Férfi kézilabda Eb

Hivatalosan is Izland mumusai lettünk, pontot vihetünk a középdöntőre

A férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában Izland volt a magyar válogatott ellenfele. A londoni olimpián legyőzött skandináv gárda ellen újra kiélezett meccset játszott a Mocsai-legénység, amely egy pontot szerzett.

Sokkal jobban kezdtünk, mint két napja Spanyolország ellen, Ancsin Gábor különösen jól rajtolt, sorra szórta a gólokat, néha egészen távoli átlövésekből. Ez persze az izlandi kapusteljesítményről is sokat elárult, amin a szünetig nem is tudott javítani az ellenfél. Császárnak, Puticsnak, Nagy Kornélnak és Gulyásnak is voltak jó átlövései, azaz egyértelműen sikerült ezen a téren fejlődni, noha épp a középső védekezéséről híres a skandináv gárda.

Ancsin végre igazi nehézbombázó volt - Fotó: MTI, Kovács Tamás

Közben azonban a bizonytalanul kezdő, több labdát eladó Palmarsson bombáit nem sikerült megállítani, és a bal szélről is sokszor kísérletezhettek az északiak, noha egyetlen igazi szélsőjük, Olafsson korán megsérült. Így aztán hiába vezettünk hárommal is az első félidő utolsó tíz percében, végül 16-15-tel mehettünk pihenni.

A második félidő rajtja Izlandnak sikerült jobban, Edvarsson javult a kapuban, miközben Palmarssonnal továbbra sem bírtunk, a játékvezetők pedig néhány percenként rendre kiosztottak a mieinknek egy-egy kiállítást. Következetesek voltak a bírók, az tény, de elfogulatlan kommentárok szerint is szigorúak, amikor egy-egy vállra tett kéz miatt kiküldték Lékait vagy épp Schuchot.

23-23 után tudtuk újra magunkhoz ragadni a kezdeményezést, de ettől kezdve mindkét oldalon a védekezés kezdett dominálni, támadásban egyik oldal sem remekelt. Ancsin néhány jó átlövést még el tudott engedni az utolsó negyedórában is, de mellette már senki nem volt igazán veszélyes távolról. Kreatív figurákból tudtunk inkább helyzetbe kerülni, de a befejezések ilyenkor is pontatlanok voltak. Ugyanez volt azonban a helyzet Izlandnál is, így nem tudott ellépni az ellenfél sem.

Különösen az utolsó öt percre vált kiélezetté és feszültté a csata, egyik csapat sem tudott gólt lőni, végül Schuch harmadik - és talán az egyetlen jogos - kiállítását követően Karason talált be. Lékai azonban egy rosszul szervezett, nehézkes lefolyású támadás végén még meg tudta lepni Edvarssont, a hátralévő nyolc másodperc pedig kevés volt az északiaknak az újabb gólhoz, így döntetlennel ért véget a meccs. (27-27)

Ez azt jelenti, hogy ha sikerül teljesíteni a következő - szintén nehéz - feladatot, azaz legyőzzük Norvégiát, egy pontot vihetünk magunkkal a középdöntőre is.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság
B csoport, 2. forduló
Magyarország-Izland 27-27 (16-15)
Aalborg, vezetik: Nikolics, Szojkovics (szerbek)
 
Magyarország: Mikler, Tatai (kapusok), Ilyés, Szöllősi, Schuch, Mocsai T., Császár 5, Iváncsik G. 3, Putics 2, Nagy K. 1, Gulyás 2, Vadkerti, Zubai 3, Szalafai, Ancsin 7, Lékai 4
Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos
Izland: Gustavsson, Edvarsson (kapusok), Svavarsson, Kritjansson 1, Palmarsson 8, Hallgrimsson 3, Atlason 3, Olafsson, Sigurdsson 5, Gudjonsson 1, Gudmundsson, Jakobsson, R. Gunnarsson 1, Karason 4, B. Gunnarsson 1, Jonsson
Szövetségi kapitány: Aron Kristjansson
 
A másik mérkőzésen: Norvégia-Spanyolország 25-27 (8-12)
Az állás: 1. Spanyolország 4 pont, 2. Izland 3, 3. Magyarország 1, Norvégia 0
Élő közvetítés: Magyarország-Izland kézi Eb 2014 01 14x
  • Pro
    mr.blonde
    2014. január 13., Hétfő 11:41

    Unknown | Magyarország - Izland

    2014. január 14., Kedd 18:00
    • Ország:Ismeretlen
    • Fogadás típusa:Bármi más
    • Tipp:Végeredmény: Izland nyer
    • Időszak:Teljes játékidős fogadás
    • Odds:1.78
    • Eddig éri meg:1.7
    • Tét:5
    • INDOKLÁS:

      Sajnos a spanyolok elleni mérkőzés bebizonyította, hogy Nagy László nélkül a magyar válogatott klasszisokkal gyengébb csapat. Támadásban a szaggatottról teljesen veszélytelenek vagyunk, a beállót abszolút nem találtuk meg és rengeteg ziccert is elhibáztunk. Védekezésben szintén látszik Nagy hiánya, nincs meg a kellő fegyelem, ráadásul az ellenfél beállósait rendre képtelen vagyunk tartani, ami Izland ellen a mérkőzésbe kerül(het). A kapuban is csak fellángolásokra lehet számítani Mikleréktől, mivel a védekezés sebezhetősége miatt a kapusok is elbizonytalanodnak. Izland az első meccsen remekül játszva győzte le Norvégiát, a torna előtt még sérüléssel bajlódó Valur Sigurdsson 9 góllal jelezte, bizony kutya baja. Ez azt is jelenti, hogy az északiak mégsem olyan foghíjas kerettel jöttek az Eb-re. Izland tipikus skandináv kézilabdát játszik, ami ellen a magyarok nem túl eredményesek, a szélsők helyzetbe hozása mellett a beállós megjátszása is alapeleme az ellenfél taktikájának. Jó erőkből áll Izland, maradt is bennük tartalék, az ominózus olimpiai dráma miatt pedig fűti őket a revans vágya. Nem érzem a magyar csapaton az erőn, 1.70 feletti oddson ezért bőven látok értéket Izland győzelmében.

    • Eredmény:

      27-27