Fogadóelőny

Nadal nem vállalja a Davis Kupát a németek ellen

Rafael Nadal tudatosan igyekszik csökkenteni a versenyterhelést, ennek most a németek elleni Davis Kupa-csata esett áldozatául.

A hatharom.com Fogadóelőny névre keresztelt hírrovatában az új esztendőben is rendszeresen jelentkezünk a teniszpályák környékének érdekességeivel, apró információkkal, hátha ezek adhatnak nektek ötletet, ihletet egy-egy újabb sikeres fogadáshoz. Babos Tímea bravúros párosbeli győzelme és Fucsovics Márton selejtezős menetelése alapján eddig kijelenthetjük, számunkra jól kezdődött a 2014-es tenisz évad.

- Jelentősen nőttek a németek esélyei a január végén rendezendő Davis Kupa-fordulóban. A Frankfurtban sorra kerülő német-spanyol összecsapáson ugyanis nem lesz ott az ellenfélnél a világelső Rafael Nadal. Az utóbbi években rendre térdpanaszokkal küzdő Nadal a nagy terhelésre (és a reményei szerint számára hosszúra nyúló Australian Open szereplésre) hivatkozva mondta le a részvételt.

Nadal inkább egyéni karrierjére koncentrál - Fotó: AFP

Így az új Davis Kupa-kapitánnyal, Carlos Moyával felálló spanyoloknál David Ferrer lesz a legmagasabban rangsorolt játékos.

- Alig néhány nappal az Australian Open kezdése előtt kellemetlen élmény érte a német Sabine Lisickit Ausztráliában. A tavalyi wimbledoni döntős német teniszező szállodai szobájába ugyanis egy idegen lépett be, miközben Lisicki éppen bent tartózkodott. A német játékos mikroblog oldalán fejezte ki aggodalmát a szállodai biztonság miatt. Lisicki az ausztrál bajnokság első körében a horvát Mirjana Lucic-Baroni ellen lép majd pályára.

- Nehéz helyzetbe kerülhet hamarosan az argentin Juan Martín del Potro az Australian Openen. A Wilson ütőkkel játszó teniszezőnek ugyanis már csak két ütője van a cég régi kollekciójából, és az újat még nem szokta meg annyira, hogy áttérjen arra. "Közel voltam már ahhoz, hogy végleg váltsak, de még nem érzem 100%-osnak az új ütőimet" - nyilatkozta del Potro, aki bízik benne, hogy Melbourne-ben nem törik el a két megmaradt ütő egyike sem. Egyébként nem csoda, ha az argentin ragaszkodik a Wilson KFactor ütőkhöz, hiszen 2009-ben éppen ilyen típusú ütővel nyerte meg karrierje első és mindmáig utolsó Grand Slam-tornáját, a US Opent. Del Potro azt is hozzátette, hogy sürgősen szüksége lehet az ütőváltásra, mert a világ legjobbjai egy meccset akár 6-8 ütővel is játszhatnak, így ebben a vonatkozásban előnyben vannak hozzá képest.

- Pénteken Sydneyben rendezték meg a szezon egyik első rangos WTA-tornájának döntőjét, ahol a világranglista 9. helyén álló német Angelique Kerber ellenfele a selejtezőből érkező bolgár Cvetana Pironkova volt. A 96 percig tartó döntőben a világranglista 107. helyén álló Pironkova győzött 6-4, 6-4 arányban, így a trófea mellett övé lett a 120.000 dolláros pénzdíj is. Érdekesség, hogy Pironkova a gyengébben sikerült tavalyi szezon után - saját bevallása szerint - még a visszavonulás gondolatával is kacérkodott, most azonban a kvalifikációból indulva, zsinórban nyolc meccset (!) megnyerve tudott rögtön az év elején tornát nyerni, amely ráadásul pályafutása első WTA-torna sikere is egyben. Pironkova a menetelés során három TOP10-es játékost (Sara Errani, Petra Kvitová és Angelique Kerber) is legyőzött. A női profi teniszben utoljára 2010-ben (Jekatyerina Makarova - Eastbourne) fordult elő, hogy valaki selejtezőből indulva nyerjen versenyt.

- Zárásként pedig egy sportpolitikai hír: tizenhét évnyi munka után január végén távozik a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) marketing igazgatója, Jan Menneken.