Férfi kézilabda Eb

Megint nem bírtunk a dánokkal és a démonjainkkal sem

A házigazda, címvédő és vb-ezüstérmes Dánia ellen nagyot küzdött, talán görcsös is volt a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely végül papírforma-vereséget szenvedett.

Egy kicsit bizonytalanul kezdett a magyar válogatott, amely védekezésben az átlövőkkel szembeni távolságot, támadásban Landin ellenszerét nem találta. 4-1 után azonban Tatai többször is védeni tudott, miközben elöl is sikerült egyre hatékonyabban befejezni az akciókat. A vezetést is átvettük (6-7), Ulrik Wilbek időkérése után azonban felesleges kapkodásba kezdtünk, így újra Dánia került előnybe.

Vesztettünk, Ancsin megsérült - Fotó: MTI, Kovács Tamás

Ezt tartotta, sőt, növelte is kissé a szünetig, miközben a mieink közül Schuch, Ancsin és Lékai is pontatlan volt, Mocsai pedig többnyire kiszámíthatóan játszott, így blokkolták a lövéseit. (14-11)

A pihenő után megint Hansenék vettek lendületet, köszönhetően újabb buta hibáknak támadásban - például annak, hogy Mocsai egy alkalommal három emberrel szemben vállalta túl magát -, illetve a játékvezetői ítéleteknek is. Ez a szlovén bírópáros már a spanyolokat is nagyon tisztelte az első fordulóban, most pedig előbb két percet adtak Ilyésnek, amiért az elcsúszó Mikkel Hansen vállára tette a kezét, majd piros lappal küldték ki az átlövőt. A 41. percben ugyanis annyira hadakozott a labdáért René Toft Hansennel, hogy valahova a nyaka vagy az arca köré csapott, ezt pedig a sípmesterek szándékos ütésnek ítélték. Finoman szólva is tévesen.

Ilyés nélkül továbbra is tartani tudtuk a beállósokat, de az átlövőkkel szembeni védekezés még kevésbé ment, így nem volt esély a felzárkózásra. Kapusaink bravúrokkal tudtak volna segíteni, de ezek nem igen jöttek, támadásban pedig feleslegesen görcsösek és kapkodóak voltunk. A hajrára Ancsin Gábor térde megsérült - egyelőre nem tudni, hogy mennyire súlyosan -, nélküle pedig még inkább elfogytunk az ellenfél kapuja előtt.

A véghajrában sikerült három gólra felzárkózni, és kettőre is sikerülhetett volna, de Iváncsik Gergő mellkason lőtte Landint hetesből, majd egy teljesen felesleges találatot még kaptunk a szélről, szinte az alapvonalról, így négygólos vereség lett a vége. (28-24) Így tehát ha sikerül nyerni Ausztria ellen és Izland kikap a már biztos csoportgyőztes dánoktól, pénteken játszhatunk az ötödik helyért, de ehhez szerdán le kellene dolgozni az izlandiakkal szembeni, nyolc találatnyi, gólkülönbségbeli hátrányt is.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság
középdöntő, 1. csoport
Dánia-Magyarország 28-24 (14-11)
Herning, vezették: Krstic, Ljubic (szlovénok)
 
Dánia: Landin, Green (kapusok), Mogensen 5, Christiansen 3, Thomsen, Larsen, Mortensen 3, Eggert 3, Spellerberg 1, Knudsen 1, Svan Hansen 2, Lindberg 1, R. Toft Hansen 1, Mollgaard 1, Sondergaard 2, M. Hansen 5
Szövetségi kapitány: Ulrik Wilbek
Magyarország: Mikler, Tatai (kapusok), Ilyés, Szöllősi 1, Schuch, Mocsai T. 2, Császár 2, Iváncsik G. 6, Putics 1, Nagy K., Gulyás 3, Vadkerti 1, Zubai, Szalafai 1, Ancsin 4, Lékai 3
Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos
 
A csoport többi mérkőzésén:
Macedónia-Izland 27-29 (11-14)
Ausztria-Spanyolország 27-28 (12-14)
 
A csoport állása: 1. Dánia 8 pont, 2. Spanyolország 6, 3. Izland 5, 4. Magyarország 3, 5. Macedónia 2, 6. Ausztria 0
Élő közvetítés: Dánia-Magyarország kézi Eb 2014 01 20x