NB I

A Loki félig már bajnok, Gomes alatt recseg-ropog a kispad

A listavezető Debrecen 2-1-re győzött a Videoton otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga 22. fordulójának vasárnapi rangadóján. Ezzel a két csapat között tíz pontra nőtt a különbség, de a DVSC-nek a második helyre felzárkózó Győrrel szemben is nyolc pont az előnye nyolc fordulóval a vége előtt.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Bajnoki döntőnek beillő mérkőzést rendeztek vasárnap délután a 22. fordulójában. A listavezető DVSC-TEVA az üldöző, győzelmi kényszerben lévő Videotonnál vendégeskedett, a meccs előtt tudható volt, hogy a székesfehérváriak egy vereséggel végérvényesen kiszállnának a bajnoki címért folytatott versenyfutásból.

A 6. percben Igor Morozov szabálytalankodott Nikoliccsal szemben, a szabadrúgást Haraszti Zsolt 19 méterről Nenad Novakovics kezei közé lőtte. A 11. percben Ibrahima Sidibe fejelt a hálóba egy bal oldali beadásból, de lesről. A 15. percben vezetést szerzett a Videoton, az akció ritkán látható jelenettel indult: Szakály elakadt Iványi játékvezetőben, Nikolics lecsapott a labdára, elvitte Morozov mellett, elfektette a kapust és a jobb alsóba lőtt (1-0). A gólt leszámítva az első perctől jobb volt a Loki, a 17. percben Juan Calatayud védte a jobb saroknál Szakály 18 méteres szabadrúgását, a 22. percben Sidibét ugratták ki a bal oldalon, tíz méterről lőtt, Calatayud tisztázott, a bíró amúgy lest jelzett, tévesen.

A 25. percben Lázár lerántotta Caneirát a 16-oson belül, a bíró továbbot intett. Az indításból egyenlített a Loki: Szakály Péter az ötös bal oldaláról lőtt, Calatayud védett, de a kapus testéről visszapattant a labda Caneira lábára, onnan pedig a kapuba (1-1).

A 29. percben Caneira hét méterről fejelt szöglet után, Novakovics óriási bravúrral mentett. A 33. percben Nildo szabadrúgásból tekert a kapu jobb oldala mellé. A 36. percben fordított a vendégcsapat: Szakály passzát Morozov taccsra vágta, de éppen így lett jó Máté Péternek, aki balról, pár méterről a hosszú alsóba helyezett (1-2). A 41. percben Szakály nagy helyzetet puskázott el, Kulcsár jobb oldali beadását a kapus ölébe lőtte. A 44. percben Caneira sem célzott jól, sarokrúgás után a kavarodásban a jobb alsó mellé vágta a labdát.

Az első félidőben hatalmas lendületbeli különbség volt a két csapat között, a Videoton játéka egyáltalán nem volt gördülékeny, és a lefújás után a szurkolók hangot adtak nemtetszésüket. A folytatásban sem volt sokkal reménykeltőbb a Vidi produkciója, a 46. percben Haraszti jobb oldali beadását Nikolics hat méterről a kapus ölébe bólintotta. Ráadásul egyre idegesebben futballoztak a hazaiak, az 57. percben Kovács István nyújtott lábas belépője borzolta a kedélyeket. Pár pillanattal később Nikolics közelről próbálkozott, de a kivetődő Novakovics hatástalanított.

A 62. percben Haraszti 20 méteres lökete elsuhant a felső léc felett, két perc múlva Álvarez sokkal pontatlanabb volt. Nem igazán tudott a Debrecen védelme mögé kerülni a hazai gárda, a 74. percben Kovács is átlövésből próbálkozott, jobbról, éles szögből lőtt, Novakovics szögletre ütötte a labdát. A 78. percben Caneira hat méterről a bal sarok mellé csúsztatott. A végén a csereként beállt Tisza Tibor 12 méterről lőtt nem sokkal a bal felső fölé.

A Debrecen 2-1-re győzött a Sóstói Stadionban, a körülményeknek megfelelő teljesítménnyel, a Videton játéka tanácstalan, egysíkú volt. Nyolc fordulóval a zárás előtt nyolc pont a Loki előnye a Győr előtt, José Gomes alatt pedig igencsak inog a kispad. A fehérvári szurkolók csakúgy, mint a legutóbbi Győr elleni hazai mérkőzésen, ezúttal is tüntettek a portugál vezetőedző ellen, és vastapssal, illetve "Bajnokcsapat!" felkiáltással búcsúztak a pályáról levonuló debreceni labdarúgóktól.

[1609906] 2014-03-30 16:30:00 Videoton - Debrecenx;
[1609906] 2014-03-30 16:30:00 Videoton - Debrecenx