Sportfogadás-suli

Hogyan fogadjunk teniszre?

  • Cesc18

Cikkünkben egy fogadó szemszögéből igyekszünk betekintést nyújtani a tenisz világába.

Torna típusa

Nem minden verseny tartozik azonos kategóriába, így először is nem árt, ha tudjuk, hogy egy torna milyen ranggal bír. A szezon során négy Grand Slam-viadalt rendeznek (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open), melyek a tenisz csúcsát jelentik. Ezeken a legnagyobb az összdíjazás, és a megnyerhető ATP-pontok száma. A rangsorban utánuk következnek a Masters tornák (ATP 1000), amelyeken a mezőny erőssége szinte ugyanaz, mint egy Grand Slamen, viszont kevesebb pénzt osztanak szét.

Van még az ATP 500-as illetve 250-es kategória, utóbbiból van a legtöbb egy szezonban, viszont ezeken ritkán találkozhatunk a legnagyobb sztárokkal. Ha egy ilyen versenyre mégis ellátogat egy-egy csillag, akkor azt felkészülési szándékkal teszik, például januárban, amikor a kisebb viadalokon melegítenek be az ausztrál nyílt teniszbajnokságra. A jelenlegi világelső, Rafael Nadal például Wimbledon előtt rendre megjelenik egy 250-es tornán, és szinte kivétel nélkül mindig korán szokott búcsúzni, így például a füves Grand Slam-verseny előtt nem érdemes rá fogadni - annál inkább ellene. A legtöbb fogadóirodában találunk kínálatot a challenger-tornákra is, melyeken legnagyobb részt a top 100-on kívüli játékosok versengenek.

Borítás

A legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az adott mérkőzést milyen borításon rendezik, hiszen mindegyik felület más tulajdonságokkal bír. Mindegyik játékosnak megvan a maga felségterülete, ahol igazán komfortosan érzi magát. Négy fő borítás-típust különböztetünk meg: kemény, fű és salak, illetve különféle szintetikus anyagból készült felületek, melyeket fedett pályán használnak. Nem ennyire egyszerű azonban a borítás kérdése, hiszen többféle salak vagy épp kemény felület létezik. Például a két kemény pályás Grand Slam-tornán (Australian Open, US Open), különböző kemény borítást használnak, de egy dél-amerikai viadalon sem ugyanaz a salak, mint mondjuk az öreg kontinensen, sőt az Egyesült Államokban még zöld salakkal is találkozhatunk. Apró eltérések, de pont elég ahhoz, hogy a labda máshogy viselkedjen. Ezért különösen fontos, hogy informálódjunk arról, milyen felületen játsszák a mérkőzést.

Információszerzés

Ahhoz, hogy valaki profi teniszfogadóvá váljon, elengedhetetlen az információszerzés - bár ez minden sportágra igaz. Ehhez a legjobb módszer, ha hétről-hétre követjük a tornákat, és annyi meccset nézünk meg, amennyit csak lehetséges. Így képben leszünk a játékosok formájával kapcsolatban, és a kommentátoroktól - elsősorban angolul - is elcsíphetünk hasznos infókat. Természetesen az lehetetlen, hogy valamennyi mérkőzést megtekintsünk, már csak azért is, mert nincs minden pálya bekamerázva. Ilyenkor marad a statisztika, amivel azonban érdemes vigyázni, mert rettentő becsapós tud lenni. Nem mindegy, hogy a ki nem kényszerített hibát vagy épp a nyerőt a meccs milyen szakaszában üti valaki, de ez ugye egy száraz statisztikából nem derül ki. Ettől függetlenül hasznos a statisztika, de ha csak ez áll rendelkezésünkre egy meccsel kapcsolatban, akkor a téttel mindig bánjunk óvatosan. Érdemes a különféle közösségi portálokon is nézelődni, rengeteg játékosnak van saját profilja, vannak, akik rendszerint posztolnak is. A teniszezők hivatalos oldalain is sok hasznos információt találhatunk. Olvassunk minél több tenisszel kapcsolatos hírt, például a hatharom.com-on, amelyből tájékozódhatunk egy esetleges edzőcseréről vagy sérülésről.

Stílusok találkozása

Minden párosításnál meg kell vizsgálnunk, hogy az adott játékosok milyen stílusban űzik ezt a briliáns játékot. Egy példa nagyszerűen bemutatja, hogy mennyire fontos is ez. A 17-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federert a valaha volt egyik, ha nem a legjobb játékosának tartják, azonban a jelenlegi világelső, Rafael Nadal ellen mégis az eddigi 34 meccséből 24-et elveszített. A spanyolnak van egy "sablon" tenisze, amit a svájci klasszis ellen játszik. Nincs más dolga, mint a hatalmas pörgetett tenyeres ütéseit rendszeresen a svájci fonák oldalára küldeni, aki ezeket az egykezes fonákjával nehezen tudja kezelni. Más tényezők is szerepet játszanak Nadal dominanciájában, de ez az elsődleges, általában ezért kerül ki az ő párharcukból győztesen Rafa.

Ha nem is vagyunk teljesen tisztában az adott játékos stílusával, a nemzetisége ismeretében egy kevéske információt nyerhetünk. Az amerikai játékosok általában a nagy adogatásokra fektetik a hangsúlyt, míg mondjuk egy hispán teniszező inkább a jó lábmunkájában, és a stabil alapvonaljátékában bízik. Némi segítséget a wikipedia.org is tud nyújtani, ahol sok esetben megtalálható, hogy az adott játékos milyen stílusban teniszezik.

Egyéb tényezők

A fent említett dolgok mellett rengeteg apró tényező van még, amiből hasznot húzhatunk. Mivel nem robotok játszanak, így fontos a fizikális felkészültség, az erőnléti állapot. Ha tudjuk, hogy valaki sérüléssel bajlódik, akkor valószínűleg nem tudott 100%-os felkészülést produkálni az adott tornára, így az ő meccsébe érdemes belepillantani, hogy megtudjuk, milyen formát mutat. Ha valaki folyamatosan, hétről-hétre játszik, akkor nála a fáradtság is előjön, ami nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is értendő, hiszen megterhelő folyamatosan a topon lenni. Tornákat gyakorlatilag a világ minden pontján rendeznek, így a teniszezőknek az akklimatizálódással is meg kell birkózniuk, amivel nincs is problémájuk akkor, ha van rá elegendő idejük. Viszont előfordul, hogy úgy jön ki a lépés, hogy egy hosszú repülőút után, a megérkezést követően nem sokkal már pályára is kell lépniük, az ilyen derbiket mindig érdemes alaposabban megvizsgálni. Az időjárást sem hagyhatjuk ki, mint mérkőzést befolyásoló tényezőt, hiszen tűző napsütésben gyorsabb a labda, míg mondjuk salakon, ha elkezd szemerkélni az eső, akkor a sárga játékszer nehezebbé válik, ezáltal pedig lassabb lesz. Ez vagy kedvez egy játékosnak vagy nem, de a meccset nagyban befolyásolhatja.

Rutin

Egy idő után a fent említett dolgok nagy részét már nem kell „tanulnunk”, hanem rutinból jön. Innentől az, hogy nyereséges fogadókká válunk vagy sem, ott dől el, hogy mennyi meccset tekintünk meg, és ezáltal mennyire leszünk képben a játékosok aktuális formájával kapcsolatban. Na és persze a meccsdömpingből tudnunk kell a megfelelő találkozót kiválasztani. Például ha valaki lábában már sok meccs van, érdemes megnézni, hogyan mozog a pályán, milyen erőnléti állapotban van, hiszen ebből profitálhatunk. Ha egy játékos gyengén játszik, de továbbjut, akkor érdemes a várható ellenfelének a meccsébe is belenézni. A tenisz kedvelői értelemszerűen a legnagyobb klasszisok játékát szeretik nézni, de az igazán nagy profitot nem az ő meccseik tartogatják. Tanuljunk meg szelektálni, vizsgáljuk meg a főtáblát, és gondolkozzunk előre.

Finomságok

Gyakorlatilag az egyéb tényezők kategóriáját is idesorolhatnánk, hiszen azok már mind olyan finomságok, amelyekre egy jó fogadó odafigyel. Ha megvan a kellő rutinunk, akkor érdemes az élő fogadás irányába is kacsingatni, melyre a legalkalmasabb fogadóiroda a Tippmixpro, ahol szinte minden mérkőzés szerepel az élő kínálatban, ráadásul sok fogadási piac közül válogathatunk.

És hogy mit értünk finomságok alatt? Például a játékosok testbeszédét. A britek wimbledoni-bajnoka, Andy Murray mindig szenvedős, fájdalmas arcot vág, de ennek nem szabad bedőlni. Vannak játékosok, akik a fontos pillanatokban összeomlanak, fejben nem elég erősek. Ha az ilyen apróságokkal tisztában vagyunk, akkor az élő fogadásnak köszönhetően nagy profitra tehetünk szert.

Tőzsde

Egy profi fogadó számára ott nem ér véget a fogadás, hogy megjátszotta egy adott játékos sikerét. Ha előzetesen az esélytelenebbnek tartott játékosra (underdog az angol szakzsargonban) teszünk pénzt, akkor sok esetben a mérkőzés közben is kapunk olyan szorzót, amivel nyereségesen tudunk kiszállni a fogadásunkból, és utána már nincs más dolgunk, mint biztos profittal a zsebünkben nézni a meccset. Erre sok internetes fogadóiroda alkalmas, ahol magas szorzókat kapunk, és nem az iroda ellen játszunk, hanem más fogadókkal, a játékosok ugyanis egymás közt adják-veszik az oddsokat.

Hol fogadjak?

Érdemes több irodába is regisztrálni, hiszen egy pici hiányossága mindegyiknek van. A két leginkább ajánlott fogadóiroda jelenleg a Tippmixpro és a Vegas.

Ha úgy gondolod, hogy túl nagy munka profi sportfogadóvá válni, vagy nincs időd rá, esetleg jobban bízol mások tippjeiben, akkor látogass el a PROTIPP-rendszerünkbe, ahol nyereséges tippekkel találkozhatsz a tenisz mellett szinte az összes népszerű sportágból!