Sportfogadás-suli

Hogyan kezeljük a sztárok hiányát?

  • Kirby Garlitos - fordította: th3PR0j3ct0r

Március vége felé már azt mondhatjuk, hogy nyakunkon az NBA rájátszása, ennek apropóján pedig egy stratégiai cikket olvashattok az alábbiakban, melynek témája a sztárok hiánya, illetve annak hatásai az adott csapatra és a saját játékunkra.

Westbrook hiányát annyira nem érezte meg a Thunder - Fotó: AFP

A sportfogadás hendikepes formája sohasem volt egyszerű feladat - még a legjobb fogadók számára sem. Gondoljunk azonban bele abba, hogy mennyire nehéz dolgunk van akkor, amikor sérüléseket kell számításba vennünk, főleg ha hiányzó sztárokról beszélünk. Baseballban vagy amerikai fociban nincs akkora jelentősége egy-két sérültnek, hiszen a csapatok általában elég mély kerettel rendelkeznek ahhoz, hogy pótolni tudják a hiányzókat.

A kosárlabda azonban teljesen más, mivel összesen 12 aktív játékosra számíthatnak az edzők, a keretben pedig csak 15 kosaras lehet. Így nem is csoda, hogy a legtöbb csapat komoly problémákkal számolhat akkor, amikor lesérül egy-egy sztár, hiszen nem biztos, hogy van lehetőség a pótlásukra, illetve a teljesítményük reprodukálására.

Vegyük például a Los Angeles Lakerst. Kobe Bryant sérülése, illetve a jó cserék hiánya gyakorlatilag tönkretette a csapat szezonját. A Lakers általában olyan csapat, amelyikre nagyon sokan fogadnak, idén azonban az első 61 mérkőzésből 49 alkalommal underdog volt.

Érdekes adat, hogy azon hat mérkőzésen, amelyeken Kobe Bryant pályára léphetett, kétszer favoritként szállt harcba a Lakers (-6 a Toronto és -3 a Phoenix ellen), és csak egyszer volt óriási underdog (+12 az Oklahoma City ellen), a többi esetben pedig jóval alacsonyabb hendikeppel fogadhattunk a Los Angeles Lakersre. Ha ezeket a meccseket nem vesszük figyelembe, a Lakers 55 meccsből 45-ször szállt harcba esélytelenként.

Kobe Bryant hiányát nem tudta elviselni a Lakers - Fotó: AFP

Hogy miért más egy-egy sztár hiánya a többi sporthoz képest? Vegyük például az NFL-t! Egy olyan remek irányító, mint Peyton Manning nincs közvetlen hatással arra, hogyan teljesít a Broncos védelme. Ezzel szemben az NBA-ben a legnagyobb szupersztárok a labda mindkét oldalán jól teljesítenek, vagyis nem csak támadásban, hanem védekezésben is komoly hatásuk van a csapat teljesítményére.

Vannak persze olyan esetek is, amikor egy-egy sztár kidőlése nem hat olyan drasztikus mértékben a csapat teljesítményére. Az Oklahoma City Thunder és a Miami Heat például jelentős számú mérkőzést játszott Russel Westbrook, illetve Dwyane Wade nélkül. Mivel azonban olyan nagyágyúkat találunk a keretben, mint LeBron James vagy éppen Kevin Durant, ezek a csapatok jóval könnyebben átvészelik ezeket az időszakokat, mint más együttesek, ahol egy-egy komoly sérülés nagy mértékben érezteti hatását a hendikepes fogadások határain is.

A helyzet azonban közel sem ennyire egyszerű. Vannak olyan esetek is, amikor egy-egy szupersztár csak néhány meccset hagy ki, ráadásul olyan időszakban, amikor a csapat amúgy is könnyű ellenfelekkel játszik. Érthető tehát, hogy Chris Paul kidőlése a Los Angeles Clippersből nem lenne olyan nagy hatással a hendikepes határokra, amennyiben a csapat olyan ellenfelekkel mérkőzik meg, mint a Milwaukee Bucks, az Orlando Magic, a Philadelphia 76ers vagy a Utah Jazz. Ha viszont a Clippers Paul hiányának idején a Pacers-Heat-Spurs-Thunder négyessel találkozna, akkor sokkal drámaibb módon változnának meg a line-ok.

Kevin Durant MVP-formában - Fotó: AFP

Elképzelhető olyan eset is, amikor egy csapatnál ugyan nincs második sztár, azonban a keret remek összetételéből adódóan jó cserékkel megoldható a csillagok pótlása, ezzel biztosítva a csapat versenyképességét. A Lakers idei szenvedése lényegében ebből fakad, hiszen a sztárok teljesítményét egyszerűen képtelenek voltak reprodukálni a többiek. Olyanok is szerepet kaptak, mint Robert Sacre, Jodie Meeks, Ryan Kelly vagy éppen Nick Young, azonban egy ilyen játékosokkal felálló csapatot közel sem biztos, hogy komolyan vesznek az ellenfelek...

Ezzel szemben a Thunder képes volt megtartani jó formáját Westbrook hiányában, köszönhetően Reggie Jacksonnak, aki bebizonyította, hogy remekül elirányítja a csapatot Westbrook távollétében. Jackson teljesítménye persze eltörpül Kevin Duranté mellett, azonban a Thunder sikereiben az csere irányítónak is elévülhetetlen szerepe volt.

Gregg Popovich remekül kezeli a sztárok hiányát - Fotó: AFP

A legjobb példa azonban a mély keretre, illetve arra, hogy hogyan vészelheti át a csapat egy-egy csillagának hiányát, az a San Antonio Spurs. Az idény jelentős részében a Sarkantyúsoknak rövidebb vagy hosszabb ideig nélkülözniük kellett olyan játékosokat, mint Tony Parker, Manu Ginobili, Tim Duncan vagy Kawhi Leonard, azonban az olyanok, mint Patty Mills, Marco Belinelli és Tiago Splitter bebizonyították, hogy minőségi teljesítményt tudnak a közösbe tenni. Ennek köszönhetően a Spurs úgy is a nyugati élcsapatok közé tartozik, hogy a sztárok többször is sérültek voltak.

Ha tehát NBA-re kötsz hendikepes fogadásokat, a sérültlistákra legalább akkora figyelmet kell fordítanod, mint a statisztikákra és a trendekre. Az NBA-s line-okra a sérülések vannak a legnagyobb hatással, így fogadóként maximálisan tisztában kell lennünk azzal, hogy egy-egy sztár hiányát hogyan tudja kezelni az adott csapat - amennyiben ebbe beletanulunk, jóval pontosabb becsléseket adhatunk, ami nyilvánvalóan nagyobb profithoz segít majd minket.