Forma-1

Megint változhat az időmérő

  • PKJ / AUTOSPORT

Az FIA és a csapatok is megunták az időmérős gumispórolást, a február 21-i ülésen szabályváltozás jöhet. Ellenszavazat nem lehet.

Talán Christian Horner is épp az időmérő átalakításán mereng - Fotó: AFP

2014-gyel együtt egy sor szabályváltozás is köszöntött az F1-re. Korábban a fontosabbakat külön cikkben is végigzongoráztuk, de úgy látszik, nincs vége a hullámnak, mert az autosport.commost arról ír, az időmérő szabályrendszere is megváltozhat.

A gond ugye az, hogy a jelenlegi rendszer szerint mindenkinek azzal a gumival kell elrajtolnia a vasárnapi versenyen, amelyikkel az időmérő utolsó szakaszában a leggyorsabb köridőt futotta. Ezért aztán a Q3-ban elég gyakori eset, hogy néhány versenyző inkább ki sem megy, bevállalva a 10. (kilencedik, nyolcadik, stb.) helyet, csak, hogy másnap szabadon taktikázhasson a gumikkal.

Ebből aztán sokszor teljesen unalmas és eseménytelen utolsó tíz perc kerekedett ki.

A következő, bahreini tesztelés idejére az FIA összehívta a csapatok képviselőit, hogy együtt dolgozzanak ki egy koncepciót, ami segít megelőzni a hasonló helyzetek kialakulását. A találkozó állítólag február 21-én lesz, még éppen időben, hogy az esetleges változtatások már a szezon első versenyétől életbe léphessenek.

Az autosport.com most megszellőztetett néhány teóriát, valószínűleg a megbeszélésen is hasonlók fognak elhangzani.

Az első változat lényege, hogy a versenyzőknek ne a Q3-ban, hanem a Q2-ben futott leggyorsabb körük alkalmával használt abroncsokon kelljen rajtolniuk vasárnap. Ezzel ugye okafogyottá válna az utolsó tíz perces spórolás, mindenki nyomhatná, ahogy csak a csövön kifér.

A második lehetséges megoldás lényege, hogy a Q3-ba jutó versenyzők kapjanak extra gumikat az utolsó tíz percre. Így értelemszerűen szintén teljesen felesleges lenne spórolni, mindenki a tőle telhető legjobbat futhatná az időmérő végén. A Pirelli egyébként korábban már jelezte, ha a csapatok szeretnék, ők tudnak speciálisan a kvalifikációra tervezett gumikat is gyártani.

Az említett megoldások mellett az is felmerült, hogy a jelenlegi tíz percesnél hosszabbra nyújtják az időmérő utolsó szakaszát annak érdekében, hogy minden versenyzőnek legyen ideje legalább két gyors kört futni a pole pozícióért.

Ha a csapatok egyezségre jutnak (vagyis találnak egy olyan verziót, amit mindenki, kivétel nélkül támogat), akkor az FIA Motorsport Világtanácsa március 16-i ülésén szentesítheti a szabályváltozást. Még éppen a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj előtt.

Kérdés, vajon érdeke-e mindenkinek, hogy megváltozzanak a jelenlegi unalmas, de legalább kiszámítható (és egyesek számára igencsak kedvező) körülmények. Ha nem, komoly csatározásokra lehet még számítani a színfalak mögött.