Téli hírmorzsák

Morgenstern újabb csúnya bukása, ezúttal sírepülésben - videó

Rájár a rúd mostanság Thomas Morgensternre - az osztrák síugró alig egy hónapon belül már a második súlyos bukását szenvedte el.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- Pénteken délután a szezon első sírepüló versenyének selejtezőjét rendezték meg az ausztriai Bad Mitterndorfban. A 27 esztendős Thomas Morgenstern kénytelen volt kihagyni a kvalifikációt, mert az ezt megelőző edzésen óriásit bukott. A háromszoros olimpiai bajnok síugró, a levegőben veszítette el egyensúlyát, majd nagy sebességgel a földnek ütközött. Morgenstern egy időre az eszméletét is elveszítette, de utána magához tért. Kórházba szállították kivizsgálásra, szombati indulása egyelőre kérdéses. Az osztrák síugró még december elején Titisee-ben bukott, amelynek következtében szintén kórházba kellett vinni, a hétfőn lezárult Négysáncversenyen pedig bekötött alkarral tudott csak versenyezni.

A selejtezőt amúgy a szlovén Robert Kranjec (194,5 méter) nyerte meg a 2016-os sírepülő világbajnokság leendő helyszínén. A kvalifikációt Morgenstern mellett a japán Kaszai Noriaki és az összetett Világkupát vezető lengyel Kamil Stoch is kihagyta, de kiemeltként így is ott lehetnek a szombat délutáni versenyen.

- Az erős havazás miatt törölni kellett az ausztriai Altenmarkt-Zauchensee-ben a péntekre kiírt női lesikló edzést. A női alpesi sí Világkupában a tervek szerint szombaton egy lesikló (Miklós Edit is indul), vasárnap pedig egy szuper-kombinációs versenyt rendeznek. A csütörtöki első lesikló edzésen egyébként Anna Fenninger volt a legjobb, Miklós Edit az 50. legjobb időt síelte, 4,7 másodperccel elmaradva az osztrák síző mögött.

- Pénteken délután a nők 15 km-es egyéni versenyével folytatódott a biatlon Világkupa sorozat. Ruhpoldingban az összetett Világkupában vezető Gabriela Soukalová (1 lövőhiba) szerezte meg a győzelmet a fehérorosz Darja Domracseva (2) és a szintén Veronika Vitkova (0) előtt. A kilencvennyolc tagú mezőnyben Szőcs Emőke is rajthoz állt, aki hét lövőhibával, több mint 2 és fél perces hátránnyal a 97. helyen végzett. A németek számára a verseny kis híján meghozta a szezon első egyéni dobogóját, Franziska Hildebrand végül a negyedik helyen végzett. Szombaton kora délután a férfiak 20 km-es egyéni versenyét rendezik Ruhpoldingban.

- Veszélybe került Janne Ahonen olimpiai szereplése. Az ötszörös Négysáncverseny győztes finn síugró legenda már hetek óta bakteriális eredetű tüdőgyulladással küzd, így nem csak a hétvégi ausztriai, de a jövő heti lengyelországi versenyeket is kénytelen lesz kihagyni. A finn szövetség pénteken publikált közleménye szerint a betegség jelei már november végén jelentkeztek rajta, január elején pedig újra előjöttek a tünetek, így akár még Ahonen olimpiai szereplése is kérdésessé válhat. "Már Oberstdorfban is jelentkeztek a tünetek, nagy hiba volt, hogy ugrott, ennek most issza meg a levét" - nyilatkozták Ahonen állapota kapcsán az őt vizsgáló orvosok. A finn síugró klasszis jelenleg családja körében pihen odahaza és tv-n nézi a hétvégi sírepülő versenyeket.

- Az enyhe európai időjárás miatt iráni sípályákon készül a szocsi olimpiára Farkas Norbert alpesi síelő, aki a 3000 méter feletti magasságban élete legjobb formájába lendült. „Semsakban és Darbandsarban remek sípályák vannak, évente 15 nemzetközi FIS-versenyt szoktak rendezni. Nekem csak az volt furcsa, hogy 3000 méter felett csúsztunk, ez nemcsak szokatlan, hanem fárasztó is volt egyben” - mondta az nso-nak a 22 éves síelő, aki óriás-műlesiklásban harmadik lett. Farkas a szocsi olimpia előtt visszatér Európába, az edzések mellett magasan jegyzett európai futamokon indul el.