Spanyol foci

Martino átmeneti megoldás, Messi élete megváltozott - Vincze Ottó

  • Szabó Tamás

Tavasszal az FC Barcelonát koronázták meg a spanyol labdarúgó bajnokságban, míg az Atlético Madrid elhódította a Király Kupát. Edzőváltások történtek, új sztárok érkeztek, a Sport televízió egyik szakértője, Vincze Ottó a hatharom.com-nak elemezte a 2013-as hispán futballévet.

Vincze Ottó inkább Luis Enriquét, Laurent Blanc-t vagy Frank de Boert látná szívesen a Barca kispadján

- Januárban jókora előnnyel fordult a Barcelona a bajnokságban, ám elvesztette edzőjét, Tito Vilanovát, akinél ismét rákos daganatot diagnosztizáltak. Tartottál tőle, hogy Jordi Rourával a fedélzeten elfogyhat a Barcelona fórja és elbukja az első helyet?

- Tavasszal hullámvölgybe került a Barcelona, ez a bajnokság végig tartott, és különösen a Bajnokok Ligájában látszott - mondta Vincze Ottó, a Győri ETO utánpótlással, a nemzetközi kapcsolatokkal és a szerződtetésekkel foglalkozó menedzsere a hatharom.com-nak. - Arra persze nem gondoltam, hogy a megszerzett bajnoki előnyt elbukja a csapat, de Tito Vilanova betegsége után Jordi Roura nem tudta magát igazi vezérként elfogadtatni. Márpedig egy ilyen csapatnál, mint a Barcelona, ahol ennyi nagy játékos szerepel, ez kulcskérdés. Amíg Pep Guardiola megnyerte magának a sztárokat, addig Rourának ez nem sikerült. A Real Madridtól elszenvedett vereségek és a Bayern München elleni kiesés megmutatta, hogy a Barcelonában sem földönkívüliek futballoznak. Tanulságos tavasz volt a klub vezetői számára.

- Borítékolható volt az edzőváltás?

- Vilanovát előbb megerősítették a posztján, majd miután kiderült, hogy további kezelésekre lesz szüksége, életbe lépett a B-terv. Gerardo Martinóval jól választottak, de nem a legjobban. Róla nem sokat tudtam korábban, azóta voltam kinn Barcelonában, és azt mesélték, hogy nagyon ravasz. Viszont nem egy nagy egyéniség, nem hiszem, hogy korszakalkotó időszakot töltene el Barcelonában. Szeretettel fognak rá emlékezni, ha megnyeri a bajnokságot, de hogy nem egy Cruyff vagy egy Guardiola kaliberű figura, az biztos. Egyelőre furcsa őt látni a Barcelona kispadján, mert ha ránézünk, nem az jut eszünkbe, hogy ott egy nagy edző áll. Eredetileg Luis Enriquét szerették volna megnyerni edzőnek, de ő aláírt a Celta Vigóhoz. Mellette én még két nevet mondtam volna, játékosként mindketten szerepeltek a Barcában. Az egyik Laurent Blanc, aki végül a PSG-hez került, és az eddigiek alapján ígéretes edzőnek tűnik. A másik Frank de Boer, aki jelenleg az Ajaxot vezeti, kétszer megnyerte a bajnokságot, és ugye azt a holland stílust képviseli, ami a Barca játékának az alapja.

- Véletlen, hogy a kortársaid közül választottál?

- Ismerem őket, tudom milyen futballisták voltak. A Barcelona stílusát, hagyományait és a tradícióját szem előtt tartva kell az innováció. Ilyen volt Pep Guardiola, aki a B-csapatból robbant be a világ elitjébe. Én valami hasonlóra gondoltam, szerintem a vezetők átmeneti megoldásnak nevezték ki Martinót. Már tervezik a jövőt, de pillanatnyilag nincs olyan korszakos egyéniség, aki játékosként is klasszis volt, és edzőként szintén az lehet. Guardiola ilyen volt, és szerintem Xavi vagy Puyol lehet a következő. Valamelyikük talán alkalmas lesz a szerepre.

- Méretes változás Barcelonában Lionel Messi egészségi állapota is. Idén négyszer szenvedett combizomsérülést, holott korábban alig hiányzott.

- Ez egy folyamat. Messi az elmúlt hat-hét évben sérülések nélkül játszott, előtte voltak gondjai, fiatalon még nem állt össze az izomzata. Ő egy olyan játékos, aki mindig kap, állandóan párharcokban van benne, rendre faragják, sokkal előbb amortizálódik le, mint egy hátvéd. Előbb fárad el a szervezete. Persze az orvosokra is foghatjuk, akik talán az elmúlt hat évben olyan programot, módszereket találtak ki neki, amelyek segítségével a világ trónjára ülhetett. Azt is hozzá kell tenni, hogy Messinek immár súlyos százmilliók csücsülnek a számláján, megszületett a gyermeke és nem mellesleg egy dél-amerikai fiúról van szó. Ronaldinho és Ronaldo kapcsán is eljött az a pillanat, amikor a belső vágy, a motiváció már nem volt olyan erős, az olaj már nem hajtotta annyira a motort. A mondás szerint a tehetség legnagyobb ellensége a luxus, és ezt nem az anyagi javakra, hanem a családi kötelékre értem. Ha hazamegy, talán már nem állandóan a futballra gondol, hanem a gyerek fejlődésére, mikor jön az első foga, és előfordulhat, hogy Messi most itt tart. A combsérüléseknek általában lelki okai vannak. Hátul akkor szakad el az izom, ha valami más problémák is előkerülnek. Messinek előtte nem volt szakadása, tavaly ősszel kezdődött a kálváriája, amikor a térdével bajlódott. Ízületi és izomsérülés között van különbség, az ízületit egy rúgás vagy egy rossz mozdulat okozhatja, de az izomnál a rúgás mellett a feszültség is velejárója. Lehet frusztráltság, negatív gondolatok, akármi. Emlékezhetünk rá, Messi nyáron már hagyta magát lefényképezni parti és buli közben, adóproblémái voltak, a napokban összeszólalkozott a Barcelona alelnökével, az édesapja pedig botrányba keveredett. Ki lehet jelenteni, hogy megváltozott Messi élete. Elkezdődtek körülötte a kicsi sztorik, Ronaldinho kapcsán ugyanez volt.

- Viszont Neymarral gyorsan egymásra találtak. Sokan féltették a Barcelonát, hogy a két dudás miként fér el egy csárdában?

- Neymar és Messi viszonya azért harmonikus, mert Neymar azzá tette. Az elmúlt fél évben bebizonyosodott, hogy a brazil fiú nagyon intelligens futballista. Fokozatosan építi fel magát, pontosan tudja, hogy jelenleg még Messi a kapitány a hajón és alá kell dolgozni. Beállt a sorba, és ha elérkezik az ideje, akkor készen fog állni a nagyobb szerepre. Ez a folyamat megy végbe. Messi viszont az elmúlt évekhez képest szürkébben teljesít, beszéltünk az okokról, de talán az is benne van, hogy előbb-utóbb mindenkinek lejár az ideje.

Spanyol futball, 2013
Bajnok: FC Barcelona
Kupagyőztes: Atlético Madrid
Szuperkupa-győztes: FC Barcelona

- A Real Madrid kapcsán tavasszal főképp azon tanakodtunk, hogy José Mourinho edző kivel nem veszett még össze. Biztosra vetted a távozását?

- Mourinho - Casillasszal az élen - megpiszkálta a spanyol delegációt. Állandóan háborúban állt Sergio Ramosszal, aki egy fegyelmezetlen játékos. Öntörvényű ember és önmotivátor. Öt meccsen nincs vele baj, aztán a hatodikon elgurul a gyógyszer, és kiállítják. Mourinhónál ez nem fér bele. Tudta, ha vezér akar lenni a Real Madridnál, akkor a klubhoz leginkább kötődő játékosok szarvát kell letörnie. Ilyen volt az elején Raúl, majd Casillas és Ramos, akik után mentek a többiek. Aztán megnyerte magának Cristiano Ronaldót, de a végén már vele sem volt harmonikus a kapcsolata. Mourinho öntörvényű ember, tavasszal nem tudta egyben tartani a csapat kohézióját, és ez látszott a gárda változékony formáján. Biztos voltam benne, hogy távozik. A végén még egyenesített valamit a viszonyon, talán nem haragban váltak el.

- Viszont azt hittük, hogy Iker Casillas csupán José Mourinho miatt nem véd, erre Carlo Ancelotti sem szerepelteti.

- Ez egy furcsa dolog, szerintem nem Carlo Ancelotti döntése, hanem központi utasítás. Talán Florentino Pérez elnöké, nem tudom. Azt viszont nem tudom elképzelni, hogy azért nem véd, mert Diego López jobb kapus. Nem látom, mi lehet az oka a mellőzésének. Talán szeretnék eladni Casillast, de ezt már nyáron megtehették volna.

- Mit szóltál Ancelotti kinevezéséhez?

- Ancelotti mindent megnyert edzőként, kiváló szakember, de ahogy Martinót Barcelonában, őt is fura a Real Madrid kispadján látni. A Real Madrid egy különleges csapat, oda olyan egyéniségek kellenek, mint Mourinho vagy Guardiola. A királyi gárda egy nagy cirkusz, és oda nevek, egyéniségek, eredeti figurák kellenek. Ancelotti nem ilyen.

- Jürgen Klopp?

- Igen, a dortmundi tréner kifejezetten a legjobb választás lenne a Real Madridnál.

- Egy házzal odébb Madridban nyáron Radamel Falcao távozása miatt sopánkodtak. Aztán megszerezték David Villát, de nem ő, hanem Diego Costa pótolja a kolumbiait. Az Atlético nemhogy gyengült, talán még erősebbnek tűnik.

- Diego Costa nem akkora sztár, mint Falcao, viszont kiváló harcos. Tavaly sok probléma volt vele, a nagy meccseken hagyta magát provokálni, és többször kiállították. Most Falcao távozásával elérkezett az ideje, és jött mellé egy David Villa, aki nagyon okosan alá dolgozik. Villa igazi csapatember, ez a Barcelonánál is látszott. Diego Costának megvan minden adottsága ahhoz a szerephez, amit Diego Simeone edző vár tőle. Nem virtuóz, viszont borzasztóan erős, dinamikus, állandó nyomás alatt tartja a védőket. Az Atlético kiváló csapat, minden olyan stílusjegy látszik rajta, ami Simeonét játékosként jellemezte. Harciasság, a kollektíva, az ellenfelet nyomás alatt tartó agresszív modor. Állandóan visszatámadnak, állandóan gyömöszölik az ellenfelet, roppant kellemetlen együttes.

- Mesut Özilről lemondott a Real Madrid, míg Gareth Bale-t rekordösszegért szerezte meg. Jól választott a Real?

- Özil eladása számomra értelmetlen, habár Modric, Isco és Illarramendi mellett némileg össze lehet rakni a részleteket. Gondolom alaposan átgondolták a Real Madridnál és átrághatta Özil is. Arsene Wenger ezt remekül kihasználta, sikerült az Arsenal stílusához passzoló sztárt szereznie. Özil a világ egyik legjobb passzjátékosa. Bale a galaktikus verzió folytatása, ám nem tud annyit, amennyi az ára. Kiváló futballista, de sokkal jobban el tudnám képzelni a Barcelona bal oldalán, mint a Real Madrid jobb szélén. A királyi gárda megmutatta, hogy még vannak hitelezői és támogatói. Bale nem egy Cristiano Ronaldo vagy egy Messi. Nem egy korszakalkotó zseni.

- Ki nyeri a bajnokságot?

- A Barcelona megnyeri, de az Atlético Madrid félelmetes. Simeone együttese idén kétszer verte meg a Real Madridot a Bernabéu Stadionban, amire emberemlékezet óta nem volt példa. Kiélezett, sokkal izgalmasabb tavasz vár ránk.