni, akik a szívüket, lelküket kiteszik az együttesért. Hozzátette, a legfontosabb most az ősi rivális Ferencváros elleni, pénteki derbi, majd a Magyar Kupa, amelyben a legjobb négy között van az együttes.

Az MTI érdeklődésére a belga üzletember elmondta, méltányossági kérelemmel fordulnak majd a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez (FIFA), mivel az indulási jog átruházása miatt a gárda elvileg három évig nem szerepelhetne a nemzetközi kupasorozatokban.

Az ügy előzménye: az UTE azzal a kéréssel fordult az MLSZ-hez, hogy a licencjogot átvinné a futballklubot működtető gazdasági társaságtól, az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-be, mivel Roderick Duchatelet tulajdonos szerint a labdarúgóklub offshore-cégek hálójába került. Az érintett cégek felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben, s ha a felszámolás jogerőre emelkedett volna, akkor az MLSZ szabályzata szerint az egyesület elveszíti a licencét, a csapatot kizárják a bajnokságból és csak alsóbb osztályban indulhat.

Az MLSZ elnöksége hozzájárult ahhoz, hogy az Újpest FC Kft. 2013/14-es szezonra érvényes indulási jogát átruházzák az Újpesti Torna Egyletre, de csak azzal a feltétellel, ha a Fővárosi Törvényszék által az Újpest FC Kft.-hez kirendelt ideiglenes vagyonfelügyelő is jóváhagyja azt, ami múlt csütörtökön megtörtént.

Az Újpest péntek este az ősi rivális Ferencvárost fogadja az NB I 23. fordulójának rangadóján. Ősszel 3-1-re győzött a Fradi a Puskás Stadionban, majd a Magyar Kupában is összecsaptak a felek. A 0-0-al zárult első mérkőzés után a lilák hazai környezetben 1-0-ra nyertek és ezzel bejutottak a legjobb nyolc közé - a következő körben a Pécset ejtették ki.

[1609922] 2014-04-04 19:00:00 Újpest - Ferencvárosx;