Premier League

A Liverpool földbe döngölte a listavezetőt

A Liverpool nagyszerű játékkal 5-1-re kiütötte az Arsenalt az angol labdarúgó-bajnokság 25. fordulójának nyitómeccsén.

Mindkét gárda jó formában várta a találkozót, a Liverpool öt, az Arsenal hét forduló óta volt veretlen, a múlt ugyanakkor az Ágyúsok mellett szólt: a londoniak megnyerték az előző négy összecsapást, novemberben nagyon magabiztosan múlták felül 2-0-ra a Vörösöket az Emiratesben.

A Liverpool bosszút, méghozzá igencsak megalázó bosszút állt: már 52 másodperc után vezetett a hazai együttes, Steven Gerrard bal oldali szabadrúgása után Martin Skrtel térdkaláccsal piszkálta be a labdát a hálóba (1-0). Sokkolta a gyorsan benyelt gól az Arsenalt, ám az újabb rögzített helyzetnél megint csődöt mondott védelme: a 10. percben Gerrard szögletből ívelt középre, Skrtel kemény fejese a kapu jobb sarkában végezte (2-0).

A szlovák védő (is) duplázott - Fotó: AFP

Elképesztően futballozott a Pool, passzjátéka zseniális volt, sorjáztak a helyzetek, Sturridge ziccert hibázott, Suárez a kapufát találta el. Sterling viszont pontos volt, Suárez indította kontrából, a szélső öt méterről a jobb alsóba gurított (3-0). Három perc múlva Coutinho szolgálta ki Sturridge-ot, aki 15 méterről kilőtte a jobb alsót (4-0). Ilyen gyorsan még sosem szerzett négy gólt a Liverpool a Premier League-ben: a korábbi rekord 45 perc volt, 2006 decemberében a Wigan ellen.

Eldőlt a mérkőzés, az Ágyúsok nagyon gyengén játszottak, 1-0-nál volt a legkomolyabb lehetőségük az első 45 percben, Mignolet hibája után Skrtelnek kellett tisztáznia a gólvonal elől Giroud lövését. A félidő hajrájában átvette ugyan az irányítást a vendégcsapat, de helyzetig sem jutott.

Egyetlen egyszer fordult elő, hogy négygólos vezetést elvesztegetett egy csapat: 2011. februárjában éppen az Arsenal 4-0-ra vezetett a félidőben a Newcastle ellen, a vége 4-4 lett.

Az 52. percben teljessé vált a kiütés: Sterling lövését elsőre védte Szczesny, a kipattanót bevágta a kapuba a fiatal játékos (5-0). A 60. percben hármas cserét hajtott végre Arsene Wenger, a meccs már elúszott, lekapta kulcsjátékosait, Giroud helyett Lukas Podolski, Özil helyett Tomás Rosicky, míg Monreal helyett Kieran Gibbs állt be.

A második játékrészben el-eljutott az Arsenal Simon Mignolet kapujáig, a 69. percben összejött a szépítés, Gerrard buktatta Wilshere-t, nem is reklamált, a tizenegyest Mikel Arteta értékesítette (5-1). A Vörösöknél Luis Suárez próbálkozott, hogy a társak után ős is gólt ünnepelhessen, trükkös szabadrúgását fogta Wojciech Szczesny. A túloldalon Arteta löketét védte bravúrral Mignolet. A góllövőlistát vezető Luis Suárez végül nem szerzett gólt, Brendan Rodgers lecserélte.

A Liverpool nagyon simán győzött, és nem mellesleg a Manchester Citynek és a Chelsea-nek is tett egy szívességet, a gyárvárosiak átvehetik a vezetést a tabellán, és a Chelsea is - a Kékek ma délután a Newcastle Unitedet fogadják, ha nyernek, a Cityn lesz nyomás. A fordulót követően várhatóan a szorzók is változnak a fogadóirodáknál a bajnoki címet és a BL-indulást illetően.

[1474961] 2014-02-08 13:45:00 Liverpool - Arsenalx;