Forma-1

Briatore miatt szenved a Red Bull

  • PKJ

A Renault miatt szenved az F1-es teszteken a Red Bull, a franciák energiavisszanyerő-rendszere egyelőre sehogyan sem akar működni. Ha hihetünk Christian Horner csapatfőnöknek, akkor közvetve a korábbi Renault-vezért, Flavio Briatore lehet a hibás.

Horner bizakodó, de ő is elsimeri, bajban a Red Bull - Fotó: AFP

A címvédő Red Bull botrányosan kezdte az idei F1-es idényt. A teszteken még kört is alig tudott teljesíteni a csapat, egyre-másra bukkantak fel a rejtélyes problémák, és amikor menni tudtak, akkor sem voltak különösebben gyorsak. Most úgy tűnik, megvan a hiba, állítólag az újonnan csatasorba állított ERS (energia-visszanyerő-rendszer) a ludas.

Az ERS bizonyos szempontból annak a KERS-nek az utóda és örököse, amely 2009-ben mutatkozott be az F1-ben. Durva egyszerűsítéssel úgy írható le a működése, hogy a fékezéskor keletkező energiát megőrzi, tárolja, majd egy gomb megnyomásával mozgási energiává alakítja át, és így gyorsítja az autót.

Ezt a szerkezetet 2009-ben a legnagyobb csapatok, a McLaren, a Ferrari és a BMW hozták be a bajnokságba, de 2010-től mindenkinek kötelezpen használnia kellett. A gyártást azonban eléggé eltérő módszerekkel oldották meg a konstruktőrök.

A legtöbben a motorgyártóra bízták az előállítást, kivéve a Renault, amelynek csapatfőnöke, Flavio Briatore a csapat saját hatáskörében tartotta a KERS fejlesztését. Ugyanígy tett később a szintén a franciák motorjait használó Red Bull, akik 2010 és 2013 saját gyártású KERS-szel verték agyon a világot.

Az ERS viszont már olyan szoros kapcsolatban van a motorral, hogy muszáj az erőforrásokkal szerves összhangban gyártani. A Renault viszont évekig egyáltalán nem bíbelődött a KERS-szel, így most komoly hátrányban van a Ferrarihoz és a Mercedeshez képest, akik évek óta üzembiztosan gyártják a technológiát.

"Most próbálunk segíteni a Renault-nak, de nem megy egyszerűen, mert nem végelenek a kapacitásaink. Muszáj előrelépnünk, és ezzel foglalkoznunk, mert most ez a legnagyobb problémánk" - nyilatkozta a csapatfőnök Christian Horner az autosport.com című szaklapnak.

"Annak idején Briatore döntése logikus volt, de szerintem ez a fő oka a mostani szenvedésnek. Persze, akkor még kevésbé voltak komplexek ezek a szerkezetek, lehetett őket a motoroktól különállóan is gyártani" - tette még hozzá.

A Red Bull a szombaton véget érő második, bahreini tesztelésen is rengeteget szenvedett. Már az első nap sok időt elvesztegettek azzal, hogy alkatrészekre vártak, de több napon is idő előtt kellett befejezniük a munkát. Horner szerint nagy baj nincs, rengeteget léptek előre a jerezi tapasztalatokhoz képest, de a kemény munka mindenképp szükséges.

"Nagy kihívások előtt állunk, de mi és a Renault is remekül reagált ezekre a problémákra. Keményem dolgozunk, és bár nyakunkon a szezon, de kész leszünk" - bizakodott az újságíróknak.