Válogatás

Gerely a hátba, korcsolya az arcba - a sport brutális oldala

Élsportolónak lenni nem egyszerű feladat, a rengeteg munka és alázat mellett olykor egyéb tényezőkkel is meg kell küzdenie az atlétáknak. Alábbi válogatásunkban szokványosnak semmiképpen nem nevezhető történeteket és sérüléseket gyűjtöttünk csokorba. Vigyázat, a nyugalom megzavarására alkalmas képek következnek!

  • Az örmény származású német ökölvívó, Arthur Abraham a boxtörténelem egyik legnagyobb győzelmét aratta 2006 szeptemberében a kolumbiai Edison Miranda ellen Berlinben. Az IBF középsúlyú világbajnoki övéért megrendezett összecsapás 4. menetében Abraham állkapcsa eltörött, ám nemhogy nem adta fel a küzdelmet, hanem végül meg is nyerte az övet!
     

  • 1997-ben Mike Tyson és Evander Holyfield Las Vegas-i szupermeccsén előbbi egy érthetetlen ötlettől vezérelve leharapott egy darabot ellenfele füléből. A mérkőzést félbeszakították, Tysont pedig elmeszelték, ma viszont már nevetnek az érintettek a történteken.

 

  • Nem a kislányok sportja a rugby, erről az angol Chris Robshaw bizonyára személyes élményekre támaszkodva is tudna mesélni. Az angolok kapitánya egy Új-Zéland elleni mérkőzésen szedte össze a képen látható sérülést, de természetesen csak a mérkőzés befejeztével vett róla tudomást.
     

  • Rendkívül csúnya sérülést szenvedett Sebastien Courcelles, a Thetford Mines Isothermic jégkorongcsapatának kapitánya, akit egy korcsolya pengéje a bal arcán "talált telibe". A több mint 10 centi hosszú vágást 15 öltéssel varrták össze.

 

  • 2008 januárjában az atlétikai Golden League római versenyén a francia távolugró, Salim Sdiri igen kellemetlen pillanatokat élhetett át, mikor nyújtás közben egyszer csak egy gerely csapódott a hátába. "Tíz centiméterrel balra megy, átszakítja a tüdőmet. Ha 20 centivel feljebb megy átszúrja a nyakamat. Azt hiszem szerencsém volt" - mondta később az atléta az esetről.

 

  • Greg Oden valószínűleg az NBA történetének egyik legszerencsétlenebb játékosa. A buffalói legényből korszakos center válhatott volna, 2007-ben Kevin Durantot megelőzve 1/1-es választott volt a drafton, ám folyamatos sérülései miatt nem tudta befutni azt a karriert, amit jósoltak neki. 2009 decemberében egy Portland - Houston meccsen hihetetlen módon például kettétört a térdkalácsa. Ugyan Oden fejében a visszavonulás is megfordult, jelenleg a Miami Heat keretének tagja, igaz az alapszakaszban egyelőre még nem jutott lehetőséghez.

 

  • 2013 márciusában az NCAA rájátszásában a Louisville játékosa, Kevin Ware (20) nyílt sípcsonttörést szenvedett a Duke BLue Devils elleni találkozón. A sérülés annyira csúnya volt, hogy a pályán lévő játékosok közül többen oda se bírtak nézni, volt aki nyomban elsírta magát a sokktól, a nézőtéren pedig síri csen honolt percekig. Ware egyelőre még lábadozik.

 

  • 2013 szeptemberében egy katari bajnokin az iráni válogatott Ferydoon Zandi bokája törött el, de úgy, hogy a játékos lábfeje 90 fokban elfordult.

 

  • Brutális sérülést szenvedett  Adam Jabiri is, akit az ellenfél kapusa egy belépő után tett kis híján nyomorékká. A tettes, Erman Muratagic sokkos állapotban nyilatkozott a mérkőzés után. "Borzasztó nap volt ez a csapatnak, és borzasztó nap nekem is. Hamarosan jobban leszel Adam Jabiri" - mondta a "hentes", aki egyben tagadta, hogy szándékosan akart volna bajt okozni ellenfelének.

 

  • Minden idők egyik legjobb német teniszezője, Michael Stich is felkerült erre a listára. A 90-es évek egyik korszakos zsenije 1995-ben egy bécsi tornán az ausztrál Todd Woodbridge elleni mérkőzésen fordította ki a bokáját, mikor egy rövidítést próbált áttenni a háló másik oldalára. Stich megúszta a törést, de a szalagszakadás miatt rengeteget ki kellett hagynia, sérülése után már nem is tudott visszakerülni a legjobbak közé.

 

  • Rendkívül ijesztő baleset érte a londoni olimpián Matthias Steiner súlyemelőt, akinek gyakorlata közben ráesett a nyakára a 196 kilogrammos súly. Peking olimpiai aranyérmes sportolójának a csodával határos módon semmilyen maradandó sérülése nem lett.

 

  • A sportszerűtlenség fogalmát teljes mértékben kimerítő cselekedetet hajtott végre Torsten Jansen a májusban megrendezett Hamburg - Füsche Berlin német férfi kézilabda-mérkőzésen. A német válogatott játékos a rendes játékidő utolsó másodperceiben, csapata háromgólos vezetésénél nemes egyszerűséggel lefejelte a horvát válogatott Ivan Nincevicet, aki a pályán eszméletét vesztette, és kis híján elveszítette bal szemét is.

 

  • Valódi ritkaságszámba megy a fenti fénykép, hiszen a Klicsko-testvéreket nem sűrűn látni ilyen állapotban. Ezen a fotón Vitalj Klicsko látható, aki 2003-ban kiütéses vereséget szenvedett a nehézsúly királyától, a brit Lennox Lewistól.

 

  • Andrew Golota bal szeme kis híján ráment az amerikai Mike Mollo elleni ökölvívó mérkőzésre, melyet 2008-ban rendeztek meg.

 

  • A francia Perignan USA rugbycsapatának brit játékosa, Richard Haugton súlyos fejsérülést szenvedett, miután a játék hevében összeütközött csapattársával. A 33 éves sportoló homlokát 13 öltéssel varrták össze, a kórházban készült képet pedig egy bizonyos Francesco Capizzi, szakújságíró posztolta ki.