Fogadóelőny

Nadal már panaszkodik, Rafter pedig visszatér

Még el sem kezdődött a torna, a férfi világelső máris elégedetlen az Australian Open pályáinak felületével.

Ahatharom.com Fogadóelőny névre keresztelt hírrovatában az új esztendőben is rendszeresen jelentkezünk a teniszpályák környékének érdekességeivel, apró információkkal, hátha ezek adhatnak nektek ötletet, ihletet egy-egy újabb sikeres fogadáshoz.

- Prominens edzőpartnert talált az Australian Open előtti edzésekre a wimbledoni döntős Sabine Lisicki. A világranglista 15. helyén álló német játékos ugyanis az ötszörös Grand Slam győztes Martina Hingisszel ütögetett. "Régóta ismerjük egymást, egyszerűen csak segített nekem játékban maradni" - nyilatkozta Lisicki azon kérdés kapcsán, hogy a mostani közös tréning egy hosszú távú kapcsolat kezdete vagy csak alkalmi együttműködés. "Nem tudom, hogy a fiúknál terjedő trend nálunk is megvalósul-e, mindenesetre jó volt vele készülni" - tette hozzá, miután újságírók az Edberg-Federer és Becker-Djokovics koprodukcióval vonták őket párhuzamba. Az mindenesetre eldőlt, hogy Hingis Lisicki első fordulós meccsén ott ül majd a játékos páholyában. A 24 éves német játékost eddig édesapja, Richard edzette, a 2013-as évben Ricardo Sanchez, Robert Orlik és Wim Fissette is dolgozott vele, de egyik "kapcsolat" sem volt hosszú életű.

- A világelső Rafael Nadal már túl van néhány edzésen az Australian Open helyszínén Melbourne-ben, így nem csoda, ha a riporterek máris faggatták a tapasztalatairól. "A körülmények egészen mások, mint amilyennek az emlékeimben szerepel. Az idei pálya sokkal gyorsabb, mint amit valaha tapasztaltunk. Nem értem, hogy miért kell mindig változtatni a felületen, hiszen tavaly is nagyszerű és hosszú mérkőzések voltak itt. Nem tudom, hogy ez jó döntés volt-e" - merengett el a kifejezetten nehéz sorsolást kapó spanyol a torna kezdése előtt.

Roger Federer az új felület kapcsán viszont arról beszélt, hogy szerinte nem fognak rövidülni a labdamenetek az idei tornára. Hozzá csatlakozott Andy Murray is, aki szerint minden ugyanaz, mint az előző évben, a labdák sebessége, a pályák gyorsasága hajszálra azonos a 2013-assal. Nadal kedden az első fordulóban rögtön egy nehéz ellenféllel, a hazaiak kedvencével, Bernard Tomiccsal találkozik.

- Meglepő névvel találkozhatunk az Australian Open férfi páros tornájának főtábláján, ahol a korábbi világelső (a közelmúltban Budapesten is ütögető) Patrick Rafter neve is szerepel. A US Opent 1997-ben és 1998-ban is megnyerő ausztrál honfitársa, Lleyton Hewitt oldalán ragad majd újra ütőt. "Izgalmas lesz, ez a páros, ahol csak a pálya fele az enyém, talán bírni fogom" - nyilatkozta mosolyogva a 41 esztendős Rafter, aki jelenleg az ausztrál Davis Kupa csapat kapitánya is egyben. Rafterék az első körben az amerikai Eric Butorac és a dél-afrikai Raven Klaasen párosával találkoznak.

- A selejtezőből induló spanyol Garbine Muguruza nyerte meg a hobarti tenisztornát, miután a döntőben 6-4, 6-0 arányban győzött a cseh Klara Zakopalova ellen. A világranglista 58. helyén álló Muguruza ezzel pályafutása első sikerét aratta a WTA sorozaton.

- Megszakadt a korábbi német tenisz klasszis, Boris Becker és a Mercedes cég együttműködése. Az okokról a felek nem nyilatkoztak még, de bennfentes források szerint a presztízs autókat gyártó cég részéről Becker néhány nyilvános fellépését kritizálták, amellyel a cég imázsát rontotta. Becker jelenleg már Melbourne-ben tartózkodik, ahol az Australian Open címvédőjének, Novak Djokovicsnak a tanácsadójaként (edzőjeként) tevékenykedik.