Forma-1

Kobajasi visszatér, nincs már kiadó hely 2014-re

  • PKJ

A korábban remeklő, de 2013-at kihagyó japán pilóta a Caterhammel tér vissza a Cirkuszba. Minden hely elkelt a szezonra.

Kobajasi tavaly kimaradt, most bekerült az utolsó pillanatban - Fotó: AFP

A Forma-1-es csapatok közül utolsóként a Caterham is bejelentette 2014-es pilótapárosát. A Tony Fernandez által menedzselt, korábban Lotus néven futó zöldek a rutinosnak mondható Kamui Kobajasi és az újonc Marcus Ericcson mellett tették le a voksukat.

A hírek szerint mindkét versenyző súlyos szponzorpénzeket hoz magával, többek között ennek is köszönhetően tudták kiütni a nyeregből a tavaly versenyző Pic-Van der Garde kettőst.

Korábban az amerikai Alexander Rossi, és a holland Robin Frijns neve is felmerült a csapatnál, de a két fiatal tehetség végül csak a tartalékpilótai státuszig jutott. 

Kobajasi 2009-ben a Toyota saját nevelésű versenyzőjeként mutatkozhatott be az F1-ben, de a gyár kivonulása miatt 2010-től három éven át a Saubernél versenyzett. Több futamon is remek előzésekkel hívta fel magára a figyelmet, volt olyan időszak, amikor a Ferrarival is összeboronálták. Legjobb eredménye a 2012-es Japán Nagydíjon elért harmadik helyezés volt.

2013-ra azonban a Sauber mégsem őt, hanem a jelentős szponzorpénzzel érkező Esteban Gutierrezt választotta, így Kobajasi ülés nélkül maradt. Egy évig a Ferrari sportautó-projektjében vett részt, de mindvégig hangoztatta, hogy szeretne visszatérni a Forma-1-be.

Ericcson neve a GP2-es mezőnyből lehet ismerős, a svéd négy évet húzott le a sorozatban. A tavalyi bajnokságban hatodik lett, túlzás nélkül állítható, hogy nem elsöprően remek eredményei miatt esett rá a Caterham választása.

A bejelentéssel véglegessé vált a Forma-1-es vb 2014-es mezőnye, íme a rajtlista:

Pilótalista és rajtszámok
2014-ben
Csapat    
Red Bull-Renault Sebastian VETTEL (1) Daniel RICCIARDO (3)
Ferrari Fernando ALONSO (14) Kimi RAIKKÖNEN (7)
Mercedes GP Lewis HAMILTON (44) Nico ROSBERG (6)
Lotus-Renault Romain GROSJEAN (8) Pastor MALDONADO (13)
McLaren-Mercedes Jenson BUTTON (22) Kevin MAGNUSSEN (20)
Force India-Mercedes Nico HÜLKENBERG (27) Sergio PÉREZ (11)
Sauber-Ferrari Adrian SUTIL (99) Esteban GUTTIERREZ (21)
Scuderia Toro Rosso Jean-Eric VERGNE (25) Danyil KVJAT (26)
Williams-Renault Valtteri BOTTAS (77) Felipe MASSA (19)
Caterham-Renault Kamui KOBAJASI (?) Marcus ERICCSON (?)
Marussia Jules BIANCHI (17) Max CHILTON (4)