Australian Open

Sok sírás után ért a csúcsra Wawrinka

A meglepetésember, Stanislas Wawrinka végig tudott menni az Australian Open-győzelemig vezető úton, majd így értékelt Rafael Nadal legyőzése után.

Wawrinka megszakította a nagy négyes sorozatát - Fotó: AFP

"Számomra természetesen ez a legjobb Grand Slam az összes közül. Tavaly egy őrült meccset játszottam, elvesztettem, és sokat sírtam utána. Sok minden történt azóta. Most még nem tudom, hogy álmodom-e vagy sem, holnap reggel meglátjuk" - mondta a svájci, aki immár hazája első számú játékosa lesz, legalábbis a világranglista alapján. Federer ugyanis a nyolcadik helyre csúszik vissza hétfőtől, míg ő a harmadik pozícióba lép előre.

Bár Wawrinka az első szettet is uralta, sokak szerint befolyásolta a mérkőzést Nadal hátsérülése, ami miatt a második játszmában időt kért. A világelső azonban igyekezett magáról legyőzőjére terelni a reflektorfényt.

"Már a bemelegítésnél is éreztem egy kicsit a hátamat. Egy kicsit rosszabb lett az első szettben, aztán a második elején, egy szervánál volt egy rossz mozdulatom, éreztem, hogy begörcsöl. A gyúró megpróbálta ellazítani az izmokat. A legrosszabb ez, ami ilyenkor történhet, hiszen sokat készül az ember, aztán a döntőben nem tudja a legjobbját nyújtani. De nem ez a megfelelő pillanat, hogy erről beszéljünk, mert ez Stan napja. Gratulálok neki, mert nagyszerűen játszott, hihetetlen jól. Megérdemelte a győzelmet, és örülök, hogy ő nyert. Remek srác, jó barátok vagyunk. Óriási önbizalommal játszik, nagyon keményen üt minden labdát, és nagyon jól mozog a pályán" - mondta a spanyol.

Wawrinka a meccs első felében kifejezetten ritkán ütötte be az első szerváit, de amikor beütötte őket, akkor szinte mindig pontot is nyert, és a második adogatások mögött is rendre irányítani tudta a játékot, amire Nadal nem volt képes. A svájci sok nyerőt ütött, egyedül a harmadik szettben bizonytalanodott el, ekkor többet hibázott, mint ahányszor bejöttek a megoldásai. Abban már Nadal sérülése is közrejátszott, hogy 19 ásszal zárta a találkozót, de összességében csak nagyon ritkán engedte irányítani ellenfelét, így egyértelmű győzelmet aratott.

Australian Open
férfi egyes, döntő, statisztikák
Stanislas Wawrinka   Rafael Nadal
19 Ászok 1
2 Kettős hibák 3
53/96 (55%) Beütött első szervák 84/108 (78%)
46/53 (87%) Első szervák után nyert pontok 50/84 (60%)
22/43 (51%) Második szervák után nyert pontok 10/24 (42%)
217 km/h Leggyorsabb szerva 200 km/h
192 km/h Első szervák átlagsebessége 162 km/h
156 km/h Második szervák átlagsebessége 134 km/h
11/12 (92%) Hálónál megnyert pontok 5/8 (63%)
5/15 (33%) Bréklabdák 2/6 (33%)
48/108 (44%) Fogadóként nyert pontok 28/96 (29%)
53 Nyerő ütések 19
49 Ki nem kényszerített hibák 32
116 Összes megnyert pontok 88