Forma-1

Räikkönennek fogalma sincs, mennyire jó a Ferrari

  • PKJ

A szezon előtti tesztek kétharmada lement, a csapatok már nyolc napot gyakoroltak, de Kimi Räikkönen még mindig nem tudja mit várjon magától és csapatától a 2014-es F1-es szezonban.

Räikkönen egyelőre közepesen megy a teszteken, mégis bizakodó - Fotó: AFP

A 2007-es világbajnok a hetedik legjobb időt teljesítette a szombaton véget ért bahreini teszten, ennek ellenére amondó, sokat egyelőre nem tud csapata és autója jelenlegi formájáról. Egy biztos, aggódni nem aggódik, mert komoly baj nincs a vörösök új, F14 T kódjelre hallgató konstrukciójával.

Räikkönen Bahreinben a harmadik és a negyedik napon vezette a Ferrarit. Különösebb gondja nem volt, az autó megbízhatóan működött, különösen, ha a Red Bull hasonló mutatóval vetjük össsze. A finn tehát joggal lehet bizakodó, ugyanakkor ő maga is elismeri, azt, hogy a riválisok versenytempójához képest hol jár a Ferrari, megbecsülni sem tudja.

"Nem túl meggyőzőek a köridejeink, de majd Ausztráliában meglátjuk mire elég ez a tempó" - mesélte az autosport.com című szaklapnak Szahírban. "A megbízhatóságunk oké, nagyon is rendben van, de a tempónk egyelőre nagy kérdőjel, főleg a többiekhez képest."

A nem éppen szószátyár stílusáról ismert finn ezúttal készségesen beszélt a megérzéseiről. "Nem hiszem, hogy rosszak lennénk, sőt. Igaz, csak a saját helyzetünkkel vagyok tisztában, azt, hogy mások mit csinálnak, hol tartanak, nem tudom. Majd kiderül" - elemzett sommásan.

Mint elmondta, bőven van még tennivaló a kevesebb, mint egy hónap múlva esedékes szezonrajtig, de szerinte ezzel minden csapat hasonlóan van. "Csak reménykedni tudok, hogy amikor Ausztráliában elindul az évad, ott leszünk, ahová várjuk magunkat" - magyarázta a tavaly még a Lotussszal versenyző Jégember.

A Ferrarinak szakértői elemzések szerint elsősorban a motorjával van még tennivalója, és az sem lenne nagy baj, ha jobb beállításokat tudnának találni az autó aerodinamikáját illetően. Räikkönen szerint azonban ezek csak apró finomítások, komoly módosításra egyáltalán nincsen égető szükség.

"A jövő héten még egy kis tempót kellene találnunk, ennyi az egész. Nyilván lesznek apróbb változtatások, az a lényeg, hogy megértsük, pontosan miért, és hogyan reagál ezekre az autó. Ha ez sikerül, tudunk még fejlődni."

Mint ismeretes, az idei Forma-1-es bajnoki szezon március 16-án, az ausztráliai Melbourne-ben indul. Addig még újabb négy napnyi tesztmunka vár a csapatokra.